NSA läser mejl i strid med konstitutionen, och prisas för intet.

Bästa läsare!

Ett flertal amerikanska politiker prisar massövervakningsorganet NSA nu när utrikesdepartementet meddelat att man p.g.a. föreliggande hot kommer hålla ett flertal ambassader stängda runt om i världen, företrädesvis i muslimska länder. Exakt vad hoten består i och hur de uppfångats anges inte, men det hindrar inte flera försvarare av massövervakningen att tillskriva NSA äran.

Vad som talar emot att NSA – trots sin massiva övervakning av utländsk kommunikation, plus övriga underrättelsetjänster – fått en ful namngiven fisk på kroken är det faktum att de annonserade säkerhetsåtgärderna utförts i flera olika länder.  Till och med experter inom underrättelse- och säkerhetstjänt uttrycker förvåning över Obama-administrationens åtgärder eftersom det inte finns en konsekvent röd tråd i en tänkbar hotbild.

Vad man inte behövt massövervakning till för att bli varse är att en omfattande fritagning av c:a 500 fångar genomfördes mot Bagdads centralfängelse (mer känt som Abu Grahib-fängelset där USA:s armé och CIA torterade fångar, vilket uppmärksammades flitigt i medierna först sedan TV-programmet 60 Minutes gjorde ett inslag nästan ett halvår efter det att övergreppen blivit offentliga; innan dess höll mainstream media tyst). Ty denna nyhet kan läsas uppet på Internet. Av dessa fritagna fångar var ett stort antal veteraner i terrornätverket al-Qaida, som för övrigt uppgav att de planerat insatsen månader i förväg. Att USA:s underrättelsetjänst inte visste om dessa planer visar att massövervakningen är nyttolös. Och visste man om fritagningsplanerna utan att agera så… ja, då har vi ett annat problem.

Flertalet av de fritagna al-Qaidamedlemmarna har sannolikt stannat kvar i Irak för att medverka i kriget mellan sunni- och shiamuslimer. Det är dock intressant att notera att före den USA-ledda invasionen av Irak fanns det inga al-Qaidaceller i det landet. Idag är de många. Trots att diktatorn Saddam Hussein störtats så är Irak på flera sätt en farligare plats än tidigare. Tyvärr gäller detta inte enbart Irak; i flera andra länder har dramatik blivit vardagsmat för oskyldiga människor som blivit brickor och måltavlor i det geopolitiska spelet.

Det kan inte heller uteslutas att ett icke känt antal av de fritagna fångarna tagit sig till andra länder för att fortsätta sitt heliga krig. Ett tänkbart mål för dessa är att slå till mot objekt i närheten av USA:s militärbaser som är kopplade till landets verksamhet med drönare (obemannade flygplan som attackerar mål som president Barack Obama valt ut). I vart fall kan vi konstatera att de omfattande evakuationerna av USA:s ambassader runt om i världen skapat diskussion. Är det hela ett PR-trick i kampen mot den uppmärksamhet mot NSA följt efter Edward Ju Snowdens avslöjanden? I händelse av ett äkta terrordåd nu i dagarna kan USA säga att deras agerande bevisar att man hade underrättelser om terror; händer ingenting kan de säga att orsaken till det är deras säkerhetsåtgärder. Finurligt. Wag the dog, typ.

Hälsar eder Peter Harold

I mediebruset:
DN: ”E-posttjänst stänger i spåren av Snowden”. Inte helt adekvat rubrik. E-poststjänsten stänger därför att ägare anser att de krav som Barack Obamas regering ställer på hans företag strider mot konstitutionen.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till NSA läser mejl i strid med konstitutionen, och prisas för intet.

  1. cark1 skriver:

    Det är vanligt i dessa kretsar att ta åt sej äran för vad andra gör. Övervakning har mej veterligen aldrig spelat nån avgörande roll för att stävja kriminalitet eller terrorism. En biroll kanske eller medhjälparroll men aldrig huvudrollen. Den går till gammalt ”hederligt” insamlande av information och spioneri.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s