Aftonbladet – reklambyrå för vänsteraktivister med penna och gatusten.

Bästa läsare!

Minns ni i mitt blogginlägg ”Vänstern har alltid smockan i luften” från tidigare i veckan där jag bl.a. skrev följande:

Det är otäckt men sant; i Sverige är personer med ”fel” åsikter blir fridlös (d.v.s. den äldre benämningen av fredlös). Och i de flesta fall utdelas domen av den svenska kontorsvänstern och verkställs av stenkastarvänstern. Hera förföljs av invandrargäng, men dessa har ofta en stark koppling till vänsterrörelserna. I Göteborg finns en revolutionsromatisk grupp som kallar sig Pantrarna som lever en dubbelnatur där de med det ena av hydrans huvud säger sig verka för förorternas upprustning, och med den andra säljer narkotika och förmedlar vapen. I samma division – och med anarkismen som ledstjärna – har vi den vänsterbaserade organisationen Megafonen som var tongivande under vårens förortskravaller. Vad som är kännetecknande för dessa grupper är deras intimitet med den svenska journalistkåren. Sällan skrivs några kritiska artiklar om dessa gruppers våldsförhärligande, om deras hån mot det demokratiska samhället, om deras förakt mot andra som inte delar deras politiska värderingar.

Som ett brev på posten publicerar nu Aftonbladets Jonna Sima en artikel som hyllar ”gräsrotsrörelsen” Pantrarna och grundarnas sociala engagemang för förorten. Hon låter dem också framföra att de till skillnad från den amerikanska förebilden Black Panters inte alls är militanta: ” – Vi använder pennan”. Det är ett ställningstagande som dock låter bättre än grundaren Johannes Anyurus svar på en liknande fråga i Sveriges Radio, där han besvarade påståendet om att ”Svarta Pantrarna i USA är extremister” bara är en konspiration av medierna [länk].

Medlemmarna i Pantrarna tycker att det svenska samhället suger. I sitt skrivprojekt skaldar en av de unga medlemmarna att ”Vår generation säger: Pizzan kommer snabbare än polisen”. Och så kan det också vara (inte bara därför att pizzabuden kör som idioter), eftersom polispatruller som åker in i vissa förorter – i synnerhet nattetid – utsätts för skadegörelse och annan våldsverkan. Och dessa dåd utförs av ungdomarna i dessa förorter. Om Pantrarna hade ett uns av seriositet skulle de hellre hjälpa polisen att få fast dessa kriminella element. Men det kanske rör sig om organisationens egna medlemmar?

Även om Pantrarna via sin reklambyrå Aftonbladet vill påskina att de bara gör bra saker i samhället så kan vi konstatera att Pantrarnas medlemmar i verkligheten inte alltid stämmer in på den bilden. Vid en skidresa till fjällen fick man ett frikostigt bidrag från kommunen på över 20’000 kronor för att kunna förverkliga resan. Väl på hotellet slog man sönder inredning och lokaler, och på väg hem vandaliserade man den buss man åkte med så att polis fick tillkallas. Som researrangör är den här föreningen livsfarlig… Det är lätt att föreställa sig hur de skulle förvalta en hel stadsdel om de fick chansen.

Ett dilemma när man talar om revolutionsromantiska vänsterorganisationer är att det sällan får falla någon skugga på dessa. Om det begås övergrepp så är det inte organisationens fel, utan enskilda personer som inte kunnat hålla sig i styr. Att sådana medlemmar ansluter sig till grupper som bejakar anarki är väl bara att överanalysera sakernas tillstånd…

Däremot är det lätt för Pantrarna att påskina att det är andras fel när någonting händer. I samband med de s.k. Instagram-upploppen i Göteborg där hundratals invandrarungdomar bildade en mobb utanför en gymnasieskola för att få tag i den flicka som publicerat nedsättande kommentarer om en annan flicka, så dök Pantrarnas ledare Johannes Anyurus upp hos medierna och anklagade samhället för att ignorera ungdomarna. Helt i enlighet med mottot ”Slösa inte bort en bra kris” passar Pantrarna på att dra till sig strålkastarljuset från medierna och ikläda sig rollen som de utsattas talesperson och ställa krav på det offentliga samhället. Men några krav på ungdomarna som förstör, härjar och slåss mot ordningsmakten hörs inte. Man kan därför se att Pantrarna snarare ökar på spänningarna i civilsamhället.

Detta beteende är begripligt. Pantrarna är en politisk vänsterorganisation (de kan räknas som vänster framför allt av det skälet att de vill att samhället skall spendera mer pengar på dem och deras krav). Eftersom de i huvudsak består av ungdomar finns det en förlåtande attityd mot Pantrarna (och eftersom de är politiskt vänsterinriktade så får de givetvis massor av sympati från motsvarande politiska partier och framför allt av journalister) [länk]. Pantrarnas ambition är att vara en utomparlamentarisk maktfaktor (och samma sak gäller för organisationen Megafonen i Stockholm). Problemet är att medierna i det här fallet avstår från att granska denna grupp som ju de facto existerar därför att den vill ha inflytande över samhället.

Vill man hitta ”smuts” på de som företräder och verkar i grupper som Pantrarna är man hänvisad till alternativa medier. Och då hittar man brott som är liiiite värre än att ha vandrat i fyllan på stan under pågåande valrörsle och viftat med delar av byggställningar mot talanglösa komiker som vill mucka bråk. T.ex. rån, mordförsök, våldtäkt, m.m. [länk]

Brist på nyhetsvärde? Nej, snarare är det brist på intresse från journalisternas sida. Och kanske inte bara av politiska skäl, utan möjligtvis också därför att man är rädd för dessa ligister. I dessa kretsar – kallat det autonoma vänstern – finns ett glödande hat mot alla oliktänkande och alla som står i vägen för ”klasskampen”. Då är det nog bättre att, såsom Jonna Sima på Aftonbladet gör, stryka aktivisterna medhårs. Det är ju trots allt i grund och botten alltid Moderaternas och Sverigedemokraternas fel att vänsterns stenkastande gatuarmé är arga….

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Medierna. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s