När femtio stycken mordiska ligister räknas som en liten klick…

Bästa läsare!

Jag är väl medveten om vad som skedde i stadsdelen Husby sistlidna natt. Ett femtiotal ungdomar satte eld på personbilar och lyckades även sätta eld på fastigheter. Utöver detta kastade man sten och molotovcocktails på brandmän och poliser som var där för att släcka bränderna och återupprätta ordningen. Vilket faktiskt är deras jobb.

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Gulan Avci vill – i SvD Brännpunkt (så passande, hirr, hirr) –  att vi fokuserar vår indignation över dessa hemska nyheter och adresserar vår upprördhet mot ”den lilla klick” av våldsverkare som låg bakom nattens drama.

Min uppmaning till alla er som återigen drabbats av de meningslösa upploppen är att markera mot den lilla klick som försöker svartmåla era bostadsområden.

Att ens bostadsområde invaderas av femtio slagskämpar utan omdöme eller självbevarelsedrift (det är fängelse för mordbrand; ingen klocka som ringer i gärningsmannens huvud?) känns inte som att bara ha lite besvär med myror i köket. Gulan Avci ger (kanske omedvetet) själv i sin text en indikation på att det här inte rör sig om en ”liten klick”, ty bakom dessa våldsverkare står ju en familj som antingen aktivt eller i det tysta sanktionerat barnens agerande.

Varför väljer dessa ungdomar att sprida skräck i sina egna bostadsområden, där deras familjer, bekanta och vänner bor?

Här är det viktigt att veta hur dessa upplopp fungerar. Det är inte sina familjer eller grannar som gärningsmännen angriper. De angriper det svenska samhällssystemet. Varje uppeldad bil är en minuspost för försäkringsbolaget som drabbar hederliga ägare. Att sätta eld på saker (helst bilar eftersom de ju brinner bra) är nödvändigt för att kunna gå i närkontakt med det svenska samhällets uniformerade representanter, d.v.s. polisen och räddningstjänsten. Fler eldhärdar ger större effekt. En krossad glasruta eller ett fult ord sprayat på väggen räcker inte. Det behövs mer för att provocera fram en konflikt. Och här skall man försöka hålla sig nykter och komma ihåg att det är inte polisen eller brandsoldaterna som är provokatörer, även om vissa medborgare tänker tvärtom. T.ex. Said Ali som intervjuas i samma tidning menar att polisen agerat fel i Husby i natt:

– Innan beslutet tas att gå in med full styrka är det bättre om man ber ideella organisationer att hjälpa till. Vi kan gå in till ungdomarna och träffa dem utan att de kastar sten på oss. Vi kan skälla ut dem som om de vore våra barn. Det får mer effekt än om polisen griper för skadegörelse och sedan släpper dem, säger Said Ali.

Jag kan mycket väl tänka mig att såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som justieminister Beatrice Ask och den f.d. justitieministern Tomas Bodström älskar tanken på att låta utomstående instanser utföra polisiärt arbete, såsom man medgivit nöjesindustrin när man letar och bötfäller fildelare. Men jag är opponent mot alla tankar om att överföra rättsvårdande funktioner på de ideella föreningarna.

Said Ali ger sken av att hans fotbollsklubb skall tala ungdomarna tillrätta i ett sånt här läge, och att detta system skall sanktioneras av samhället. Detta är exakt den väg som leder till ytterligare enklavisering av de segregerade stadsdelarna. Vi har redan fått höra imaner i Västerort som sagt sig vilja ”ta ökat ansvar” för ”den lokala säkerheten och samhällsuppbyggnaden” i samband med skolbränderna i Rinkeby/Tensta ifjol. Måhända är jag lite konspiratoriskt lagd, men är det fler än jag som ser en potentiell källa till att dessa upplopp uppstår? 

Ska det eldas offentliga byggnader hade väl Husbykidsen kunnat ta tricken till Johanneshov och eldat upp Tele2Arena åt mig…  *blink, blink*

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till När femtio stycken mordiska ligister räknas som en liten klick…

 1. Bar skriver:

  Den psykiska pandemin ser dig.

  Ungdomarnas utsatthet i övergången, en biologisk regel.
  Det friska sjuka lockar individens optimism, som på fel väg,
  Allt medan helvetesmaskiner smsar hat mail.

  Ser dina skrik bakom isolerade glasfönster, ingen hör dig.
  Tänk dig om ingen vill förstå att det är medias fel?
  Greiders ständiga pladder distraherar i rutan.

  Finns det ögon som inte kan se? Ger gemenskapen rädsla?
  Alla tycks springa åt samma håll som försvaret i fiskstimmen.
  Skolmajoren Björklund är fixerad vid HBT.

