Och vad gäller för klimatlarmet om mer våld och kriminalitet?

Bästa läsare!

För ungefär två veckor sedan publicerade vetenskapsmagasinet The Science en artikel som larmar för att man – efter studier inom flera specialområden, bl.a. kriminologi – kommit fram till att klimatförändringarnna kommer leda till 4% fler våldsbrott:

We find strong causal evidence linking climatic events to human conflict across a range of spatial and temporal scales and across all major regions of the world. The magnitude of climate’s influence is substantial: for each 1 standard deviation (1σ) change in climate toward warmer temperatures or more extreme rainfall, median estimates indicate that the frequency of interpersonal violence rises 4% […].

Klimatförändringarna – eller det som kallades för ”Global Warming” fram tills det blev alltför påtagligt att vår planet befinner sig i en uppvärmningspaus trots ökad koldioxidhalt i atmosfären – skulle innebära att vi får ett allt varmare klimat och generellt varmare väder på många håll. Högre temperaturer, som följer av att människan sägs göra klimatet varmare, skulle göra människor våldsammare? Ja, och nej.

För det första finns det inga bevis för att människan signifikant lyckats ändra på klimatet mer än vad naturen själv gör (och uppenbarligen förändras klimatet av naturliga skäl). För det andra finns det inget som säger att temperaturen i sig får folk att börja puckla på varandra.

Dock finns det forskning från 1800-talet där man registrerar fler brott i och med att vädret blir varmare. Eller snarare, när det blir kallt och regnigt håller sig folk allt mer inomhus och hemma, vilket minskar risken att utsättas för eller orsaka brott. Men även det är en sanning med modifikation, och ingen regel utan undantag. Nu i dagarna presenterar Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) en rapport. Enligt TT-artikeln i DN om detta har våldsbrotten inte alls blivit fler under sommaren trots det härliga vädret. De brott som ökar däremot är tillgreppsbrott, från ficktjuveri till stölder av cyklar, mopeder och båtmotorer. Däremot kan nyhetstorkan innebära att våldsbrott får större genomslagskraft i medierna. Dock är texten i artikeln lite motsägelsfullt formulerad ang. våldtäkter, men ventilationen är kanske avstängd på TT-redaktionen…?

Så varför publicerade The Science en artikel som påskiner att varmare klimat ger 4% mer våldsbrott? Ja, enklaste förklaringen är att The Science har en agenda där man publicerar allt som kan indikera till klimatalarmismens fördel, och nonchalerar motsatsen. Detta är ganska uppenbart, ty trots att The Science förhandsgranskade artikeln har kritiken mot innehållet varit hård från forskarhåll. Inte minst därför att artikelförfattarna selektivt valt ut data som stärker deras teori, men undvikit data som motsäger deras slutsats. Och den största bristen enligt flera av de kritiska forskarna är att artikelförfattarna så flagrant misslyckas att skilja mellan klimat och enskilda väderhändelser. Men som jag påvisat med hänvisningen till DN:s referat av BRÅ:s utspel så kan vi få lite våldsbrott trots att vi vädermässigt haft den bästa sommaren på väldigt länge.

Och ingen kan vara mer glad än jag för det. Det är skönare med värme än med kyla. Om vi skall vara rädda för kriminalitet skall vi nog ägna vårt intresse mer åt andra faktorer än att läsa falska klimatprognoser av klimatalarmisterna.

Hälsar eder Peter Harold

Uppdaterat:
LÄNK TILL LÄSVÄRD POST PÅ TCS (svenska) OM ÄKTA KLIMATKOSTNADER SOM DU OCH JAG FÅR BETALA!

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Naturvetenskap. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Och vad gäller för klimatlarmet om mer våld och kriminalitet?

 1. Bengt Hesdorf skriver:

  Ta gärna en titt på denna art:

  EU backar från sin omöjliga energipolitik:

  http://mrandreasmarciniak.blogspot.com/2013/08/eu-backar-fran-sin-omojliga.html

  Skrämmande sifror som redogör för vad EU´s (misslyckade) satsningar på allternativa energikällor redan har kostat oss konsumenter.

  • Peter Harold skriver:

   Tack, Bengt! Jag lägger nu upp en direktlänk till postningen på ClimateScam.

   Fan, jag blir nästan gråtfärdig. Så klagar medierna på politikerföraktet hos folk. Tusan, det finns inte nog med förakt för att ge politikerna vad de förtjänar!!!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s