Några rader om Vita husets förhållande till giftgasattacker idag respektive på 1980-talet.

Bästa läsare!

Det snurrar fort i min omgivning, men jag tog mig i alla fall tid att läsa SvD:s artikel ”USA: Syriens regim bakom gasattack”. ”USA” i detta fallet är vicepresidenten Joe Biden (en av upphovsmännen till The Patriot Act som infördes efter nine eleven för att ge myndigheterna extra befogenheter att kringgå amerikansk grundlag och konventionerna om mänskliga rättigheter) som inför en grupp krigsveteraner förklarat att man avlyssnat ett telefonsamtal från det syriska försvarsdepartementet där en tjänsteman fört ”panikartade samtal” med chefen för enheten som ansvarar för kemiska vapen.

Att USA avlyssnar all världens telekommunikation är inte en nyhet. I vart fall inte sedan denna sommar då visselblåsaren Edward J Snowden avslöjade att 2013 är det nya 1984, typ. Däremot lämnar tidningsartikeln mycket i övrigt att önska ifråga om informationsvärde – propagandavärdet är dock högt.

Det står ingenting om vad som ligger till grund för Joe Bidens slutsats.

Vi får inte veta vad som sades i det ”panikartade” samtalet. Det skulle kunna tänkas att det syriska försvarsdepartementet ringt upp enheten för kemiska vapen när nyheten om attacken i Homs blev känd. Vi bör ju faktiskt förutsätta att det syriska försvarsdepartementet är en del av den syriska regimen. Om giftgasattacken var planerad borde den ju ha skett genom nämnda departement? Detaljerna i telefonsamtalet får vi för stunden inte veta. Ej heller dess autencitet. Det är viktigt att ansvarsfrågan klaras ut först av allt, även om den syriska armén avfyrade nervgasen. Misstag kan ha begåtts. Det är i sig inte ett skäl till att eskalera våldet.

Däremot vet vi att Vita huset har blockerat det FN-team som under svensken Åke Sellströms ledning befinner sig i landet för att granska tidigare påstådda giftgasattacker. Sellström är utan tvekan en av världens främsta experter på sitt ämnesområde, och han har bl.a. tagit fram den procedurmetod som som används internationellt vid utredningar om misstänkta attacker med kemiska stridsmedel. Det man gör bland mycket är t.ex. att ta vävnadsprover från hjärnor och leta efter spår av förändringar som kan indikera på användning av C-stridsmedel.

Istället för att som planerat besöka en gammal stridsplats dirigerades teamet efter många om och men (det var en säkerhetsfråga ifall de skulle kunna komma till platsen för den senaste attacken, och det tog tid för den syriska säkerhetstjänsten att säkra området, vilket man som bekant inte lyckades med helt och hållet eftersom teamets bil besköts). Sellströms team hade planerat att vara i området under sex timmar, men fick avbryta efter en timma sedan Vita huset kontaktat FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och bett dem att skicka tillbaka inspektörerna till huvudstaden. Utrikesminister John Kerry gjorde därefter ett utspel om att inspektionen utfördes ”för sent”. Och nu kommer alltså vicepresidenten Joe Bidens utspel om skuldfrågan till giftgasattacken som med detta anses avgjord av Obama-administrationen.

Enligt källor i det amerikanska försvarsdepartementet håller man på att lägga upp en anfallsstrategi. De kommer inte genomföra en fullskalig invasion eftersom en sådan stöds av mindre än 25% av amerikanerna (som om nu opinionsmätningar skulle vara ett folkrättsligt rekvisit för att påbörja krig…), men däremot kommer man att skicka lång- och medeldistansraketer från grannländerna och Saudiarabien mot den för syriska armén viktiga organ, bl.a. försvarshögkvarteret och lokala ledningscentraler. Även ett antal EU-länder förväntas sluta upp kring en militär sanktion som inte kommer initieras via FN, utan istället hanteras genom försvarsalliansen NATO.

Det syriska folket kommer naturligtvis inte gynnas av den förestående raketbeskjutningen och eventuell flygbombning. Möjligtvis, eller snarare sannolikt, kommer den Assadtrogna armén att försvagas och rebellerna kommer att återta områden som de förlorat under året. Enligt de uppgifter jag hört är målet inte att störta Assad direkt, utan hellre se till att landet förblir splittrat. De som kommer att tjäna på NATO-attacken (förutom den amerikanska försvarsindustrin som president Eisenhower så klokt varnade för) är givetvis rebellerna. Rebellrörelsen är inte homogen, utan består av både syriska revolutionärer, av lokala separatister men också av islamiska legosoldater som reser runt och krigar lite varstans (Afghanistan, Irak, Somalia, etc) för det nya kalifatets räkning.