  Reklamen tänker åt dig som predestinerad cyklotymist.
  Hur mycket spegelvänd kognitiv behandling tål du?
  Slaveriet skrattar genom dina tankar.

  Ingen vill veta av det som lyser så starkt, exakt framför dig.
  Danelskallarna introducerar Vitae Pro, livet har en källa.
  Pengarna tillbaks, med noll ränta. Höj volymen!

  Vad kallar vi kontraproduktivt? Den liberala rättighetssynen?
  Utanförskapets lysmask distraherar människokunskapen.
  Grannens kluvna getöga stressar dig att vara bäst.

  Skulle psykiatrins väsen animeras för att inte bli kvacksalveri?
  Humanismen står fortfarande med proppar i öronen.
  Angiveriet berikar media diktaturen. Shalom!

  Din inre skam sticker dig ständigt med nålar. Stigmatisering?
  Alla tekniska fel ursäktas inför den psykiska galoppstarten.
  Går det bra om jag omskär dig med smörkniv?

  Den antropomorfa juristklanen smygtittar genom sina klövar.
  Polisen vill inte i nuläget gå ut med någon uppgift.
  Vi skall titta på det. Propositionen är på väg.

  Den aggressiva reklamen betyder psykisk pandemi, ingen ser.
  Eskaleringen som gigantisk felprestation. En ”like” knapp.
  Du ser ut som en rasist din jävel!

  Psykiatrins uppsving, ännu fler irrfärder, reklamen tänker på dig.
  Kvar står du vid grindstolpen och hoppas. Nu syns det vackra!
  För en sekund känns det lyckligt, nu är det borta.

  Bar Jesus

 2. Thomas skriver:

  Polisen Södra Järva Näpo känner sig manade att på facebook berätta att polisen faktiskt har rätt att bruka våld i tjänsten och att nödvärnsrätten även gäller poliser…

  Hur sjukt är inte det, att polisen jobbat så hårt på att bli dialogpoliser istället för att vara tydliga med att en stor del av detas tjänsteutövning består av våld och tvång.

  Jag hörde en representant för megafån, vilka nu det är, som berättade att upploppet var en reaktion på ”mordet” på en 69 årig man i Husby. Han hade tydligen hotat polisen med kniv eller dylikt.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det var visst frågan om ett gisslandrama där en 69-årig man gjorde ett utfall med kniv mot polisen när de gick in för att skydda offret. Hade mannen dödat kvinnan innan polisen hade gjort något hade de fått skit för det också. Jag tror att i Megafåns fall spelar det ingen roll vad polisen gör.

 3. kallepelle skriver:

  Det verkar som om det blev ny omgång i kväll igen. Låt dom för fan bränna ner hela skiten och bo i resterna sedan! Grattis till alla politiker som i sin blindhet ställt till det här!

 4. Hans skriver:

  Jag kommer osökt att tänka på när ansvaret för krigandet överläts på Blackwater i Irak. MInnet sviker mig om hur många som dödades i incidenten i vägkorsningen…

  Annars har jag bara en kommentar ”Vi har ingen lokal”

 5. Oldtimer skriver:

  ”Said Ali ger sken av att hans fotbollsklubb skall tala ungdomarna tillrätta”
  Nej, Said uttalade sig som en av de Nattvandrare som hör till området. Jag vet inte vad du vet om Nattvandrare, men i många förortsområden organiserar man Nattvandrare bland föräldrar till barn i högstadiet. Man har på sig tydliga västar och rör sig omkring i området enligt ett uppgjort schema, oftast i mindre grupper och oftast på fredags- och lördagskvällar. Jag har själv varit Nattvandrare där jag bor under sju år, så jag vet mycket väl hur det fungerar. På den tiden det fanns närpoliser, hade man en nära kontakt med dem.

  I just det här aktuella fallet är det uppenbarligen polisens kallblodiga dödsskjutning av en sinnesförvirrad äldre man i området som fått bägaren att rinna över. Polis i kravallutrustning blir ju då automatiskt fienden och brandmän i skyddsutrustning sorteras tyvärr in under ”uniformerad fiende”. Naturligvis svarar staten bara med ytterligare och hårdare våld.

  Personligen tycker jag det är ett friskhetstecken att det finns några i samhället som reagerar kraftfullt mot statens våldmonopol. Det ger mig hopp om att människorna kan vinna över staten till sist.

