Edward Snowden for president? Yes, we want!

Förlåt mig, kära läsare, för att jag skriver så tokigt
långa bloggpostningar. Men jag tänkte tapetsera
om min lägenhet med bloggtexter, så det är
därför jag skapar dessa wall of texts…  😉

sb snowden businessinsider

Bästa läsare!

Den 30-årige dataingenjören och visselblåsaren Edward J. Snowden befinner sig i skrivande stund troligtvis i Moskwa (japp, det är så jag stavar den stadens namn) i väntan på att resa till något land som kommer erbjuda honom politisk asyl. Samtidigt försöker USA:s regering att få honom utlämnad så att man kan rättsföra honom för de brott han är misstänkt för, nämligen att ha stulit statlig egendom och utfört otillåten förmedling av säkerhetsklassad information till ej auktoriserad mottagare. Det är nämligen så den formella anklagelsen lyder när en medborgare med stort civilkurage väljer att gå till medierna och avslöja att USA:s och Storbritanniens regeringar bedriver ett systematiskt spionage riktat mot egna medborgare och mot andra. En verksamhet som är ganska typisk för totalitära regimer men en skam för öppna demokratier.

Det nämns att Edward Snowden gjort sitt avslöjande utan att tjäna någonting på detta, förutom att samvetet kanske känns lättare att bära. Tvärtom så har ju denne 30-årige unge man ju allt att förlora. Han kan inte fortsätta sin välavlönade anställning på det företag som utfört IT-tjänster hos den amerikanska säkerhetstjänsten NSA (där han i sin ännu tidigare ungdom började som väktare). Än mindre kan han resa tillbaka till sitt hemland utan att riskera bli arresterad och sannolikt dömd till ett långvarigt fängelsestraff. De flesta ”whistleblowers” slutar sina dagar i buren eller blir persona non grata i näringslivet och får hanka sig fram i främmande branscher.

Jag blir självfallet väldigt rörd när jag tänker på hur Edwars Snowden agerat. Som delaktig i FRA-debatten och – minns att jag bloggade om övervakningssamhället ett par år innan FRA-frågan blev ett infekterat ämne hos den av Fredrik Reinfeldts Nya Socialmoderaterna ledda regeringen – jag har alltid motsatt mig statens intrång i medborgarnas privatliv. Helt klart kan jag inte undvika att bli upprymd inför beskrivningen av hans upplysande gärning. Och trots att han alltid varit ett utpräglat datasnille så har han i flera år också varit engagerad i frihetsfrågor som rör Internet och integritetsfrågor. Annars tycker jag att datanördar är lite småjobbiga, i synnerhet de som arbetar på jobbets IT-support. De klarar aldrig av att tala med bönder på bönders vis.

När jag läste att Snowden vid presidentvalet 2008 sagt sig sympatisera med Barack Obamas ambition att förändra den politiska inriktningen jämfört med föregående regim, men ändå valt att rösta på en oberoende kandidat, så var detta ett tecken på en klarsynt politisk medvetenhet. Även jag hade svårt att falla för lockelsen med Barack Obama, trots de svenska mediernas benägenhet att tjänstgöra som hans valarbetare. Inför presidentvalet 2012 valde han att stödja kongressmannen Ron Pauls kandidatur; har det undgått någon läsare att just denne Ron Paul också var min favorit…? 🙂

sb ron paul on Snowden

Det slog mig plötsligt att Edward J. Snowden skulle kunna vara det presidentämne jag själv vill tänka mig att blogga hjärtligt om i framtiden. Jodå, jag vet att han står inför hotet att dömas i amerikansk domstol för ett mycket allvarligt brott, och att det både från republikanskt och demokratiskt håll anges att Snowden är en landsförrädare. Så mycket bättre! Vad skall man säga om de senatorer och kongressmän som i årtionden struntat att balansera den federala statsbudgen; som år ut och år in spenderar biljarder på krig i länder som aldrig attackerat USA (11 september var ett verk av en terroristorganisation och inte av vare sig den afghanska eller irakiska nationen); som säger sig försvara det amerikanska sättet att leva i Land of freedom genom att åsidosätta konstitutionen och införa massövervakning, hemliga domstolar och ger presidenten formell rätt att mörda Amerikas fienden varhelst den befinner sig på jordklotet? Visst ja, den rätten har han visst beviljat sig själv utan att fråga kongressen om… Adolf Obama!!!!