Man kan tycka att en allians mellan USA/NATO och al-Qaidas fotfolk kan vara ett oheligt förhållande. Men det är inte första gången; under Sovjetunionens invasion i Afghanistan försåg CIA talibanerna med både strategisk kunskap och vapen. Ungefär samtidigt och därefter samarbetade USA/CIA med Iraks diktator Saddam Hussein. Bl.a. försåg man hans stab med satellitkartor över fiendestyrkorna så att Irak kunde angripa iranska mål med giftgas. Det var mer än väl känt i Vita huset att syftet var att sprida giftgas, och CIA upprättade i samråd med Reagan-administrationen en plan för hur operationerna skulle mörkas i medierna och förnekas i FN ifall Iran lyckades samla konkreta bevis (den gången sade man att det var iranierna själva som använt giftgas mot sig själva…). [länk]

Det finns inget som tyder på att president Barack Obama lyckats göra sig förtjänt av sitt fredspris till Nobels minne. Jag yrkar på att norska Stortinget återkallar utmärkelsen.

Hälsar eder Peter Harold

I mediebruset:
Newsmax: ”Michael Reagan: US Must Confirm Chemical Weapons Are Assad’s.” Japp, den forne presidenten Ronald Reagans son har uttalat sig: ” – ”Remember, we went into Iraq based on the information we were getting about weapons of mass destruction. We better be sure who’s using these weapons in Syria. Is it Assad or is it the rebels who, in fact, would love to have America come in? Remember, the rebels were being beaten back by Bashar Assad. So what reason would he have to use chemical weapons?”

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Några rader om Vita husets förhållande till giftgasattacker idag respektive på 1980-talet.

 1. Bengt Hesdorf skriver:

  Att USA har varit aktivt inblandade i Syrien under täcket under en längre tid är något som jag har misstänkt länge.
  Nu verkar det som om detta bekräftas i och med denna artikel från New Yourk Times:

  http://www.nytimes.com/2013/03/25/world/middleeast/arms-airlift-to-syrian-rebels-expands-with-cia-aid.html?hp&_r=3&

  Jag har översatt sagda art. med Google Translate så gramatiskt är det fullt av fel men det går nog att förstå innbörden åndå.
  Annars så rekomnderar jag att ni läser orginalartiklen (länk till denna finns i översta stycket)

  ”Med hjälp från CIA, har arabiska regeringar och Turkiet ökade kraftigt sin militära stöd till Syriens oppositionen kämpar under de senaste månaderna, expanderar en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot president Bashar al-Assad, enligt flygtrafiken uppgifter, intervjuer med tjänstemän i flera länder och bokföringen av rebelliska commanders.

  Den luftbro, som började i liten skala i början av 2012 och fortsatte periodvis genom höstas, expanderat till en jämn och mycket tyngre flöde slutet av förra året, data visar. Det har vuxit till att omfatta mer än 160 militära fraktflyg av jordanska, saudiska och qatariska militär stil flygplan last landar på Esenboga Airport nära Ankara, och, i mindre grad, vid andra turkiska och jordanska flygplatserna.

  Som det utvecklades, den luftbro korrelerad med förändringar i kriget i Syrien, som rebeller körde Syriens armé från territoriet i mitten av förra året. Och även som Obama-administrationen har offentligt vägrat att ge mer än ”nonlethal” stöd till rebellerna, inblandning av CIA i de vapenleveranser – om än mestadels i en rådgivande roll, amerikanska tjänstemän säger – har visat att USA är mer villiga att hjälpa sina arabiska allierade stöder den dödliga sidan av inbördeskriget.

  Från kontor på hemliga platser, har amerikanska underrättelsetjänstemän hjälpt arabiska regeringar handla vapen, inklusive en stor upphandling från Kroatien, och har granskats rebelliska commanders och grupper för att avgöra vem som ska få de vapen som de kommer, enligt amerikanska tjänstemän talar om villkor av anonymitet. Den C.I.A. avböjt att kommentera de sändningar eller dess roll i dem.

  Transporterna markerar också konkurrensen om Syriens framtid mellan sunni muslimska stater och Iran, den shiitiska teokrati som återstår Assads främsta allierade. Statssekreterare John Kerry tryckte Irak på söndagen för att göra mer för att stoppa iranska vapenleveranser genom dess luftrum, han gjorde så även när den senaste militär last flight från Qatar för rebellerna landade på Esenboga tidigt söndag kväll.

