Polisen har lärt sig av mästarna på nyhetsfiltrering…

sb v-ås stadshotell

Bästa läsare!

Medan jag stod vid Industrileden i Västerås och tittade på rykande raggarbilar – avgaser i bakänden och kondens/ånga från kylargrillarna – begicks ett mord på det av den förträfflige stadsarkitekten Erik Hahr ritade stadshotellet i samma stad. Om detta mord visste jag inget förrän tills nyligen, och med undantag för mördaren och mordoffrets anhöriga är det inte heller många fler än polisen som vetat om att det begåtts ett mord i anslutning till Big Power Meet som jänkebilsorgien är döpt till. Alltså tills nu när polisen – efter en månad – väljer att avslöja att man utgår från att en 51-årig enköpingsbo tagits av daga.

Min spontana reflektion kring besked om att folk (män) dött på hotell är man skall kolla om offret sitter fast mellan halsen och dörrhandtaget medelst en slips eller ett annan snarliknande föremål och saknar kläder, i synnerhet byxor och kalsonger, samt att rummet är låst inifrån. Sådana detaljer kan tala för att det kommer bli svårt att bevisa att det är betjänten som är mördaren…

Men jag skall inte göra mig lustig på de dödas bekostnad, och istället göra läsaren uppmärksam på att polisforskaren Stefan Holgersson anser att det är ett demokratiproblem när polisen börjar hushålla med information om vad som händer i vårt samhälle. Citat från P4 Radio Västmanland via SR:

– Vi brukar använda beteckningen ”bananrepublik”, att där kan människor dödas och frihetsberövas utan att någon får reda på det. Och det blir ju allvarligt när Sverige gör likadant. I det här fallet mördas en person och man berättar inte om det. det är ju ett demokratiproblem, att polisen tycker att man kan sköta det själva, att allmänhet inte behöver få reda på det.

– Vi måste ha en polis som redovisar uppgifter. Annars minskar ju förtroendet för polisen. Man vet ju inte om polisen berättar sanningen. Har det hänt allvarliga brott? Är människor frihetsberövade utan att någon vet om det. Det blir ju ett problem om polisen agerar så här.

– Det är tyvärr en ökande trend att polisen planerar vilken information som ska föras ut istället för att bara redovisa saker som har hänt.

Det sistnämnda är kritik som jag själv framfört. De planerar vilken information som skall föras ut istället för att bara redovisa saker som har hänt. Den reflektionen har jag gjort många gånger de senaste åren. Men ”de” är inte i första hand polisen, utan snarare de etablerade nyhetsmedierna i bananamonarkin Sverige, den sista Sovjetstaten. Jag hoppas att mediefolket nu förstår hur frustrerande det är när någon sitter och filtrerar information. Inte minst när polisen delar med sig av information, som t.ex. signalement på gärningsmän. Bilder pixlas, ord censureras.

Hälsar eder Peter Harold

————————————————————————————————————–
Detta blogginlägg komponerades till tonerna av ”Polovtsian Dances” ur Alexander Borodins opera ”Prins Igor”, i en inspelning med den legendariske dirigenten Valery Gergiev.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Medierna. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s