Allt detta har Edward J. Snowden uppenbarligen reflekterat över, och blivit äcklad av.

Moraliskt sett anser jag som libertarian att åtalet mot Snowden inte ligger honom till last vid en presidentkandidatur. Ser vi historiskt så har USA haft värre presidenter än vad Snowden kan tänkas vara. Det hör till allmänbildningen att veta att Richard M Nixon låg bakom Watergateskandalen (vilket ledde till hans avgång). Mindre känt, men alltmer betraktat som ett historiskt faktum är att president Lyndon B Johnson under yngre år ansvarade för att hans systers icke godkända fästman mördades. Några år senare ledde han en grupp som gjorde sig av med hans politiska rival, en man vid namn John F Kennedy. Jag bloggade om det ämnet ifjol och länkade till ett YouTube-klipp där E. Howard Hunt på sin dödsbädd redovisade sin kunskap om vilka som låg bakom det mordet. Att jag inte var helt ute och spann i skogen kanske bekräftas av att den f.d. republikanske partimedarbetaren Roger Stone (numera libertarian!) skrivit en ny bok om Kennedymordet; boken har uppmärksammats av bl.a. Daily Mail i England.

Men drömmen om Edward J Snowden for president lär nog inte inträffa. Hans idol Ron Paul motarbetades av både Paul eget parti men framför allt av mainstream media och lokala myndigheter (Poliser skickades ut för att hindra Ron Paul-anhängare från att komma in på lokala partistämmor där kandidaternas delegater skulle utses). Det är alltför uppenbart att en politiker som har ett uns av Snowdens civilkurage skulle hållas utelåst från maktens korridorer.

Ett exempel på hur amerikansk politik går till: Vem jobbade fram det integritetskränkande och konstitutionsstridiga ”The Patriot Act” under president George W Bush regim? Svar: Senator Joe Biden. Vem är vicepresident under en president som gick till val under parollen ”Change” och ”Ye,s we can” och lyckades dupera sin väljarkår? Svar: Joe Biden.

Känner ni också stanken?

Snowden borde kanske ha valt en annan strategi. Istället för att tala ut för tidningarna så skulle han kanske ha samlat på sig någon miljon dollar, köpt en ö mitt ute i havet och minerat stranden, installerat sitt IT-labb och stulit en kommunikationssatellit och börjat sända globalt avslöjande nyheter om makthavarna. För visst hade det varit läckert om han själv i hemlighet kunnat plantera en avlyssningsfunktion som spelade in allt som Barack Obama, Wladimir Putin och Le Kiqieng och deras ministrar säger och skriver i sina datorer och som de för allt guld i Fort Knox inte vill bli känt. Lite som filmen ”V för Vendetta”.

En läcker tanke!!!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Edward Snowden for president? Yes, we want!

  1. Anonym skriver:

    Fd agenten Erik Snöde avslöjar en gigantisk övervakningsapparat från landet BigMouth. Erik jagas men erbjuds asyl i landet Belivia och Riskia. Presidenten i Bigmouth är väldigt arg på Erik och beslutar att ställa in ett möte med presidenten för Riskia. Istället väljer presidenten för Bigmouth att besöka statsministern i landet Puppetland. Kort därefter så drar Puppetland in bidragen till Belivia. Eftersom biståndsministern i Puppetland protesterar mot detta, så avsätts hon. Allt ovan är bara en liten saga. Sov sött. 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s