Röken från bilbränderna tyder på någonting mer än utanförskap

Bästa läsare!

Tredje natten med bilbränder och skadegörelse i Stockholm. Och sistlidna natt begränsades inte upploppen till enbart  förorten Husby, utan även en rad andra (företrädesvis med bil- och containerbränder, men i Jakobsberg valde pöbeln att även angripa polisstationen).

Det var nog igår kväll som jag råkade passera en televisionsaparat där SVT:s kulturredaktion analyserade hur dramat i Husby behandlats av medierna. Bl.a. tog man upp det faktum att istället för att bara skicka en journalist att fotografera de brinnande bilarna och åka hem för att rapportera hade man den här gången haft stor nytta av den presskonferens som organisationen Megafonen haft där det varit möjligt att få en bättre bakgrundsbild av händelsen. Därmed fick nyhetskonsumenterna en ”bättre förklaring” till varför bilar, containers och garage brann… Megafonen samlade till en ”manifestation mot polisvåld” som sedan givit de senaste dagarnas händelser.

Med andra ord; tack vare att uppviglarna fick komma till tals kan samhället förstå varför dessa – citat från statsministern – ”arga unga män” gör som de gör. Fast så här tänkte man inte när Anders Behring Breivik fördes inför skranket efter sitt massmord i Oslo och Utöja…

På Twitter har brandattentaten hyllats och förklarats. Till och med ursäktats. ”Det var detta som behövdes för att medierna skall börja diskutera förorterna”, heter det. Tack för det Twitterligan. Vissa tror att Husby är en spelplatta för PK-bingo:

sb husby pascalidou

Förorterna och förortslivet har diskuterats rätt så frekvent förr som nu. Dels finns det en diskussion om diskussionen – det är vanligt med metafenomen som dessa när vissa aktörer i det offentliga samtalet vill flytta fokus från elefanten i rummet – där medierna kritiseras för att ”bara skriva om det dåliga” i nyhetsbevakningen om förorterna (Rosengård specifikt ifjol). Dels finns det en diskussion som söker en förklaring till varför det är ”dåligt” i förorterna. Min bloggpostning avser inte att ge ett svar på den frågan.

Istället vill jag uppmana läsarna att se bortom vänsterns slagordskrig om att Husby manifesterar klassamhället med omfattande ungdomsarbetslöshet och tillhörande jävelskap, och istället rikta blicken direkt mot huliganerna.

Låt oss förutsätta att det är som ”talespersonerna” för förorten säger: Ungdomarna i Husby har inget att göra eftersom de är arbetslösa och saknar framtid (och här får vi bortse från att flera av gärningsmännen fortfarande är i skolåldern och borde ha varit hemma och gjort sina läxor, alternativt sovit inför nästa skoldag, istället för att elda bilar och kasta brandbomber på poliser).

Har man inget att göra och saknar cash är det logiskt(?) att man förstör för andra som har både jobb och pengar. För att göra vandalismen till en sport ser man till att förstöra sådant som lockar till sig både polis och brandkår. Alla tävlande behöver ju någon form av motspelare. Och när dessa är väl på plats ser man till att visa sig tuffast i gänget genom att slänga stenar mot brandmännen eller s.k. Molotovcocktails mot polismännen. Åker man själv på bäng så finns alltid Megafonen där och ger tröst…

Med andra ord: vandalismen handlar inte om klasskamp. Det handlar om sport. En dito oerhört kontraproduktiv och korkad; sporten att ställa till skada och få uppmärksamhet. Vandalerna har lyckats med både ock. Kanske är de dock lika förvånade som jag över att uppmärksamheten till stor del varit positiv. Återigen Twitter-reaktionen där man lyckas se det positiva i röken från brinnande bilar och garage, och att polisen (”polisen-grisen”) är utsatt för en hatmob. En normalt funtad människa skulle ta avstånd från all form av skadegörelse. Men inte när Husby brinner. Då uppmanas vi att förstå. Att förstå vandalerna.

Men det finns inget att förstå, mer än deras feghet och arrogans. Förlusten är direkt deras. Därefter de som bor i Husby följt av oss övriga skattebetalare.

