”Den ädle har insikt om det rätta, den simple har insikt om det fördelaktiga.”

Bästa läsare!

En bekant till mig som arbetar inom Moderata Samlingspartiet – eller Nya Moderaterna som de föredrar att kalla sig sedan ett antal år tillbaka – gjorde mig uppmärksam på att partiet anställt en ny analyschef. Han heter Per Nilsson och kommer närmast från opinionsmätningsföretaget Demoskop. Det faktum att utnämningen av honom uppmärksammats av SvD, GP, UNT, HelaGotland, NT, HD, NSD och en rad andra dagstidningar är ju ett tecken på att saken har ett visst allmänt intresse. Visserligenhandlar det om att tidningarna i detta fall använt ett och samma TT-telegram, vars omfång är så begränsat att jag inte kan citera ens ett par rader eftersom det skulle innebära ett upphovsrättsbrott då jag i praktiken återpublicerar artikeln i dess helhet.

I vilket fall som helst har Nya Moderaterna presenterat den nye analyschefen med bild på sin Facebok-sida. Och i kommentarsfältet fann jag en ganska intressant ”diskussion”:

sb m analyschef

Gunnel Bengtsson hälsar Per Nilsson välkommen till sitt nya jobb med ett citat från Konfucius: ” – Den ädle har insikt om det rätta, den simple har insikt om det főrdelaktiga.” Detta citat gör Giovanni Commendatori lite konfys, varför han ber om en förklaring, och därpå säger att det låter helt sjukt att en ädel person har insikt om det rätta, medan den simple har insikt om det fördelaktiga.

Själv tycker jag att Gunnels kommentar är riktigt träffsäker, även om det inte direkt var det artigaste man kan säga till en nytillträdd analyschef som skall ägna sina arbetsdagar och förtjäna sin lön om 53’000 kronor i månaden (nej, det framgick inte i TT-telegrammet) på att tolka opinionsutvecklingarna så att partiets budskap och innehåll kan anpassas på ett mer röstoptimerat sätt (för att kunna vinna valet en tredje gång).

Ingen skugga enbart på Nya Moderaterna i det här sammanhanget. Alla partier har – såvitt jag förstår – någon form av analysverksamhet av opinionsutvecklingen. Man genomför egna opinionsmätningar (hemliga) och läser andra, och utifrån siffror om plus, minus eller noll i förändringarna av väljarstödet drar man slutsatser om egna och andras utspel var bra eller dåliga för sitt parti. Till detta lägger den analysansvarige till parametern ”exponering i media” som ett viktigt värde. I grund och botten handlar det om – som Gunnel Bengtsson refererar genom sitt nästan 2500 år gamla citat – att begå simpelt röstfiske. Lyckas man blir man omvald. Förlorar man, då är det bara att skylla på att man ”inte fick ut sitt budskap”.

Undrar om vi verkligen har några ädla politiker i Sverige? Jag ser inte mycket som tyder på det. Det om något tycker jag är sjukt, Giovanni.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till ”Den ädle har insikt om det rätta, den simple har insikt om det fördelaktiga.”

 1. kallepelle skriver:

  Per Nilsson skulle inte gå att peka ut inblandad i en skock av fastighetsmäklaräckel.

 2. ÅMÅL skriver:

  Per Nilsson ser snygg och trevlig ut!

 3. kallepelle skriver:

  Jadå Åmål, rena svärmorsdrömmen – det var bara det att jag fick en mäklarreklam i brevlådan idag med en bild på mäklaren i fråga och han hade glömt kvar, högst uppe på skulten, den fläskkotlett han kammat sig med. Jag fick en chock och sade mig ”nä fan inte Notar i alla fall”.

 4. anna skriver:

  För en gångs skull hoppas jag på att fastighetsmäklaräckel får ombilda så många hyresrättsäckel som bara går, innan 2014. Jag tycker nog hans hud är lite för mänskligt oförfinad för att vara mäklare med fasta 53 lax i månadslön exklusive provision. Hade han varit lite magrare hade man trott mer på en mäklarlön i den divisionen plus daglig dos av snortande… Njae, hade tippat på en nykläckt från Karlstad eller nåt…

 5. Jag tycker det är lite av Mike Myers leende…. 😉 Jag vet, det var lamt sagt av mig. 🙂

 6. kallepelle skriver:

  Fagersjödramat har fått en ”andra akt”! Det arma höggravida ”offret” försöker bättra på historien genom att hävda att hon blivit överfallen igen och av samma okända flåbuse. Den här gången ville han att hon skulle ta tillbaka sin historia om överfall nr ett. ”Skam den som ger sig” uttrycket finns tydligen i flera kulturer? På något sätt fick jag för mig att trovärdigheten knappast bättrades av den här reprisen. Nåja snart får vi väl uppleva en tredje akt för att lappa på lappen! Hon bör nog fotografera den här skojaren den här gången och IQ Fiskmås bör ersättas med IQ Fagersjö kanske? Fast den ”okände” bodde visst i Haninge påstod okände Ali? Minns ni Saddams infominister Bagdad-Bob? ”Nu har vi jagat amerikanerna ner i floden” typ.

  • Ja, det är en mysko historia. Teoretiskt skulle han ha kunnat spåra henne via nummerplåten på hennes bil, men då känns det inte som att det var en slump att första konfrontationenen skett. Polisen borde kolla om någon begärt ut fordonsuppgift via Transportstyrelsen.

 7. kallepelle skriver:

  Intressant utveckling på Arbetsförmedlingen! GD (nick Bermudatriangeln) saknar förtroende hos anställda och styrelse men vägrar att avgå. Vi har ett polisverk som växer som cancer men aldrig fångar några bovar och en arbetsförmedling som inte klarar att skaffa någon jobb. Var det inte den här regeringen som lurade i oss att de skulle lägga ner en hel del statliga verksamheter bara vi langade över våra röster? Man har slagit ihop några verk och fördyrat hela verksamheten. Rationaliseringar tycks vara helt ogörliga. Vargcirkusen tycks vara kännetecknande. Det ena verket beviljar skyddsjakt och inom någon timme inhiberas detta beslut av annan instans. Det är bara FRA som fungerar – verkar det som! Lägg ner-avveckla-ta bort de värsta avarterna nu för nu har ni bara ett år på er! Nollor!!!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s