Fallet Gustl Mollath väcker association till Jerry Martinger-affären

Bästa läsare!

För några år sedan ägnade en frustrerad Gustl Mollath från Tyskland sig åt att försöka väcka skattemyndighetens intresse åt en påstådd penningatvätt som hans ex-hustru skulle ha varit inblandad i eftersom hon arbetade på den bank som sades ha fört stora summor till schweiziska konton i hemlighet. Enligt uppgift var han både aggressiv och uppvisade tecken på paranoia. Han kallades till en spykologisk undersökning som resulterade i att han låstes in med omedelbar verkan. Case closed och världen blev besvärad av en galning mindre, tycktes det som.

I slutet av förra året uppmärksammade ett tysk TV-magasin att det fanns bevis för att Mollaths ex-fru visst varit inblandad i dylika transaktioner. Hon och hennes kollegors handlande hade varit så graverande mot regelverket att banken avskedade dem efter en internutredning. Men man valde att inte polisanmäla dem för att inte locka till sig allmänhetens uppmärksamhet mot den ljusskygga verksamhet som Gustl Mollath försökt avslöja. Därför kom inte bevisen fram för att han hade haft rätt. Sålunda kan man här ana ett rättshaveri, och det har fått den lokala regeringschefen att ta upp ärendet igen.

Utan möjlighet att kunna värdera bevis eller liknande så kan jag bara spekulera. Om det värsta hänt Mollath – d.v.s. att han oskadliggjorts av sin ex-fru och hennes arbetsgivare genom falska bevis – då har vi ett kvitto på att det är möjligt för en konspiratör att agera framgångsrikt på det här viset. Teoretiskt sett räcker det om ett antal personer kan backa upp varandras historier, t.ex. att objektet beskrivs som en hustrumisshandlare, aggressiv, paranoid, allmänt psykiskt instabil och uppvisar tecken på att vara en fara för sin omgivning.

Medan jag funderade på fallet Mollath ringde det en liten klocka i bakhuvudet.

Är det någon som minns åklagaren tillika riksdagsmannen Jerry Martinger (M) som faktiskt hade erfarenhet och åldern inne att kunna bli partiledare för Moderaterna efter Bo Lundgren när denne fasades ut 2003?

Fast då var Jerry Martinger redan ute i kylan sedan ett par år. Han dömdes för telefonterror (trots att han själv och hans barn varit mottagare av samtalen som bestått av flåsningar och snuskiga ljud) samt hustrumisshandel (trots att Jerrys dotter vittnade om att hennes far var oskyldig) och sexuellt ofredande (för att smutskasta en man som hans hustru vänsterprasslade med). Kanske var det ett av polisen instruerat vittne (en taxichaufför) som hjälpte till att få Martinger fälld, och därmed uppsagd som åklagare och avsatt som riksdagsman?

Orsak till den misstänkta avpoletteringen? Det kan tänkas att Martinger var lite för djupt involverad i frågan om var Hans Homér befann sig natten då den dåvarande statsministern Olof Palme mördades. Frågan är faktiskt mycket känslig, inte minst därför att många i den politiska eliten i Sverige valt att hålla tyst om vad de tror och vet om Palmemordet. Även om det ser ut att bara vara en konspirationsteori så finns det en lång indiciekedja där Martinger bara är en del av flera händelser.

Följdtanken uppstår i skenet av den tyvärr utdöda FRA-debatten i Sverige, men som möjligtvis skulle kunna återaktualiseras nu när president Barack Obama avslöjat sig som en god lyssnare av sina medborgares elektroniska kommunikation. Genom att ha tillgång till alla avsändares text (och måhända också genom telefonavlyssning där lagringen är det största problemet men inte själva avlyssningen) så kan man upptäcka vilka som är ”obekväma”. Sedan utsätter man objektet för en brottsprovokation eller planterar komprometterande material i dennes ägo (narkotika; barnporr; antikvitet som i myndighetens ögon godtyckligt klassas som vapen; etc). Eller lovar objektets ex-fru en juste försörjning mot lämpligt avvägd dramatik i sin skildring av äktenskapet. Ju mer övervakning, desto lättare är det att plocka ut objekten som ifrågasätter den av makten regisserade bilden av verkligheten. Det behövs inte så värt mycket av konspiration; maktens drivkraft är att ha förmågan att skapa ett tolkningsföreträde. Det är med denna man vinner val. Och folket förlorar sin frihet.

Jag trycker på ogilla-knappen. Vem som helst kan råka illa ut i ett sådant här system. Och alla har inte en riksdagspension att falla tillbaka på.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fallet Gustl Mollath väcker association till Jerry Martinger-affären

  1. ÅMÅL skriver:

    Usch vilken hemsk värld vi lever i!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s