  Syriska oppositionen siffror och vissa amerikanska lagstiftare och tjänstemän har hävdat att ryska och iranska vapenleveranser till stöd Assads regering har gjort beväpna rebellerna mer nödvändigt.

  De flesta av fraktflyg har skett sedan november, efter presidentvalet i USA och som de turkiska och arabiska regeringar blev mer frustrerad av rebellernas långsamma framsteg mot Assads välutrustade militären. Flygningarna blev också mer frekvent som den humanitära krisen i Syrien fördjupades under vintern och kaskader av flyktingar korsat in grannländerna.

  Den turkiska regeringen har haft tillsyn över stora delar av programmet, ner till påförande transpondrar till lastbilar på färja militära varor genom Turkiet så det kan övervaka försändelser när de rör sig landvägen till Syrien, sade tjänstemän. Omfattningen av transporter var mycket stort, enligt tjänstemän bekanta med rörledningen och till ett vapen-smuggling utredare som samlade uppgifter om de inblandade fraktflygplan.

  ”En konservativ uppskattning av nyttolasten för dessa flygningar skulle bli 3500 ton krigsmateriel,” säger Hugh Griffiths, för Stockholm International Peace Research Institute, som övervakar olaglig vapenhandel.

  ”Intensiteten och frekvensen av dessa flygningar”, tillade han, är ”tyder på en väl planerad och samordnad hemliga militära logistik operation.”

  Även rebelliska commanders och data indikerar att Qatar och Saudiarabien hade sjöfarten militära material via Turkiet till oppositionen sedan början och slutet av 2012, respektive, var ett stort hinder avlägsnas sent i höstas efter den turkiska regeringen kommit överens om att låta takten i flygtransporter att accelerera, sade tjänstemän.

  Samtidigt genomfördes vapen och utrustning som köps av Saudiarabien i Kroatien och flögs till Jordanien på jordanska fraktflygplan för rebeller som arbetar i södra Syrien och för vidaretransport till Turkiet för rebeller som är verksamma därifrån, sade flera tjänstemän.

  Dessa multipla logistiska strömmar hela vintern bildade vad en tidigare amerikansk tjänsteman som informerades om program som kallas ”en katarakt av vapen.”

  Dessutom så skriver NBC-News att USA troligen kommer till att inleda ett robbotanfall redan i morgon Torsdag (2013-08-29):

  Länk till artiklen i NBC-News:

  http://worldnews.nbcnews.com/_news/2013/08/27/20209022-military-strikes-on-syria-as-early-as-thursday-us-officials-say?lite

  (Verkar som om min Goole Translte har vissa problem med att översätta den sista artilken (fullt med gramatiska fel så pass att det blir oförståligt))

 2. kallepelle skriver:

  Njä Translate är begripligt för den som är van men med den hyggliga språkliga nivå som råder på den här bloggen kan den inte alls mäta sig.

 3. Bengt Hesdorf skriver:

  Hans Blix var Sveriges utrikesminister 78-79.
  2000 blev han ordförande för FN:s inspektionskommission och var i Irak för att söka efter massförstörelsevapen. Han fann inga sådana och blev därför både hånad och pressad av USA, som ville ha en rapport som legitimerade en invasion av Irak. Hans Blix gav inte efter för den hånfulla kritiken utan fastslog att det inte fanns något sådan hot. (Idag har vi en utrikesminister som viftar på svansen så fort man nämner USA.)
  Nu står Hans Blix fortfarande rak i ryggen och konstaterar att USA är inte världens polis. Äntligen en svensk i offentligheten som vi kan vara stolta över.’

  Artikel från Hufington Post 2013-08-26:

  ”Hans Blix var chefen FN vapen inspektör för Irak 2000-2003. Han var också chef för Internationella atomenergiorganet (IAEA) mellan 1981 och 1997 och Svensk utrikesminister (1978-1979). Han talade med Global Viewpoint Network redaktören Nathan Gardels måndagen den 26 augusti.

  Nathan Gardels: Baserat på din erfarenhet, och vad du har sett under de senaste dagarna, tror du dom av den västerländska underrättelsetjänster som Assad använt kemiska vapen är trovärdig och pålitlig?

  Hans Blix: Indikationerna är säkert i riktning mot användning av kemiska vapen. Också, de indicier pekar mot Assadregimen utför användningen av sådana vapen.

