Södermalmsjournalist ifrågasätter ickevittne från Fagersjö

Bästa läsare!

Detta är ett delikat fenomen. En muslimsk kvinna påstås bli misshandlad av en vit man i den invandrartäta förorten Fagersjö söder om Stockholm. Polisen efterlyser vittnen.

En person som uppger sig bo i Fagersjö och säger sig ha suttit utomhus och grillat med vänner på platsen vid det aktuella tillfället säger sig inte ha sett misshandeln. Är man då ett vittne? Nej, inte enligt den definition som södermalmsboende radiojournalister använder när personen ringer in till hennes radioprogram. Det står i tidningen att en vit man misstänks ha misshandlat en muslimsk kvinna så att hon svimmade. Alla andra påståenden är därmed per definition felaktiga.

Det här är ånyo ett gyllene tillfälle att damma av de filosofiska färdigheterna. Händer någonting när ingen ser? Om ingen har sett, har det då inte hänt? Kan vi säga att kylskåpslampan är släckt när vi inte kan se den efter att ha stängt kylskåpsdörren? Finns mörker? Und so weiter. Fast i brist på groggar tror jag inte att ni läsare är intresserade av såna här kvasiintellektuella spörsmål så här i början av arbetsveckan.

Radiojournalisten behöver inte filosofera länge: Har man inte sett misshandeln så är man inget vittne. Lägg på luren, motherfucker, och ge fan i att ifrågasätta gammelmedierna. Typ.

Undrar om polisen resonerar likadant?

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Södermalmsjournalist ifrågasätter ickevittne från Fagersjö

 1. Läsare skriver:

  Vad hette den där lilla orten någonstans i Sverige som i ett slag blev satt på kartan (jag och namn dock ….) … den som somalier skulle vara så hotade i. Påhälld mjölk mm, polisen ställer upp en mobil station för att ta emot anmälningar (ingen kom), några politiker vallfärdar dit, hysterin går hög och det sista jag ser, bortsett från hänvisningar till orten som varnande exempel, är att något av högdjuren inom någon afrikansk organisation i Sverige skriver till FN om den hemska rasismen.

  Det var gammelmedia det … även på ‘rumsrena’ forum diskuterades det hur mycket sanning som fanns i den utbredda rasismen på orten. Att polisen inte vare sig hittade tidigare eller fick nya anmälningar sågs som en stark indikation på att historien var grovt överdriven. Utan att bo på orten och vara insatt kan man inte veta. Inte gräver gammelmedia heller så vi får veta vad FN ansåg om brevet från högdjuret.

  Jag tycker den här rasisthistorien luktar hopkok och hysteri den med. Om något mer framkommer får vi se, men skulle det vara ett mer eller mindre stort ljug så lär det inte stå i gammelmedia.

  • Peter Harold skriver:

   Forserum. Jag fick leta lite på nätet för ortsnamnet dök inte upp i mitt huvud per automatik. Vilket jag tror Forserumsborna är tacksamma över eftersom jag tror inte de vill att deras ortsnamn skall vara förknippat med nermjölkade somalier.

   http://www.friatider.se/svt-om-forserum-somalier-tvingas-halla-mjolk-over-sig-for-att-bli-vita

   Det är synd att Forserums hembygdsförening och Forserums kyrka skall behöva hamna längre ner på Googles sökmotor, under Aftonbladets och Expressens nyhetsartiklar om ”hatet i Forserum”.

   • Läsare skriver:

    Enligt SvD så har man nu även vänt sig till FN för att inte regeringen ”gör något”. Det vänder sig i magen på mig.

    • Peter Harold skriver:

     Don’t worry, det finns inga oljekällor här som FN behöver säkra… Men jag håller med, det här gapandet från hijabens vänner börjar bli lite… ja, man önskar att medierna kunde strunta i att skriva om det på samma sätt som de struntar i att rapportera om annat som inte behagar redaktionerna.

 2. kallepelle skriver:

  Får man mer pluring från (s)ossejalen nästa gång om man blivit ”nerslagen” av ett rassesvin? Och blir det avdrag om det visar sig vara Ali som stod för handgripligheterna och som sedan ringde in för att försöka dämpa upprördheten och efterspaningarna? Hela historien ger en viss unkenskunklukt ifrån sig. Det finns en Krav Magaskola i Stockholm. Rekommenderas till alla som vill lära sig hur man snabbt får en angripare att tänka på annat än angrepp.

 3. anna skriver:

  Haha- vad var det jag sa… Det verkar inte särskilt troligt.

 4. oldman94 skriver:

  Jaa har man inte sett händelsen så är man inget vittne…..
  ..och även om ingen sett händelsen så har den hänt för det står ju i tidningen….
  .en återgång till forna tiden då allt i tidningarna var helt sant…
  ..eller det kanske aldrig har ändrats i vissas uppfattningar?

  Det som står i tidningen är sant! Basta!

  • Peter Harold skriver:

   Tids nog klarnar det nog. Det är ju inte ens säkert att det är ett rasistbrott, det finns bra många andra skäl till att gräla på en parkeingsplats, och sen kanske det uppstår en ordväxling i viss inriktning. Men journalistens attityd var lite kuslig. Fast vi fick bekräftat att Södermalm inte har många invandrare. Och det är där journalisterna trivs. Låter nästan rasistiskt… 😉

 5. anna skriver:

  Den enda invandraren jag kände när jag bodde där, var pojkvännen till en internetansvarige (men som bara fick långvikariaten på biblioteket i Kista. Han var och är, flitig användare av först facebook och sen twitter.

  Vi var nog inte så bra vänner spm jag gärna ville tro. Eller tvärtom? Han kanske behövde mig som ensamstående morsa med svårigheter att försörja sig. Så länge det inte involverade samhället i övrigt. Han är fasligt intelligent, så jag tvivlar inte det minsta på att det är jag egentligen som blev den felande länken. Vill man fortsätta försörja sin boyfriend så får man då välja. (göteborgs style)

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s