Skönheten från Loulan – vittnesmål om mänsklighetens lust att resa under forntiden

sb loulan 001

Bästa läsare!

Någon gång under 1980-talet påträffades en omkring 3800 år gammal välbevarad kvinnomumie i Taklamakanöknen i västra Kina. Nej, det var inte min svärmor…

Det är en av ett flertal intressanta fynd från det forna landet Loulan. Man har även hittat en barnmumie som förmodligen är ännu äldre än Skönheten från Loulan som den första mumien döptes till därför att hennes skinn och hår bevarats osannolikt väl efter tusentals år under marken. Jodå, arkeologer har humor. Det självständiga kungadömet Loulan upphörde när han-kineserna erövrade det, och senare ändrade en intilliggande flod sitt lopp och man tvangs överge huvudstaden. Idag är alltså detta stolta forntidsrike dolt under ökensanden.

Det intressanta med den 157 cm höga arkeologiska skönheten är att hon har kaukasiska drag, kanske rent av nordiskt påbrå. Analyser av DNA tyder på en västeuroasisk härkomst. Hon var 40-45 år när hon dog. Mycket mer vet vi inte om henne. Fast hennes existens är fantasieggande. Kanske hade hon rest hela vägen från Ural eller Europa längs den berömda Silkesvägen, eller också var hon en ättling till en västlig migrant som bosatt sig i Loulan. Flera fynd tyder på att området varit befolkat av kaukasier tusentals år före Marco Polo. Gamla kinesiska böcker innehåller berättelser om röd- och ljushåriga människor, vissa mycket långa och med stora skägg. Fynden i det torrlagda Tarimbäckenet verkar bevisa att dessa berättelser inte var sagor.

sb loulan 002

Skönheten från Loulan är inte den enda människan med europeiska drag som dött i området. En annan person som lagts i marken för evig vila är en man kring 160 cm längd och ett rött skägg. Analys visar att han har keltiskt påbrå. Livet som resenär längs Silkesvägen var uppenbart slitsamt. Det är troligt att Skönheten från Loulan dog av det salthaltiga dammet från öknarna och den ohälsosamma röken inne i tälten som tog sin tribut på luftvägarna. Ändå tog sig många människor hit. Därför är det en myt att mänskligheten varit stillasittande.

Nu är vilan över. Skönheten från Loulan ligger numera tillsammans med ett antal andra mumier på ett museum i Urumqi. En skylt på det statliga muséet upplyser besökarna om att ”Xinjiang har varit en omistlig del av territoriet i Kina”. Detta är kommunistregimens hälsning till de lokala uigurerna att inte ta muséets innehåll som ett historiskt skäl att bli ett självständigt land. Uigurerna påpekar att de liksom de uppgrävda mumierna inte alls har ett kinesiskt utseende, utan påminner mer om t.ex. turkar. Flertalet bekänner sig till islam, en religion som lade hela området under sig först på 1600-talet. Vissa grupper i landet, företrädesvis jihadisterna, vill se Uigurien förenat i ett pan-islamistiskt land (samma tokar som härjar i Nordafrika och Mellersta östern), andra vill att landet skall förenas med Turkiet, en tredje grupp verkar enbart för nationell självständighet. Det är tur att Skönheten från Loulan åtminstone har en glasvägg till skydd så att hon slipper höra allt prat om politik som hennes uppgrävda lekamen vållat.

En mer romantisk vinkel – och mer i min smak – återfinner vi i popartisten Dao Langs sång ”My Moulan” som framförs av sångerskan Yun Duo. Japp, jag har redan haft denna musik uppe i min blogg, men denna gång blir det en nyare officiell video där sångerskan klätt sig i de färger som Skönheten från Loulan begravts i. Sången handlar om en man som blir förälskad i kvinnan som levde för 3800 år sedan, och som vill resa tillbaka i tiden för att få se hennes vackra ansikte, sy en blus för att skydda henne mot solen, röra hennes själ med händerna, få se henne i sol- och månljus och sedan förvandlas till sand för att kunna vara hos henne i tusentals år….

Mm, det går tydligen att sjunga om kärlek utan könsord. Synd bara att det är på kinesiska så att man inte förstår någonting….

Hälsar eder Peter Harold

Mer om Loulan och fynden i ökensanden:
http://history.cultural-china.com/en/52H6280H12107.html
http://www.nytimes.com/2008/11/19/world/asia/19mummy.html?pagewanted=all&_r=0

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Historia, Musik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skönheten från Loulan – vittnesmål om mänsklighetens lust att resa under forntiden

  1. cark1 skriver:

    Bra beskrivning av folken i dagens västra Kina men du menar väl ändå inte att dessa människor var under 2 cm!? 157 cm verkar mer riktigt.

  2. Ha, ha! Nä, så kortväxta var de nog inte. Jag kunde nog inte bestämma mig för vilket mått. Jag får korra i morrn.

  3. Anonym skriver:

    Fuck you

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s