  Eftersom västmakterna har bett om FN inspektioner – och Syrien har accepterat och inspektörerna har lagts på fältet – vi alla borde vänta och se Inspektörernas rapport innan åtgärder vidtas.

  Som vi har sett tidigare, är den politiska dynamiken som kör framför rättssäkerhet.

  Gardels: ett eko av Irak under president Bush?

  Blix: På ett sätt, ja. Även då frågade amerikanerna och deras allierade för inspektioner för massförstörelsevapen. Sedan också, sa de, ”Glöm det, har vi tillräckligt med bevis på vår egen att agera. Vi är världens polisen. Våra målgrupper kräver omedelbar handling!”

  Jag går inte tillsammans med uttalandet från USA att ”det är för sent” för Syrien nu att samarbeta. Det är en dålig ursäkt för att vidta militära åtgärder.

  Bara i mars förra året, var västvärlden nöjd med inspektionerna av användningen av kemiska vapen. Varför kan de inte vänta igen nu? Under en månad när du har korrekta vävnadsprover vi vet säkert exakt vilken typ av kemiska vapen har använts och vem som äger sådana vapen.

  Gardels: Men nu är president Barack Obama, inte George Bush, ta på sig rollen som världspolis?

  Blix: Ja. Han var den enda, för en tid sedan nu, som talade om internationell legalitet. Jag blev uppmuntrad av det. Men nu är jag rädd att politiken för tillfället driver honom i en riktning som vi tidigare sett i USA.

  Storbritanniens premiärminister David Cameron också verkar inte bry sig mycket om internationell legalitet. Och den här gången, inte heller den franska.

  Såvitt de alla är berörda, har en brottslig handling begåtts så nu måste de engagera sig i vad de kallar ”vedergällning.” Jag kan inte se vad de hämnas om. Vapnen användes inte mot dem. Det bör vara de rebeller som vill ha hämnd.

  Om syftet är att stoppa brott mot internationell rätt och för att hålla locket på andra med kemiska vapen, militära insatser utan att först invänta FN-inspektören betänkande är inte rätt väg att gå om det.

  Det handlar om världens polis, inte världens lag.

  Gardels: Gör västra underrättelsetjänster vet var de kemiska vapnen är? Är de utsatta? Kan en luft attack vara effektiva?

  Blix: Tja, israelerna vet var de är. Men attackera lager med kryssningsrobotar, som jag förstår det, har den nackdelen som kan sprida kemiska vapen i närheten av någon attack.

  Gardels: Vilka är konsekvenserna av USA och dess allierade i väst återigen vidtar åtgärder utan FN? Det var Kosovo, då Irak, sedan Libyen. Nu, det verkar, Syrien kommer gå med i listan.

  Blix: I Kosovo interventionen byggde på NATO-godkännande. Detta var inte tillräckligt. Jag tror inte att NATO-godkännande är tillfredsställande i fråga om internationell rätt. Du måste ha säkerhetsrådets godkännande.

  I Irak fall har Bushadministrationen bryr sig alls om FN. De gick bara framåt med britterna och några andra. De var helt föraktfull mot FN.

  Jag minns att John Kerry, nu USA: s utrikesminister och som var en senator sedan, förlöjligades på den tiden för att säga att USA skulle vänta på FN-inspektioner och godkännande av åtgärden.

  I kölvattnet av Irakkriget, Obama, i hans Nobelföreläsning, hävdade också att militära åtgärder inte bör vidtas mot andra stater utan säkerhetsrådets godkännande. Det var då, antar jag. Nu är nu.

  I Libyen, det fanns en resolution från säkerhetsrådet, men det var mycket frikostigt tolkas i efterhand, ansträngda från dess avsikt att skydda civila som förestående attack till störtandet av Kaddafi.

  Gardels: Men ryssarna och kinesiska aldrig kommer överens om att vidta militära åtgärder mot Syrien, så varför ens försöka FN vägen?

  Blix: Ryssarna och Kina har sagt att de vill ha ”rättvisa och professionella inspektioner” i Syrien. Iranierna har också kommit överens om. I denna fråga har de ett seriöst intresse, iranierna har lidit mest i världen från användning av kemiska vapen i deras krig med Irak under Saddams tid.

  De är inte tolerera användning av kemiska vapen genom sina vänner i Damaskus.

  Enligt min uppfattning är det verkligen en möjlighet att du kan uppnå världens fördömande av Syrien i säkerhetsrådet – bland annat från Ryssland, Kina och Iran – om inspektioner bevisa misstankarna.

