Jodå, den libertarianska debatten finns… Tack, Goth-Barbie!

Bästa läsare!

Man blir ju bara så nyfiken ibland… Men jag skall börja i rätt ände. Jag satt på väg till ett möte och kollade efter vilka katastrofer som hänt i världen och fann inga (även om jag satt en symbolisk summa på att Nelson Mandela skall avlida någon gång mellan 18 ikväll och 6 i morgon bitti). Jag bläddrade vidare till de alternativa medierna och fann hos ”hatsajten” Avpixlat en artikel med rubriken ”Liberal inkonsekvens”. Sådär, nu är det inte bara invandrarna som skall lynchas, utan även alla godhjärtade liberaler som vill rädda världen, hade jag kunnat tolka rubriken ifall jag suttit på valfri kvällstidningsredaktion. För min egen del väcktes nyfikenhet.

Det är ju som så att man här och var bland de alternativa medierna hittar liberala guldkorn som aldrig når ytan genom de vanliga medierna (och sker det är budskapet inpackat i politiskt korrekthet). Och det är faktiskt därför jag läser sajter som Avpixlat och Fria Tider. Man märker hur vissa skribenter (och läsare) på dessa bloggar steg för steg utvecklar sina tankar och värderingar, och det går inte alltid i SD:s riktning. Kvällstidningarna vill nog helst påskina att alla besökare av dylika sajter är eller blir hatiska mot invandrare och att sajterna fungerar som valarbetare åt Sverigedemokraterna. Den bilden är inte sann. Precis som på många andra sajter är det ett brett spektrum på besökarna. Och både Avpixlat och Fria Tider sköter kommentarsmoderering galant, enligt min mening.

Så dök här upp ännu ett guldkorn i ”hatflödet”…? Det visade sig vara en insändare. Första stycket formaterades som ingress och löd:

Som liberal hittar jag mina politiska sympatier ytterst utifrån principen om negativa rättigheter, dvs  frihet från andras förtryck. Hit hör rörelsefrihet (rätten att röra sig fritt), självbestämmande (att göra vad jag vill med min kropp), äganderätt (det jag äger har ingen rätt att stjäla) och liknande fundamentala liberala principer.”

Hej hopp, det här kan bli intressant. Är det någon som minns min replik på min unge Piratpartikollega Leo Rudbergs tidningsinsändare där jag skrev att ”Är man ung och PK kommer man undan med vad som helst” från mars månad (i samband med REVA-debatten)? Där deklarerade jag bl.a.:

Själv är jag för fri rörlighet. Det är dock inte helt fritt från problematik med fri rörlighet; den som har ärliga skäl och hederligt uppsåt rör sig i så fall lika lätt och ledigt som den som är kriminell. En förutsättning för att acceptera fri rörlighet är att tillträdet är kopplat till en samhällsnyttig insats, t.ex. lönearbete. Många miljöpartister, vänsterpartister och liberaler som förespråkar öppna gränser för allt och alla och vill dela med sig av vår rika del av världen glömmer tyvärr bort att välfärdens resurser är ändliga.

Med andra ord är det just den liberala inkonsekvensen jag satte tummen på. Så därför var det med stort intresse jag läste vidare på Avpixlat-insändaren. Vi hoppar i texten till…

[…] Hos liberalerna har vi i ena änden de liberalt renläriga Klassiskt Liberala Partiet. Moraliskt överlägsna när det kommer till liberala principer, men med minimalt inflytande eftersom vi lever i ett samhälle baserat på många socialistiska idéer (välfärdssystemet det mest uppenbara).

Vänta nu. Det är inte många som skriver om KLP. Tittar man på Twinglys bloggsök finner man att av de tio första listade postningarna är två skrivna av en viss Peter Harold, om jag får nyttja tillfället att slå mig själv för bröstet. Min uppmärksamhet var definitivt fångad!

