Med tingsrätten som humorjury?

Bästa läsare!

Vi tycks nu ha hamnat i den situation som vi kritiker mot ”Lagen om hets mot folkgrupp” varnat för. Helt vanliga människor – alltså vare sig nynazister med knölpåkar eller Ku Kux Klan-anhängare i kåpor och brinnande facklor – ställs inför skranket för yttranden som på sin höjd för en sund själ kan anses som fördomsfulla eller måttfullt stötande.

Förutom den tidigare på Skrivarens blogg redovisade episoden om en tonårstjej som reagerade via sitt Facebook-konto på en grupp invandrarungdomar som härjade ombord på lokalbussen – och som för att hon kallade dem apor nu ställs inför Tingsrätten – har vi nu ett annat rättsfall där en tonåring skrivit följande skämt på Internet:

– Hur dödar man 50 flugor i en smäll?
– ???
– Man slår en spade i ansiktet på en somalier!

Det domstolen  här har att förhålla sig till är frågan huruvida detta skämt yttrades i syfte att kränka en minoritet, d.v.s. somalier. Eftersom det är uppenbart att mitt citat av skämtet enbart handlar om den juridiska diskussionen så faller min publicering sannolikt utanför lagen om hets mot folkgrupp. Eftersom jag vill påvisa vilka triviala premisser åklagaren agerat efter har jag varit nödgad att återge skämtet i dess helhet (som jag fått återberättat för mig).

Som skattebetalande medborgare vill jag på allvar ifrågasätta att de hårt belastade domstolarna används till dylika banala ärenden. Vi har en lång tradition av skämtande på bekostnad av andra människor, företrädesvis norrmän. Arsenalen av blondinskämt är också omfattande. Den göteborgare som aldrig skämtat om 08-or är inte född. Vad skåningar skämtar om vet jag inte eftersom det går inte höra vad de säger… *harkel* Det finns också en rad politiska skämt – 349 av dem sitter i Sveriges riksdag. 

Det är dessa 349 personer som har makten att ta bort den diskriminerande lagen som särbehandlar folk juridiskt!

Rubriken till trots är det inte domstolarnas uppgift att vara humorjury. Men de kan mycket väl tvingas ta ställning till skämtets syfte. Jag skall här ge er ett exempel som jag konstruerat efter eget huvud:

– Hur dödar man femtio flugor på en och samma gång?
– ???
– Man tar en machete och hugger huvudet av en somalier.
– Det dödar väl knappast flugorna? De kommer ju bara flyga iväg…!
– Ja, men det blir en neger mindre i världen, dö’h!

Ok, till synes fördomsfullt och rasistiskt (nåja) så det förslår, och skulle kunna passa in i kritieriet för ”hets mot folkgrupp”. Men här kommer det intressanta, och som domstolen kan komma att tvingas ta ställning till: Vad var det roliga? Just detta påverkar bedömningen av syftet med det yttrade skämtet, och därmed frågan om historieberättaren skall frias eller fällas för hets mot folkgrupp.

Någon läsare, den som är mest morbid lagd, blev kanske road av att en somalier dödades. De flesta andra blev illamående. Dock har ni i både fallen missförstått skämtet. Det är inte den halshuggne somaliern som är poängen; istället består skämtet i att den fördomsfulle rasisten suttit och försökt komponera en rolig gåta men misslyckats totalt. Ni som insåg att skämt n:o 2 var en misslyckad travsti på skämt n:o 1 har all rätt att skratta. Historiens poäng består i rasistens tillkortakommande. Och rasister är ingen folkgrupp och därför helt legala att beskriva nedsättande.

Men den som bara läser skämtet ordagrannt gör sin polisanmälan, och besvärar rättsväsendet med ett totalt meningslöst ärende. Den svenska lagboken skall inte uppmuntra sådana okynnesanmälningar. Därför måste lagen om hets mot folkgrupp avvecklas. Vi har så många andra lagar som tar hand om den och de som fysiskt och verbalt ger sig på svaga grupper i samhället. Och vi skall definitivt inte ha lagar som innebär tankeförbud! Sådant ägnar man sig enbart åt i kommunistdiktaturer och andra socialdemokratiska länder…!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Med tingsrätten som humorjury?