  • De i samhället som SKA agera är föräldrarna till de kids – ”arga unga män” – som samlat tegelstenar för att krossa skyltfönster och bilrutor. Det är inte deras sak att hämnas en förvirrad gubbe som viftar med kniv mot polisen. Det vet de själva; den händelsen var bara en ursäkt till att få agera med våld mot sina egna och mot samhällets representanter.

   Målet är kaoset. Man vill demonstrera att det svenska samhället inte ska nå in i Husby. Då kan man fråga sig vad som ska komma till Husby istället? Ska stödmiljonerna till stadsdelen (6+11 miljoner kr har nämnts) hämtas från invånarna själva? För min del är den lösningen ok. De får släcka sina bränder på egen hand…

  • Läsare skriver:

   Friskhetstecken? Att bränna boendes bilar och krossa rutor i affärer och för företag? Ett friskhetstecken hade varit om man anordnat en demonstration och tågat mot regeringskansliet/riksdagen.

   Inte för att jag tror det ger så sort utbyte mer än de miljoner Husby redan får extra för att det är det område det är …. dock sabbar man inte för de som bor där ….

  • Läsare skriver:

   En sak till …. det är väl *en vecka* sedan dödsskjutningen. Jag skulle bra gärna vilja veta hur många av de kravallande som kände mannen ifråga. Aftonbladet har en lista på vilka som tagits av polisen och bland de äldre verkar de pyssla/har pysslat med narkotika. Med mera. ”Friskhetstecken” …

 6. kallepelle skriver:

  Förut (och även nu) brände vi importerade hushållssopor för fjärrvärmesystemet. Nu importerar vi människosopor som antänder själva. Ett dagis i Husby brann i natt. I Älvsjö (som var en fridsam villaförort för Ericsonanställda) har man kraftigt förtätat Centrum och Långbro Park(förra knäpphemmet) samt angränsande Fruängen. Dessa områden har fyllts med ja vilken eufemism skall jag ta till – flyktingar? Första dagiset brann redan för två år sedan i välmående Gamla Älvsjö och SISAB bygger nu enbart dyra dagis med brandfast fasadbeklädnad av keramisk typ (inte fan hjälper det när dom slår in rutorna och tänder i innerväggar och inredning?). Ersättningen ser så ut och invigs snart efter tre år. Förut(med (s)) var det billiga träbaracker med bristfällig grundläggning och medföljande mögelproblem. Nu kostar det skjortan. Vid Långsjöbadet (en magnet som drar folk från Södertälje-Hallunda-Skärholmen etc) brukas haschisch-vattenpipor-lustgas (från gräddsifoner obs ingen syrgastillsats som anestesigas har-alltså livsfara)-GHB och garageöl och vodkal. Ingen har dött än men det är väl bara en tidsfråga. I går såg jag en 50m sträcka översållad med härdglasskärvor i närheten. Troligtvis hade barnen inga elddon som ju behövs för att få fyr på bilarna i steg två. En galen? politiker har drivit fram att en restauranglokal byggs vid badet. Förseningen är bortåt två år nu(eftersom staden(i sin inkompetens) hela tiden bryter mot sina egna byggregler) och ”bygget” är fula containermoduler i plåt (inte så brännbart?). Ryktet säger att en viss s****nmaffia kommer att driva restaurationen. Mångkulturen är ju härlig eller hur! Vi blir så berikade. Tack för det till våra ovalda ombud! Församlingen heter Brännkyrka! När skall den byggas om med högtalarminareter månntro. Hela Husbyaktiviteten tycks ju gå ut på att regeringen skall överlåta området till egen rättskipning enligt sharia. Rikets polis är en konkurrent som skall jagas bort och egen brandkår vill dom tydligen också ha och egen busslinje kanske!!! När blir det dags att fixa dessa eftergiftspolitiska lösningar?

 7. kallepelle skriver:

  PS Jag glömde att förra natt till måndag drabbades badbygget av inbrott och skadegörelse. En grävmaskin vandaliserades och verktyg för ca 150K stals! Jag spår att den dyra lärkträdäckade stora altanen blir lågornas rov rätt snart.

 8. kallepelle skriver:

  PSS kom på en bra eufemism ORCHER!

  • Peter Harold skriver:

   Hjälp, jag känner mig obildad eftersom jag blev tvungen att googla efter ordet ”orcher”. Jo, det är pinsamt och sant. Jag har aldrig orkat traggla genom Tolkiens böcker och Ringen-filmerna sov jag mig till stora delar genom. Jag tyckte att filmmusiken var vacker de första minuterna när jag hörde den, men det visade sig att för de tre filmerna hade man bara ett ytterst litet fåtal variationer.

   Den enda karaktären som var signifikant intressant var den fule farbrorn som väste. De borde ha gjort en film om honom.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s