Idrotts- och evenemangsarenan i Johanneshov

Bästa läsare!

Ni får ta det här för vad det är. En kria som manifesterar min frustration över inkompetensens landmärke som placerats på tomten intill Globenarenan och Slakthusområdet, och som storvulet sväller över såväl lokalgatan Arenavägen och den vältrafikerade Nynäsvägen. WTF-arenan som jag kallar den. Den har tydligen ett annat mer kommersiellt gångbart namn som lyder ”Tele2Arenan”, men personligen tycker jag att det namnvalet är bajs. En arenas namn torde ha en bättre utgångspunkt från dess geografiska läge, inte minst när det finns två eller kanske fler arenor i samma storstad. Jag skrattar lika hånfullt åt namnvalet Friends Arena.

Jag grubblade lite på vad arenan egentligen borde heta. Någonting med telefoner har den inte att göra. Någon lustigkurre påstod att Globen heter Ericsson Globe Arena för att jag skulle förstå mönstret bakom namnvalet. Jag krävde att vederbörande skulle förklara logiken. Och denna bestod i att Ericsson sponsrat arenan och fått ett 10-årskontrakt att kalla den stora sfäriska byggnaden för what ever fuck they want. Man valde Ericson Globe. Vilket föranleder vissa pikningar mot alla som heter Eriksson och lider av övervikt.

Samma logik med Globens kommersiella namnval gäller alltså även den fula arena som byggts över Sandstuparken med omgivning (där det en gång i tiden lång en dansbana). När jag såg affischen för ”invigningskalaset” av ”Tele2Arena” började jag fundera på vad den EGENTLIGEN heter.

Utgångspunkten är att den är en idrotts- och evenemangsarena. Och den ligger i Johanneshov. Vad sägs om Johanneshovsarenan?

Fast jag personligen hade föredragit namnet Botkyrka-Arenan. Eller Tullingestadion. För här kommer jag till det påtagliga i våra beslutsfattares akuta brist på omdöme. Redan idag när Globenarenan har evenemang uppstår ett stort underskott av parkeringsplatser. För att inte tala om bilköerna till och från Globen under de aktuella tillfällena. I samband med bygget av Johanneshovsstadion blir situationen säkert värre; den bilhatande förvaltningen av Stockholms stad har nämligen istället för bilparkeringar satsat på cykelställ! Stadens politiker prisar kollektivtrafiken, men någon busslinje finns INTE vid den nya arenan. Istället förväntas folk vandra hela vägen från Gullmarsplan eller Globens T-banestation (som ligger på fel sida om Globen sett från den nya arenan. Eller från Blåsut och korsa Nynäsvägen via labyrinter av cykelbanor. Skärmarbrink som ligger ännu längre bort ingår också i politikernas hänvisning för besökarna.

Jag har frågat mig själv under några års tid varför i hela helvete man bygger en arena som är större än dess tomt, just i omedelbar närhet av en befintlig evenemangsarena (men på avstånd från kollektivtrafikens angöringspunkter). För ett par månader sedan fick jag svaret. Det var för att locka IKEA att etablera sig i Slakthusområdet!

Finns det två ord som hänger samman så är det ”Ikea” och ”bilparkering”. Orden ”bilparkering” och ”Tele2Arena” är däremot motsatsförhållanden.

Har man verkligen tänkt till här, började jag undra. Bortsett från att det kommer som en överraskning för stockholmspolitikerna att evenemangsbesökarna ofta anländer med bil (alla stockholmare bor inte på Södermalm, och folk från Byträsk kanske också vill se på fotboll!) så har man i fallet med IKEA varit lite förutseende. Det skall nämligen inte bli ett vanligt IKEA-varuhus, utan en slags de luxe-variant där bräckliga pinnsoffor och lastbilslass av billiga kinesiskproducerade dricksglas för 50 öre (sålda för 5 kronor) får ge plats för möbelkedjans dyrare sortiment. Och kunderna skall inte kånka kartonger till sina bilar, utan åka kollektivt till varuhuset och sedan beställa hemkörning.

Och för denna skull har man alltså byggt en arena? Tror stockholmspolitikerna på fullt allvar att Bajens och Black Armys fans – fulla som alikor och fridfulla som talibaner med överskott på ammunition – skulle lalla över till IKEA för att shoppa köksinredningar o. dyl? Lägg ägg!

Sedan kan man ju fråga sig om Stockholm behöver ett till shoppingcentrum? Inne i butiksområdet vid Globen finns en hel del lediga lokaler, och även i stadsdelen i övrigt försvinner näringsidkarna och ersätts i bästa fall av pizzerior och fastighetsmäklare, men oftast av brunt heltäckande paketpapper upptejpat på insidan av skyltfönstret.

Var Johanneshovsarenans bilburna besökare kommer parkera vet jag: Bland bostadsområdena utanför arenaområdet. Och i dessa kvarter har kommunen redan ordnat så att de längsta gatusträckorna har parkeringsförbud till stor förtret för de boende…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Idrotts- och evenemangsarenan i Johanneshov

  1. anna skriver:

    What the fuck-arenan menar du kort och ogott?

  2. Pingback: Så det finns fler som inte gillar fularenan på tomten efter gamla dansbanan i Johanneshov? | Peter Harold - Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s