Längre ner i Avpixlat-insändaren kommer den konkreta kritiken:

När ingen tar helhetsansvar och det möjliga blir det långsiktigt hållbaras fiende får vi ett samhällsproblem. Det är vad som hänt med den svenska migrationspolitiken ur ett ekonomiskt perspektiv (det kulturella är en diskussion för ett annat tillfälle).

Vi vet alla att det är betydligt roligare att spendera pengar än att spara dem. Men politiker måste avkrävas ansvar för de pengar – någon annans pengar – de spenderar. Medan mantrat om ansvar och incitament ofta repeteras när det kommer till arbetslinjen så verkar logiken som bortblåst när det kommer till frågan om migration. Här är istället anekdoter [Låt mig berätta om Hibo”] och magkänsla till synes de yttersta ledstjärnorna.

Jisses, vill insändarskribenten att våra politiker skall basera sina beslut på kunskap och bevis? Vilka krav!!! Vem är den här människan?!! 🙂 Jag bekämpar min nyfikenhet och tvingar mig att även läsa det avslutande stycket innan jag noterar skribentens namn.

Att som vissa debattörer föreslår; öppna dörren på vid gavel utan att ha hittat en politik för integration som i praktiken visat sig fungera är irrationellt, anti-empiriskt, oliberalt, men framförallt, fullständigt ansvarslöst.

Hanna Söderström

YES! Jag visste det! Nej, naturligtvis inte, men jag hade säkert gissat på att det var den högt värderade bloggkollegan Goth-Barbie som var insändarens upphovsman, om jag inte varit så upphetsad över att finna en så här välunderbyggd kritisk text. Befriande.

Jag har själv haft äran att stå på samma sida som Hanna i diskussioner med inkonsekventa liberaler – suck, den sysslan och att torka kräks är inte alls roligt – och jag har lovat mig själv att försöka liera mig med Hanna i fler politiska samarbetsprojekt om tillfällle erbjuds eftersom hon är redig i sina resomemang. Visserligen har vi olika läggning; Hanna är anarkistisk libertarian, medan jag är… vad skall man säga… gubblibertarian? 😉

Nu skall jag dock få flika in min personliga reflektion i sammanhanget (som om jag inte gjort det tillräckligt redan), och det är den att Avpixlat till övervägande del frekvensteras av läsare och har skribenter som är minst lika välfärdsvurmande som vilken kommunist, sosse, miljöpartist och nymoderat som helst. Men det jag annars hört av Hanna passar inte in i det tankeformatet. Så visst är det uppenbart att Avpixlat släppt in en hermelin bland katterna (eller är det tvärtom, Hanna?). Fast jag är tacksam. Sveriges libertarianer behöver komma fram i debatten. Det är vi som sår de frön som inte är rotskott från den svenska konsensusplantan.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Jodå, den libertarianska debatten finns… Tack, Goth-Barbie!

 1. Läsare skriver:

  Oh ja! Jag hittar fler guldkorn bland de alternativa siterna än i gammelmedia (där är det oftast kommentatorer som är mer pålästa 🙂 ). De jag har bokmärkta är mycket mer noggranna med källhänvisningar och underbygger argumentation mycket väl.

  Goth Barbie är f.ö. en av de som jag gärna skulle bjuda på en kaffe minst. En av alla de (du också) som underlättar livet för oss informationstörstiga och/eller ute efter alla vinklingar, men saknar skrivandets gåva.

  • Peter Harold skriver:

   Fast jag dricker bara té, av sorten Darjeling! Fast jag tackar ändå för de orden! 🙂

   De pålästa kommentarerna hos gammelmedierna har en tendens att lossna från sajterna och falla ner under bildskärmen. I vart fall försvinner de på något konstigt sätt…
   😉

   • Läsare skriver:

    Te duger det med 🙂

    Tycker det snarare blivit så att kommentarsfält numera lyser med sin frånvaro om det finns minsta risk att vettlösa OCH ÄVEN vettiga påpekar vissa inkonsekvenser i vissa brännbara ämnen. Iofs kan jag förstå att man blir less på att det utbryter tjafs bland för och emot, men det gör det ju även i kärnkrafts-vindkraftsdebatten. Alltid 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s