Sossefiering (USA-utgåvan): Staten vet bäst, och nu skall amerikanska folket lära sig!

”Människans natur är att bestrida tyranni och bejaka frihet”

______________________________________________________________

 

Bästa läsare!

Nytillkomna läsare av Skrivarens Blogg kan (kanske på goda grunder?) inbilla sig att jag utför ett enmanskrig mot den svenska staten och dess makthavare. Ingenting kan vara mer fel. Jag utför ett enmanskrig mot hela världens alla stater… I vart fall där och när det är befogat. Tyvärr – och jag beklagar det djupt, blir det allt oftare. Och av allt allvarligare orsaker.

Ett grundproblem i mina ögon är att Staten – alltså dess beslutsfattande politiker och tjänstemän – betraktar sig själva som goda. Godhet är ett filosofiskt begrepp som utgör ondskans motsats. Det är därför dramat består av gärningar utförda av den gode, den onde och offret på scenen. Konverterat till vad du ser i TV-nyheterna eller hör på radion är dramaturgin inom politiken nästan densamma. Politikern du hör talar för de goda. Offret är du/ skattebetalaren/väljaren. Rollen som ondska eller den onde appliceras ledigt på önskvärt objekt; det kan vara en politisk motståndare, det kan vara en meterologisk mätserie som skulle kunna ge sken av en katastrofalstrande klimatförändring, det kan också vara ett annat land eller främmande makt som är representant för ondskan. I slutet på teaterpjäsen klaras mysteriet upp, fast på vägen dit försöker dramatikern att hålla publiken okunniga om vad som verkligen är orsaken till mysteriet för spänningens skull. Politik fungerar på samma sätt, i synnerhet när den företräds av falska helgon. Men där döljs de verkliga motiven för politikernas egen vinnings skull. Därför blir politikerna falska helgon.

Vi medborgare får aldrig se slutet på det politiska dramat. ”Manusförfattare” och ”skådespelare” kommer och går, men vi når aldrig finalen där allt klaras upp och den riktiga skurken får sona sitt straff. Tyvärr inser alltför få att vi faktiskt lever i en charader, och tror att Staten på fullt allvar har till uppgift att veta bäst, och att den är berättigad att skaffa sig sin yttersta visdom så till den grad att Staten må kränka vår personliga integritet in i minsta molekyl. Jodå, förutom att övervaka oss och läsa vår privata korrespondens (USA, EU, m.fl.) så har Staten också tagit sig rätten att sälja din genetiska information vidare till tredje hand (Island). Detta för att skydda oss mot de onda (terrorister) och ondska (sjukdomar), och så vidare. Staten vill ju oss bara gott…

Då staten anser sig ha till uppgift att värna om medborgarnas säkerhet kan den göra precis vad som helst i namn av tryggheten och säkerheten. Den kan plötsligt anse sig vara nödgad att byta ut rättigheter mot skyldigheter (t.ex. från att förbjuda Internetleverantörer att spara data om kundernas surfvanor till att göra obligatoriska register över desamma). Ibland sker det med buller och bång (som med FRA). ”Problemet” är att folk – åtminstone de som orkar bry sig – börjar protestera, vilket jag bara kan applådera. Det tycker inte Staten om (det är därför Staten försöker hemlighålla så mycket som möjligt av sin massövervakning), och därför vill Staten att vi själva tar våra steg i ”rätt” riktning. Detta är en subtil form tyranni och den praktiseras med bravur eftersom valboskapen låter sig ledas utan stök.

Metoden för detta heter indoktrinering. Vi ser massor av exempel på detta borta som hemma, och Sverige är ett perfekt studieobjekt i detta ämne. Jag själv brukar använda termen ”sossefiering”, och det med anledning av att mycket av förhållandet mellan medborgarna och Staten är historiskt förkroppsligat genom den svenska socialdemokratin och dess tankegods. Systemet fungerar dock oavsett partikulör eller politiska fluktuationer; även idag med en Moderatledd regering förs politik som grundar sig på att Staten vet bäst. T.ex. att staten vet bäst hur stor andel kvinnor det måste finnas i en bolagsstyrelse; eller att barn får sämst utbildning genom hemundervisning (och därför är förbjudet); att medborgarna behöver tvångsfinansierad public service; att en man eller kvinna som är exakt 18 år gammal är mer psykologiskt mogen att agera nakenmodell än en person som är 17 år, 11 månader och 29 dagar gammal; att Sveriges framtida tillväxt grundar sig på etnisk komplettering; att statliga bolag med s.k. klimatprofil (fnys!) kan med gott samvete mångdubbla sina ägarintressen i kol- och oljebaserad kraft, etc. etc. Det finns många exempel där staten inte alls vet bäst; i värsta fall är farlig och i bästa fall bara skyldig till hyckleri. Detta var bara några smakprov.

I massövervakningslandet Storbritannien har man akademiserat utövandet av den subtila tyranni som tar sig i uttryck av att agera för medborgarnas eget bästa. Man har inrättat ett s.k. Behavioral Insights Team vars syfte är att genom beteendevetenskapliga metoder ”hjälpa medborgarna att fatta korrekta beslut”. Målet för s.k. ”nudging” har varit att hjälpa medborgarna att göra val som bl.a. leder till mindre hjärt- och kärlsjukdomar, är klimatsmartta och att de (medborgarna) blir mer sanningsenliga i sitt uppgiftslämnande (Detta enl. en inbjudan till en konferens för  ”Innovativ offentlig verksamhet” i Västerås 2012). I korthet betyder detta att Staten vill influera ditt sätt att vara som människa. Vad som inte nämndes i inbjudan var att ett av det brittiska BIT:s främsta insatser var att per brev övertyga medborgarna att betala in sin skatt i tid. Så vad denna ”förståelse för medborgarnas beteende” handlar om är att förmå folket att göra som staten vill. I och för sig vänligare än att lägga gevärspipan mot våra nackar, men likväl ett uttryck för att ”Staten vet bäst”. Inte förvånande har nu president Barack Obama låtit initiera etableringen av ett amerikanskt BIT som skall förmå amerikanska medborgare att börja tycka som regeringen, och helst också tycka om regeringen.

Oroväckande. Men inte förvånande.

För svensk del är det inte otänkbart att vi får en myndighet med samma funktion (eftersom det tycks gå lite si och så med att uppfylla det borgerliga vallöftet om att skära ner på antalet myndigheter), även om Sveriges Radio och Sveriges Television på ett för Staten förtjänstfullt sätt får ankorna att guppa stillsamt i den svenska konsensusdammen.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sossefiering (USA-utgåvan): Staten vet bäst, och nu skall amerikanska folket lära sig!

  1. cfr skriver:

    Jag vill än en gång tjata om det väl kända och samtidigt minst dåliga sättet att hantera politikerklassen.

    Det schweiziska folkinitiativet.

    Detta permanenta strypkoppel på politikerklassen låter tomtarna härja som vanligt, tills det blir för mycket för en normal människa och då kan 100 000 medborgare begära en BESLUTANDE folkomröstning.

    Detta vore ett fullständigt bisarrt instrument för svenska politiker som inte ens anser att det skall finnas en författningsdomstol som kan skärskåda legaliteten i deras tomteri. Våra svenska politiker står över precis allt.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s