Däremot är det på sin plats att se vilka som gynnas av att Husby brunnit tre nätter i rad, och att eldsvådorna spridit spritt sig till Tensta/Rinkeby, Skärholmen, Skarpnäck och flera andra förorter.

Dels har vi aktivisterna på vänsterkanten som vill skada samhället i allmänhet och borgerligheten i synnerhet. Vi har även den svenska journalistkåren som säljer lösnummer om upploppen, men också får tillfälle att fostra herr och fru Johansson medelst sin sedvanliga selektiva inverterade samhällsanalys där brottslingen alltid är offret. Politikerna tjänar också på upploppen; förlusten är ringa eftersom ingen byter parti p.g.a. att ett gäng bilar brunnit upp, men däremot kan politikerna visa upp sin godhet när röken skingrats och säga att ”vi lyssnar” och ”vi kommer att satsa på att få bort utanförskapet”. Man har gjort det förr (utan resultat) och man gör det igen så länge det ger röster.

Vi ”vet” att det sociala utanförskapet är störst i svensketniskt homogena områden. Reforminstitutet presenterade tidigare i år en av medierna mycket uppmärksammad rapport som påvisar att samhällen som Munkfors har ungdomsarbetslöshet på 36%, och i det invandrarfattiga (invandrarfientliga?) Forshaga är siffran 34%, medan städer med hög andel invandrare inte finns med i listan över områden med ”låg mänsklig utveckling”. Av dessa siffror att döma borde vi kunna utesluta att ungdomslöshet per se berättigar alla mellan 12-25 års ålder att godtyckligt få sätta eld på bilar, färdtjänstfordon, containers och bilgarage.

sb husbykravallbuss

Bild på utbrunnen färdtjänstbuss via FT.

Inte heller kan man säga att samhället inte satsar på den kommande generationen i förorterna. Den kommunala Husbygårdsskolan har 10,1 lärare per 100 elever. I Forshaga finns fyra kommunala grundskolor, varav en av dem har högre lärartäthet än Husbygårdsskolan, medan tre har lägre (7,5-9,1 lärare/100 elever). Enligt Forshagas brandstation brann den senaste bilen den 4 januari i år, och motsvarande händelse skedde före dess den 2 oktober 2012. Om de var anlagda eller ej framgår inte. Med detta sagt tycker jag att det är helt fel att sätta likhetstecken mellan segregation och bilbränder. Diskussionen behöver lyfta ett par steg. Den behöver bli lite mer uppriktig, och framför allt intellektuell hederlig.

Tips på vad man kan göra istället för att bränna bilar på sin fritid:

Ha en god dag, kära läsare!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Okategoriserade, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Röken från bilbränderna tyder på någonting mer än utanförskap

 1. Kinks skriver:

  Skall man skratta eller bryta ihop? Finns ju inget i snorungarnas agerande som kan försvaras. ”Utanförskap”, eller ”har inget och göra om dagarna” håller verkligen inte! Det sägs ju bara för att det skall ursäkta ungj-klarnas beteende. Jag blir direkt illamående när det jamsas och tramsas med ligister. Mer resurser? Nej det tror jag inte heller skulle lösa problemet.

  • Peter Harold skriver:

   Nej, det satsas ju resurser. Och de som bäst tillgodogör sig dessa är tjejerna i dessa områden. Har de tur lyckas de flytta bort från dessa områden. Om de inte har otur och måste gifta sig med någon morbror från föräldrarnas hemland och få ytterligare en till generation fördärvad.

 2. Läsare skriver:

  ”Arga unga män” säger man och det torde vara lågutbildade och arbetslösa ditton (då det inte varit skolungdom) och för första gången på flera år är det inte SD man talar om.

  Det ska bli intressant om det kommer någon sammanräknad kostnad för förstörelsen och polisinsatsen.

 3. kallepelle skriver:

  Men vi har ju ingen lokal…… förverkligades visst i går. Dom brände ner Husby gård med anor från mitten av adertonhundratalet. Vaffa vi har ju ingen lokal ju!!!!! Beror på att ni eldade upp den. Nu börjar jag tycka att vi ska ta hem afganstyrkan och ge dom eldkastare. Torcha hela Huby och lämna de boende att klara sig själva.

