Den tredje statsmakten har gått ”bananas”…?

Från Joakim Lamottes blogg:

”Aftonbladet och Expressen betalar oss för att bränna bilar i Husby”

Posted on maj 24, 2013 by hotlamotte

Igår spenderade jag en dag i Husby för att jobba med SVT Debatt. Det första som slår mig när jag åker in är hur lugnt det är. Det andra som slår mig är att det nästan befinner sig fler journalister än boende i Husby centrum.

Jag möter upp med några killar som börjar berätta om hur mycket de avskyr ”journalistfittorna” som åker till Husby och bidrar till eskalerande stenkastning och våld.

”Aftonbladet och Expressen kan dra åt helvete”, säger de.
”Man måste väl få rapportera om vad som händer här”, säger jag.
”Ja, men de vill ju betala oss för att bränna bilar. De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film”, säger de.

Det låter konstigt tänker jag och frågar vidare. Några ungdomar visar att de har telefonnummer till Expressen i sina mobiler. En av dem säger sig ha sålt en bild för fyratusen till nämnda tidning.

Senare träffar jag några från Lugna gatan som även de bekräftar bilden av hur kvällstidningarna får redan kriminellt belastade ungdomar att begå brott, genom att erbjuda dem pengar för deras foton och filmer. Några andra killar berättar hur de på grund av detta häromdagen jagade bort flera Aftonbladetjournalister från Husby.

Jag har fortfarande svårt att tro på att journalister beter sig så här. Då bryter en ung man in i snacket. Han har överhört samtalet, och frågar hur mycket SVT betalar om han filmar en bilbrand senare på kvällen. Vi jobbar inte så, svarar jag. Killen ser nästan lite besviken ut.

Om det jag får berättat för mig stämmer så är det för jävligt. Då har vi hamnat i ett läge där yrkesetiken inom journalistkåren har nått den absoluta nollpunkten. Då skäms jag för att tillhöra samma skrå som berörda journalister. Att locka socialt och ekonomiskt utsatta ungdomar med pengar för att kunna bildsätta löpsedlar och få fler klick på mobilsajterna måste vara den lägsta formen av journalistiskt yrkesutövande. Och den dagen de unga killarna döms och får betala böter för skadegörelse, då hoppas jag att kvällstidningarna inte tvekar att solidariskt stå för utgiften.

Snälla Expressen och Aftonbladet, säg att det här bara är ett gigantiskt missförstånd.

Jag blir matt. Visst, vi vet att Aftonbladet betalade ”nazister” för att ”hota” utanför en lägenhetsdörr. Och att Expressen handlar med illegala vapen. Tja, jag skrev väl själv i min egen blogg härom dagen att pressen också är profitörer på all enskild och allmän egendom som går upp i rök efter de upplopp som kommunisterna i föreningen Megafonen tagit initiativ till tack vare lösnummerförsäljningen.

Fuck. Dubbelfuck. Trippelfuck. Den tredje statsmakten har gått bananas. Sluta stödja dem, kära vänner. Är dessa uppgifter sanna har vi ju fått bevis för att hycklarna i kvällspressen är Sverigedemokraternas flitigaste valarbetare – i dubbla dimensioner.

Hälsar eder Peter Harold

I mediebruset:
Resumé: ”Kvällstidningarna betalar bilbränderna”.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Medierna. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den tredje statsmakten har gått ”bananas”…?

 1. anna skriver:

  Jag kan nog våga mig på att påstå att det är sant. Min supertrevliga manliga kollega 22 bast just från Husby, har nämligen sagt mig detta. Och jag blev inte särskilt förvånad, faktiskt. Reportrarna tyckte väl att de behövde vänta för länge… Min förra kommentar här grundades på vår korta dialog på jobbet på rökpausen. Vare sig han eller jag röker tobak men vi sällskaps-sitter med de andra…

  Grejen med Husby jämfört med andra stadsdelar vars ungdomars föräldrar är bättre bemedlade med vokabuläret och kontakter med omvärlden- är väl att reportrarna- samma sorgliga inavelsfödda med sossevällingen- också har räknat med att de inte ska bli upptäckta. Samma pack som alltså påstår att alla är lika värda och bla bla bla…

  De får sin lön tack vare ”orättvisorna” som de själva iscensatt på bild och handling. En bild säger mer än tusen ord?

  Om du frågade mig hade det här kunnat kallas för ”brottsprovokation” långt längre än det som polisen i Sverige hittills varit anklagade för. Det lustiga är att det inte riktigt är den första gången det händer. Jag hängde med skinnskallar rätt länge och där hände det också rätt ofta att de mest bänga gjorde saker bara för att det förväntades av de. Jag var alltför ung på den tiden och för väluppfostrad för att fråga. Men det var alltid de som hade mest taskiga hemförhållandena och som också var mest påverkbara som media kontaktade. Jag undrade många gånger varför just de var så intressanta.

  Själv tyckte jag de var så sorgliga eftersom de var så förutsägbara. Varför medger annars någon kille att ha smeknamnet ”kuken”, tänkte jag…

  • Peter Harold skriver:

   ”Vare sig han eller jag röker tobak men vi sällskaps-sitter med de andra…”

   Också ett sätt att få i sig tobaksrök utan att behöva betala tobaksskatt…! 😉

   Ja, med tanke på att journalisten egentligen bara behöver använda en kontantkortstelefon med NMS (heter det?) så kan redaktionen slå sig fri från anklagelserna. ATT de jobbar på det här viset vill inte jag heller betvivla. Inte minst med tanke på att många av journalisterna säkert har samma politiska åskådning som ligisterna (d.v.s. står till vänster om den politiska mitten).

   Skinnskallar har jag sett ”in action” i början av 1990-talet, och det var ingen trevlig syn. Men den rörelsen kom ju att självdö när även turkar och jugoslaver började raka av sig håret för att se macho ut (eller för att åtminstone dölja den begynnande skalligheten vid 25+)

 2. anna skriver:

  Å andra sidan kan jag påminna mig om ett antal gånger som jag själv tackade nej till journalister när jag var tonåring- som ville filma och fota mig som punkare- för att det kändes alltför iscensatt.

  Jag tyckte då att då kunde jag ju hellre sälja sex än att sälja mig själv som profil i medierna.

  Jag tycker att alltför många av dagens andra eller tredje generationens invandrare- säljer sig själva billigt – och skyller allt på svenska medier och Sverige som land. Det här grundar sig på fattigdom- själslig fattigdom. Deras rötter har huggits av någonstans i mitten. Och eftersom många av deras egna föräldrar också skyller allt på det utanförskap som sossemedia matat de med- tror de också på det. Tror man inte på det, har man nämligen ingenting.

  Utan historia har man ingenting. Jag var på cirkus i dag (apropå detta med rötter). Jag insåg varför den här gången var den första gången jag var på traditionell cirkus. Elefanter och dromedarer hör hemma där de har sina rötter. Likaså världens alla människor. Där är de lyckliga och slipper det ständiga ifrågasättandet av deras natur.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s