Vill unga verkligen slippa tänka själva? Nope, jag tror inte det.

sb global youth

Bästa läsare!

DN, den Bonnierägda statsmegafonen, har en artikel idag med titeln ”Unga efterlyser mindre individfokus”.

Världens unga är trötta på individfokuserade lösningar i samhället. Det uppger konsultbolaget Kairos Future i sin nya rapport, där attityder kartlagts hos unga mellan 16-29 år i 11 länder. I stället efterlyser de unga ett samhälle som präglas av gemensamma mål, social jämlikhet och ett mer långsiktigt ansvar hos politikerna, uppger Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future.

Det här är ju en julklapp till politikerna. Känns nästan som att de slagit in den med paketpappret på egen hand. Här kan de motivera sin egen existens och maktutövning – trots sviktande förtroende från just ungdomarna – med att det är ”politikernas jobb” att styra samhället.

Detta är särskilt tydligt i västvärlden, i synnerhet i Spanien, där man upplever att den yttre världen svikit, poängterar Thomas Fürth.

Vi ser en kombination av traditionella vänstervärderingar när det gäller samhällslivet och konservativa värderingar i privatlivet, säger han.

Jag har svårt att tro om de unga att de vill överlåta sina fria val – för de fria valen är en förmån som kommer med individuellt fokus! – till en maktelit som de ju i nästa andetag misstror. Kan det vara så att dessa unga vuxna kort sagt föredrar att mamma och pappa fortsätter att curla? Jag lämnar frågan öppen.

Om vi lever i ett samhälle där vi misstror politikerna (här i undersökningen frågat om den unge anser att politikerna tänker kortsiktigt) torde alternativet vara att skapa en värld som fungerar bättre genom individernas engagemang, och som inte hindras av politisk styrning. Men som man frågar får man svar, det visar även denna undersökning.

I ett samhälle med lågt beroende av det politiska systemet kommer fokus att hamna på individen. Så här anar jag en motsägelse. Bland de ungas framtidsambitioner fanns önskan om att ”ha ett trevligt hem”, ”skaffa ett bra jobb” samt ”göra sina föräldrar stolta” redovisat i spannet mellan 40-43%; följt av ”att bli bäst på det jag gör” (35%), ”skaffa barn” (34%),  ”gifta sig” och ”hitta den rätta” (båda 30%). 26% svarade att ja till frågan om de vill göra världen bättre. Annars brukar ju ”världsförbättrandet” vara en tung vänstergrej….

En annan intressant detalj är att i BRICS-länder som Turkiet och Sydafrika drömmer 36% av (de svarande) ungdomarna om att starta ett eget företag (65% i Indien). I västvärlden är det bara 16% som när den drömmen. En förklaring finner vi kanske i att i väst är företagen större (min hypotes) och att det är lättare att bli anställd än att starta en firma, medan det i de nya ekonomierna det småskaliga företagandet kanske är en förutsättning för den unge att över huvud taget få en anständig inkomst. Och drömmen om ett bra jobb är följaktligen större hos västungdomar (49%) än hos de övriga (36%).

I rapporten citerar man en 20-årig indisk tjej från Bangalore:

”I want to start my own company for the independence that comes with it, and the feeling of having done something worth-while, something that will leave a mark behind on this earth.”

Oberoendet är det man eftersöker. Något som i alla fall i mina ögon är kopplat till ett individuellt fokus. Och knappast en vänstervärdering.

Det finns fler geografiska skillnader i svaren från jordens unga enkätdeltagare. Bland annat i  Indien och Kina är man mest oroliga för krig, kriminalitet och sjukdomar; medan ungdomar i västländerna är mest bekymrade över sin framtidsutveckling och egen säkerhet.

Gemensamt för de unga är oron för miljön. Så nu vet politikerna vad de skall ”skydda” sina unga väljare mot, företrädesvis genom att hålla deras ångest vid liv. Vem skall gå till anfall mot Kina och Indien? Väst? Att alla unga har noja för miljön är väl inte att förvåna sig när FN påstår att klimatet kommer gå bärsärkargång och höjas med flera grader på mindre än hundra år så att isarna smälter och omvandlar allt kustland till havsbotten. Men som vanligt botas mycket oro genom kunskap. Fast något säger mig att politikerna inte kommer vidta just sådana insatser. Det är ju rädslan som motiverar väljarna – i synnerhet de unga – att lägga sina öden i politikernas händer. Och vi kan ju inte heller utesluta möjligheten att politikerna själva kanske har kort om kunskaper själva.

Rapporten laddade jag ner härifrån. Många färgglada bilder på ungdomar. Om man nu gillar sånt.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Nyheter, Utbildning & forskning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vill unga verkligen slippa tänka själva? Nope, jag tror inte det.

  1. kallepelle skriver:

    Huvaligen kolla in den här:
    http://humanistbloggen.blogspot.se/2013/06/intervju-med-pernilla-hagberg.html?showComment=1370331169854

    Pernilla Hagberg från den 3/12 2012. Hon har verkligen klart för sig hur den här världen fungerar. Gruppledare miljöpartist i Vingåker. För hon har väl inte fått silkessnöret än? Tänk vilken nytta hon skulle göra som språkrör för mp! Frigolit skulle liksom planet X försvinna i chemtraildimman!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s