Oisín Cantwell vs. Peter Harold – samma tema, olika slutsatser.

Bästa läsare!

Jag var inte medveten om det när jag skrev min ”6 juni”-text, men Aftonbladet-krönikören -kolumnisten Oisín Cantwell skrev redan en vecka före mig en text som handlade om upplopp i Sverige sett ur ett historiskt perspektiv.

Osis skriver:

En snabb titt i historieböckerna räcker för att upptäcka att pursvenska kravaller har bedrivits med aktningsvärd energi i flera hundra år.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i går anklagade de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Åkesson och Richard Jomshof statsminister Fredrik Reinfeldt för att sakna trovärdighet då denne vill bemöta de brinnande bilarna på Järvafältet med ännu mer ekonomiska resurser.

Sanningen är snarare att partiledaren och den rättspolitiske talespersonen i detta ärende har ungefär lika hög trovärdighet som när deras parti försöker flirta med HBT-rörelsen med påståenden om islams syn på relationer av andra slag än heterosexuella.

Redan en halvslö sökning på Wikipedia ger nämligen vid handen att just upplopp förargligt nog är en lika blågul klassiker som Vasaloppet, hembrännaren och knäckebrödet.

Jag förstår inte varför Cantwell refererar till historieböcker när han i själva verket bara ”halvslött” sökt på Wikipedia. Jag tror uppriktigt sagt att han nöjde sig med detta utan att öppna en enda bok. Och det är kanske en vanlig arbetsmetod för honom, att sitta och halvslött googla sig till applicerbar kunskap från likasinnade. Personligen anser jag att Wikipedia är nog den näst slöaste metoden över huvud taget; fast det absolut slöaste är att skriva en postning med en fråga utan att bry sig om att leta själv. Vilket man kan se här och var. Jag tror dock att Cantwell drar sig för att avslöja sin okunnighet – i vart fall medvetet.

Nu skall jag erkänna att jag själv (bl.a.) använde Wikipedia när jag skrev ”Svenska flaggans dag i en röd bruksort till Nationaldag i en upploppsdrabbad huvudstad”. Texten handlar om en kille (undertecknad) som mer eller mindre gjort samma geografiska förflyttning som Cantwells arbetskollega, kulturmarxisten Åsa Linderborg – i vart fall har vi bägge flyttat från U till A om nu länsbokstäverna är läsaren i minnet.

Osis Cantwell nöjde sig uppenbarligen med att bara titta på Wikipedias förteckning över bokförda upplopp som sträcker sig hundratals år bakåt i tiden, och som får honom att komma till slutsatsen att ”Upplopp är en gammal svensk disciplin”. Och jag kan instämma i det faktum att den svenska vänstern har en lång tradition av att bråka och jävlas med andra hederliga medborgare och näringsidkare (även om det inte är så Cantwell formulerar det). De behöver inte ställa till med formella upplopp (såsom de gjorde i Göteborg 2001 och i Stockholm under Reclaim the City-konceptet) utan det duger så bra med att närvara med sina stenkastande trupper varhelst det finns en talande Sverigedemokrat på allmän plats. Eller en brandbil som eskorteras av poliser genom en förort.

Oinis Cantwell skriver i sin kolumn ” – Det här är inte rätt plats för en djupare analys av likheter och skillnader mellan forna tiders oroligheter och dagens”, vilket får mig att bli lite självgod. Ty jag hoppas att min egen bloggpost – trots dess längd – gav den analys som halvslöe Cantwell inte ansåg hörde hemma i hans text. Och där han ni skillnaden mellan gammelmediernas ”kvalitetsjournalistik” och den simpla ”medborgarjournalistiken” med sina ”enkla svar”…

Till skillnad från Ossian Cantwell ägnade jag mig en stund åt att analysera några likheter vid jämförandet av maj-upploppen 2013 mot t.ex. 1848-års kravaller i Gamla Stan. Det jag fann mest fascinerande var spridningseffekterna i bägge fallen. Upploppen 1848 spred sig genom hela Europa från Paris, och enligt min mening finns det paralleller med situationen i dagens Paris som också sprider sig till vårt eget land. Alltså den oro som finns i invandrartäta förorter, och där all systemkritik om orsaken till denna oro betecknas som ”grumliga resonemang” av t.ex. politiskt korrekta journalister och opinionsbildare.

Till skillnad från de episoder som Cantwell refererade till, bl.a. elefantvisningar och zigenarbråk i Jönköping, är Husbykravallerna 2013 av en helt annan dignitet. Dessa har – fastän statsministern påstår sig vara okänslig inför kraven från ”arga unga män” – ett faktiskt inflytande över politiken. Politikerna resonerar precis som Cantwell och har den givna förklaringsmodellen att ”sociala orättvisor, känslor av maktlöshet och fattigdom” var grundfaktorn för att upploppen uppstod. Men eftersom han inte ens bryr sig om att analysera sin egen text, och politikerskrået befinner sig på samma låga intellektuellt lågvärdiga nivå, är lösningen att tillföra ännu mer pengar till förorterna. Alltså samma lösning som varje gång tidigare. Och när dessa lösningar inte ger resultat, och fler skolor och förskolor sätts i brand och fler brandmän och poliser utsätts för stenregn, kommer Osias Cantwell och hans skyddade skrivverkstad och säger att det hela minsann är en gammal svensk tradition att starta upplopp…

Ja, i vänsterns ögon – och Cantwell är del av denna sfär – är det säkert en ”fin gammal tradition” att samlas till upplopp. Det är kanske därför som hans kompis Åsa Linderborg var så ursäktande till att huliganerna ute i förorterna kastade sten och brandbomber på ”de repressiva” poliserna. Jag hoppas innerligt att Du, min käre läsare, inte köper skitpublikationer som Aftonbladet. Enligt Linderborgs logik kan jag faktiskt vilja förstå de som vill sätta eld på Aftonbladets redaktion och skicka bajs till dess journalister… Öga för öga, tand för tand, Åsa Linderborg och Osmos Cantwell!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Oisín Cantwell vs. Peter Harold – samma tema, olika slutsatser.