  Anna Ardin har dock hållit sig borta. Hon mobbar den egna organisationen COOP som har kungjort en ny policy på svenska och rumänska. Storpantare får inte ut kontanter längre. Anna fick ”en klump i magen av det”. Kan pappan vara herr A eller kanske en av de omhuldade ziggisarna? 🙂

 4. kallepelle skriver:

  Äsch tappat s i Husby!

 5. Eeva skriver:

  Felet till allt det onda är välgörenhet. En människa mår inte bra av att få allt. Då uppstår tomhet i huvet. Vilket leder till destruktivitet.
  Människan ska jobba både fysiskt och mentalt. Och ska tjäna sitt eget uppehälle. Då mår människan bäst.
  Jag är bara en simpel människa, men har själv erfarit detta. Tror att det gäller alla.

  • Jag tror att många i Husby och annorstädes där det brinner håller med dig. Och det var ju en intervju med några unga Husbybor som gav uttryck för just detta. Dilemmat att det svenska samhället genomfört ett experiment som inte riktigt fungerade som förväntat. Vi har fostrat bort det individuella ansvaret.

   • anna skriver:

    I tonåren längtade jag till det här med att ifrågasättas och ställas till svars. Jag gick så långt att jag- (det vill jag inte publicera här)…

    Men efteråt var det ändå ett stort och långt uteslutande. Det håller i sig än i dag i min släkt. Det som var bra för mig var att det fick mig att förstå var gränsen gick. Eftersom många av dessa rotlösa ”barns” föräldrar inte själva känner någon gräns- hur ska de någonsin kunna förvänta sig att de ska känna det här? Vems ansvar är det att fostra dessa barn och ungdomar? Ska allmannyttan ( som säkert är deras hyresvärd i husby osv) -fortsätta söka tillstånd för att upprätta fritidsgårdar, som de så ivrigt påstår ligger bakom de här ungdomarnas aggressivitet och hopplöshet inför framtiden? Hur kommer det sig att just den här generationens ungdomar som just vuxit upp här just nu- får legitimitet för de här grejerna de gör?

    DE som bär ansvaret är inte staten- det är de vuxna som du handlar hos -som bär ansvaret. Kolla torget på liljeholmen, Skarpnäck- Bagarmossen, blackeberg osv. Vilka är där och vilka har ungdomar som de inte har ngn koll på? Mamman jobbar inom vården, pappan har kiosken. Ingen är hemma. Och så finns det 8 barn i olika åldrar som ingen vuxen har ngn koll på. Det råder ingen brist på cashflöde i de h’är familjerna. De har helt och hållet lagt ansvaret på staten. Och skolan och fritidsverksamheten. Det är vad jag tror. Alliansregeringen har ju också nämligen sagt detta till de. Arbeit macht frei. Skit i barnen.

    • Peter Harold skriver:

     Det är som någon annan påpekade vanligt att ”barnen” bara har den ena föräldern hemma. Och i vissa kulturer är det alltså äldste sonen som är familjeöverhuvud medan pappan har lämnat familjen eller sitter inlåst. Redan när de kommit in i puberteten kan de börja diktera över sina mödrar. Dessvärre är detta inte en myt eftersom jag har själv fått detta berättat av en ung invandrarkille för flera år sedan. Då tyckte han att det var både coolt och praktiskt; idag har han lite dåligt samvete eftersom han sårade sin mor.

 6. cfr skriver:

  Det som Fredrik Reinfeldt har att meddela husbyborna är:

  – Jag kan garantera er att de som bränner bilar och attackerar poliser och brandmän hos er INTE kommer att bli inlåsta. Vi kommer att vidta åtgärder, men någon inkapacitering av något slag kommer INTE att bli aktuellt. Vi söker istället dialog.

  Häpp.

 7. anna skriver:

  Jaha- är Julian Assange ngn form av budbärare av politiskt korrekthet nu eller?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s