 1. cark1 skriver:

  Skämt av den här typen är av psykologisk karaktär. De handlar om att vi många gånger skämtar om det som är hyperallvarligt eftersom vi försöker förstå det som hänt. T ex ett skämt som var populärt för nästan hundra år sen var detta:

  – Vad är det som är litet, rött och sitter i ett hörn?
  – Vet ej.
  – En liten gosse som lekt med pappas rakkniv.

  För ca femtio år sen var skämt om indier och folk från Biafra populära liksom de var om etiopier och sudaneser för trettio år sen. Alla dessa bottnar i att vi försöker förstå situationer rörande andra folk. Skämt om skottar, norrmän, svenskar, skåningar, judar, muslimer, hinduer, sikher är inte fördomsfulla. De tjänar som introduktion till förståelse av dessa företeelser.

 2. Peter Harold skriver:

  Uäck, den var hemsk(t rolig)! 🙂

  Japp, jag minns själv hur man nöp till på bägge sidorna om halsen och drog ut skinnet så att man skulle se ut som en etiopier som satt ett riskorn på tvären i halsen i mitten av 1980-talet, och ändå var jag en av dem som stod längst tid med Röda korsets insamlingsbössa vid butiken…

  Rent generellt är jag lite bekymrad över att staten skruvar upp tillämpningen av Hets mot folkgrupp i sin (kontraproduktiva) kamp mot rasism och främlingsfientlighet. Vad händer med ett folk som måste oroa sig för de juridiska konsekvenserna när de behöver ge uttryck för frustration eller cynisk humor? Det blir ett väldigt tyst folk. Och kanske är det detta som är målet för våra makthavare…?

  • Peter Harold skriver:

   Jag måste tillägga en sak till som är en viktig aspekt ur ett filosofiskt perspektiv. Mycket av historieberättandet har en schizofren natur, d.v.s. att historieberättaren tar på sig en roll när den berättar sin anekdot. Alltså exakt detsamma som sker när skådespelaren gestaltar en karaktär. Det är karaktären som säger att man skall slå en somalier med spade.

 3. anna skriver:

  Jag skulle vilja gå lite längre in i det filosofiska rummet. Är det bara jag som läser ovanligt märkligt eller är det jag som är ovanligt vanlig? Redan när jag läser skämtet har jag en uppfattning om att somalierna befinner sig i somalia. Och i somalia finns det en jävla massa flugor. Detta har vi ju lärt oss genom alla de affischer som vi sett på väggar och media, där man vill att vi ska hjälpa barn som drabbats av malaria och bifogat en närbild- på just ngn som har en miljon flugor/mygg på fejset.

  Jag tänker att det är ju självklart att flugorna hade satt sig på vilket fejs som än varit där. Själv hade jag aldrig varit där. Men det finns väl en jäkla massa andra som frivilligt är där… Liknelsen att drämma en spade i en somaliers fejs som befinner sig här, utan somaliska flugor- torde väl vara rätt så självklart (o)rolig.

  Ngt jag märkt som skillnad på oss européer och icke européer är att vi tycks tåla rätt mycket ironi och sarkasmer, även självironi. Invandrare i Sverige har fått för sig att de är ett slags heliga kor. Torrbollar- säger jag bara! Torrbollar som tillsammans med den kombinerade dåliga självkänslan och ett överdådigt självförtroende – vill med våld tvinga skrattet ned i halsen på oss som borde få göra som vi vill för att vi faktiskt är i vårt eget land. Och det får de ju tydligen också göra. Glad midsommar, liksom. Förstår varför bussarna till landet är överfulla på en helg som den här. För att få vara sig själv och supa i gräset och fritt få utlopp för politiskt inkorrekta uttalanden. Bara för en kväll…

  • Peter Harold skriver:

   Det eländiga är ju att det är gott om flugor här i Sverige också, märks redan så här midsommartid när man vill ha sillen ifred från spyflugorna… 😉

   Vi européer är mycket för självironi. Jag tycker att jag själv är en god representant för den sporten, i synnerhet på jobbet.

   Hur länge vi får behålla midsommaren tål att diskuteras. Mona Sahlin tyckte ju att det var en fånig tradition…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s