 1. Hans skriver:

  Att inte fler skolor brinner i Hällefors? Eller Lesjöfors… rimligen borde bilbränderna vara legio i sådana orter. Vilka mekanismer förhindrar bränder där? Kanske Countwell är henen, man vill jag inte kalla honom, att bringa klarhet i frågan. Min svärson har nu klarat sin aspiranttid och skal upprätthålla de demokratiska rättigheter som tillkommer oss alla -oaktat politisk färg. Även poliser har rätt att utöva sitt yrke…

  • Peter Harold skriver:

   Ja, för en tid sedan gjorde jag en sådan jämförelse med motsvarande småkommuner där man enligt nämnda kriterier, och stämde av mot antal bilbränder. Det visade sig att det brunnit bilar i dessa kommuner också. Dock var de inte anlagda. Min egen erfarenhet är att ”ute i landet” finns det gott om gamla bilar i trafik, och ibland tror ägarna att gummislangarna till bränslesystemet har evigt liv. Även min lillebrors gamla 244 drabbades av en intressant kortslutning (en ledning från generatorn hade släppt och skapade en svetslåga nere i motorrummet).

 2. Läsare skriver:

  Självklart har det funnits upplopp mer eller mindre stora, men idag är idag. Några unikum har definitivt införts på senare tid och är ett tidens tecken. Attacker mot brand- och ambulanspersonal. Tidningsbud och brevbärare som rånas och misshandlas. Skyddsdörrar och ombyggnationer av sociala myndigheters kontor har poppat upp som svampar i jorden (till och med i den rätt lugna stad jag bor i) och då ska vi inte tala om akutintags säkerhetsåtgärder på vissa orter.

  Det är bara en enda gång det skrivits rakt ut (nåja, mycket tydligt underförstått) varför man hyrt in vakter på soss en gång. Invandrarcentrums i Kalmar (tror jag) glada utbetalningar upphörde och strikta direktiv tog över. Vakterna togs till och med in i förtid …. Annars kan man ofta, men inte alltid (tack och lov för alternativa siter samt grannländers ‘uppenbarligen’ genomrasistiska tidningar) läsa mellan raderna om vad det är för grupper som ställer till med sådant he-s bråk, så akutmottagningar vill ha låsta dörrar. Man borde köpa aktier i företag som levererar larmknappar av olika slag.

  Listan är rätt lång av vad man läser om så mycket mer och oftare händer i Sverige idag. Unga rånar mycket gamla, unga vuxna rånar barn …

  Svaret från de tongivande hållen är ”socioekonomiska faktorer”, det saknas jobb. Visst gör det det … ändå tar man in ännu fler av de som är troliga att hamna i just samma socioekonomiska förhållanden och får barn som växer in där. Politikerna pratar och pratar … sänkta trösklar hit, strukturer dit … MER PENGAR! Och givetvis fler fritidsgårdar. De som läst originalet ”Djungelboken” känner nog igen apornas ”det säger vi allihopa, så det måste vara sant”

  Min fru sade häromdagen att vi har politiker och journalister som inte klarar att dra streck mellan numrerade punkter för att få fram bilden. Det är med skämmig förtjusning jag läser artiklar från grannländer som tar upp problemen i Sverige. ”Vi ska inte göra likadant” verkar vara en gemensam nämnare. Det är inte precis ”dela Sveriges börda” som tydligen våra politiker räknar med att de andra ska dra som slutsats.

  • Peter Harold skriver:

   ”Några unikum har definitivt införts på senare tid och är ett tidens tecken. Attacker mot brand- och ambulanspersonal. Tidningsbud och brevbärare som rånas och misshandlas”

   Dessvärre sorterar denna typ av vardagsbrottslighet inte in under upplopp och kravaller, förutom när det blir en så pass intensiv nivå som det var under maj månad. Och när det inte blir de fetaste tidningsrubrikerna har ingenting hänt…

   Jag måste nog ta och läsa Djungelboken. Disney har förstört alldeles för många bra berättelser.

 3. kallepelle skriver:

  Du har tappat INTE framför ”köper AB”! Jag köper inga tidningar alls för jag har något emot att dom bara släpper fram debila kulturmarxister som Osis Cuntunwell och det andra organet. Dom borde kastas ut i arbetslöshet så att dom får varsitt sexpack sten att uttrycka sitt missnöje med i stället. Don efter person.

  • Peter Harold skriver:

   JÄKLARS!

   Jag hoppas verkligen att alla fattade poängen precis som du. Jag har varit däckad i förkylning, så det är lite si och så med korrekturläsningens kvalitet. Plus den här skitdatorn.

 4. Eeva skriver:

  You made my day, hahahaa!
  Såg en gång denna Cuntwell i tv-morgonsoffan. Han verkade ha världens baksmälla, hela gubben skakade. Han fick inte ett ord rätt ur munnen. Hälften av tänderna verkade saknas. Bra för vissa aktiviteter tror jag.
  Älska andra som du älskar dig själv.
  Fick intrycket att han gör ingetdera.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s