Kvinnliga medborgargardister i Mexico skall skydda sina bostadsområden med skjutvapen – i USA vill presidenten avväpna alla sina undersåtar.

Bästa läsare!

Dags för en liten solskenshistoria. I alla fall enligt mitt mått mätt…! 😉

Nyhetssajten Vida Latina i St. Diago skriver om de hundratalet damer i Sydmexikanska staden Xaltianguis som tröttnat på att drabbas av gängkriminaliteten, och därför gått med i ett organiserat medborgargarde som förser dem med skjutvapen.

Organisationen heter Union of Peoples and Organizations of Guerrero State, och arbetar numera med att organisera mexikanarna i frivilliga garden som uppstått i mängd under året efter en händelse i den fattiga provinsen Costa Chica. En offentlig företrädare för organisationen kidnappades vid årsskiftet av en drogkartell men polisen och ordningsmakten gjorde ingen större insats att lösa detta brott, vilket är ganska typiskt i denna typ av mexikanska provinser där endast 10% av alla anmälda brott klaras upp eller över huvud taget bearbetas av polismyndigheten. Omkring 800 invånare från städerna Ayutla och Tecoanapa beväpnade sig med jaktgevär och machetes och byggde upp vägspärrar för att leta efter gärningsmännen. Den bortförde mannen släpptes av de skrämda kidnapparna, men invånarna bestämde sig för att ha kvar sina vägspärrar för att begränsa ligornas rörelsefrihet. Ett 40-talet personer med misstänkt koppling till drogkartellerna envarsgreps och överlämnades till myndigheterna enbart vid denna kampanj.

Sedan dess har ett tjogotal medborgargarden bildats runt om i Mexiko, och fler följer deras exempel. Även om det finns kritik  mot denna typ av medborgerliga självförsvarsgrupper så kan man konstatera att de har en demokratisk prägel i form av att de ansvariga för grupperna utses genom allmänna val i städerna. Därför har medborgargardena också en officiell status i det mexikanska samhället.

Den interna kritiken mot medborgargardena består i rädslan över att även dessa skall hamna i kontroll från statsmakten, som i sig lider av svår korruption. Det finns också politiska inslag där vänsterorganisationer försöker ta kontroll över medborgargardena och använda dem i politiska syften.

Det är dock inte helt riskfritt att engagera sig i medborgargardet. Förutom att lokal korrumperad och inkompetent polis känner sig trängd så är självfallet den organiserade brottsligheten besvärad av att medborgarna beväpnas. I flera fall vågar inte folk samlas för att bilda medborgargarden av rädsla för att själva bli utsatta för brottslingarnas våld. Det är därför som de hundra damerna i Xaltianguis uppmärksammas. De säger att de inte har något att förlora, och allt att vinna på att göra sina samhällen säkra. Därför delas nu ett 80-tal skjutvapen ut till dem och tjänstgöringsscheman har upprättats.

Och på andra sidan den mexikanska gränsen norrut arbetar president Barack Obama och hans vicepresident Joe Biden intensivt för att avväpna USA:s medborgare. Ungefär 34% av invånarna i landet äger ett eller flera skjutvapen, helt i enlighet med deras konstitutionella rätt. Men Obama-administrationen – som systematiskt ignorerar den amerikanska grundlagen på flera sätt – gör allt för att begränsa folkets rätt att beväpna sig. Bl.a. vill man att personer som varit involverade i trafikolyckor skall kunna fråntas sin vapenlicens.

På Avpixlat har signaturen Lasse P skrivit två intressanta och sakligt framställda artiklar om vapendebatten i USA (1 och 2). Han påpekar – vilket svenska medier förtiger i sina ensidiga och selektiva referat från debatten – att flera delstater som legaliserat bärande av dolda vapen vilket drabbas i allt mindre grad av s.k. masskjutningar. På motsvarande vis har antalet mord ökat i stater och länder där vapenförbud införts, vilket ju är en god indikation på att strängare vapenlagar blott gagnar brottsligheten och statens säkerhet (ett folk som är avväpnat kan inte resa sig upp mot tyranner) när medborgarna inte kan försvara sina liv och sin egendom.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kvinnliga medborgargardister i Mexico skall skydda sina bostadsområden med skjutvapen – i USA vill presidenten avväpna alla sina undersåtar.

  1. kallepelle skriver:

    Jaha Avpixlat tar sig. De två skriven av Lasse P var det bästa jag läst. Släng dig i väggen Slutpixlat!

  2. kallepelle skriver:

    Bästa jag läst i vapenfrågan skulle det ha stått. Skrivarens blogg är ju ofta ”Det bästa jag läst” naturligtvis! 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s