  Gardels: Men de kommer aldrig att gå med militära aktioner?

  Blix: Kina och Ryssland kommer inte att acceptera militära insatser. Det är sant. Men låt oss fråga:
  ”Vilken typ av militär aktion är verkligen möjligt, och vad kommer det egentligen att göra?” En kryssning missil attack mot misstänkta vapen depåer i Syrien kommer att innebära lite, och kanske ingenting.

  Minns president Clintons bestraffande attacker kryssningsrobot 1998 på välrenommerade träningsläger för terrorister i Afghanistan och en förment nervgas fabrik i Khartoum i Sudan. De nålstick i Afghanistan gjorde inget för att stoppa al-Qaida. Khartoum visade sig vara ett totalt fel. Det var en läkemedelsfabrik.

  Om militära insatser handlar om ”straffa” Assad att tillgodose allmänhetens och mediernas uppfattning utan att ens höra FN-inspektörernas rapport kommer det att bli en sorglig dag för internationell legalitet”

  Översatt med Google Translate därav de gramatiska galenskaperna.
  Läs orginalartiklen här: http://www.huffingtonpost.com/nathan-gardels/hans-blix-the-united-stat_b_3819367.html

  Huffington Post skriver löpande uppdateras ständigt med information om krisen i Syrien.
  Ni kan själva hålla er ”up tp date” via denna länk:
  http://www.huffingtonpost.com/news/syria/1

  • Peter Harold skriver:

   I bästa fall blir attackerna bara pliktskyldiga markeringar, såsom ett dussin missliler och några överflygningar med attackplan. Behövs det en tyngre maktdemonstration så gissar jag på en flygförbudzon. Jänkarna gillar sånt.

 4. Bengt Hesdorf skriver:

  Den artikel som jag hänvisade till i en tidare kommentar (artiklen i NBC-News:
  http://worldnews.nbcnews.com/_news/2013/08/27/20209022-military-strikes-on-syria-as-early-as-thursday-us-officials-say?lite) har jag nu översatt och lägger därför ut den på nytt i svensk översättning:

  ”Den amerikanska kunde slå Syrien med tre dagars missil strejk, kanske början torsdag, i en attack betydde mer att skicka ett meddelande till Syriens president Bashar al-Assad än att störta honom eller lamslå hans militära, högre amerikanska tjänstemän berättade NBC News på tisdagen.

  Utrikesdepartementet matade den växande drumbeaten runt om i världen för en militär respons på Syriens misstänkt användning av kemiska vapen mot rebellerna 21 augusti i närheten av Damaskus, säger att medan den amerikanska underrättelsetjänsten skulle släppa en formell bedömning inom en vecka, var det redan ”crystal klart ”att Assads regering var ansvarig.

  Vicepresident Joe Biden gick ännu längre, rakt på sak berättar en American Legion publik i Houston: ”Kemiska vapen har använts.”

  Vicepresident Joe Biden behandlar användningen av kemiska vapen i Syrien och president svar i ett tal till den amerikanska legionen.
  Annonsera | AdChoices

  ”Ingen tvivlar på att oskyldiga män, kvinnor och barn har varit offer för kemiska vapen attacker i Syrien, och det är ingen tvekan om vem som är ansvarig för detta avskyvärda bruk av kemiska vapen i Syrien: den syriska regimen,” Biden sade.

  Vita husets pressekreterare Jay Carney upprepade på tisdagen att Vita huset inte överväger avsiktlig störta Assad.

  ”De alternativ som vi överväger inte om regimskifte,” sade under en daglig briefing med reportrar. ”Det handlar om att svara på den klart brott mot en internationell standard som förbjuder användning av kemiska vapen.”

  Men senatorn John McCain, R-Ariz., En inflytelserik röst i militära frågor, pressade administrationen att gå vidare, kallar för USA och dess allierade för att ge vapen till ”motståndet på marken.”

  ”Den viktigaste delen av hela den här situationen är, är detta bara kommer att vara bara ett repressalier strejk som har någon varaktig effekt eller något som förändrar dynamiken på plats i Syrien?” McCain sa till reportrar i Mesa, Arizona, efter en händelse på invandring reform.

  Tre dagar av flyganfall planerade

  Högre tjänstemän berättade NBC News att försvarsdepartementet planeringen hade avancerat till den grad att tre dagar av strejker var väntat, varefter strateger kunde köra en bedömning och mål det man missat i ytterligare omgångar.

  Många amerikaner tillfrågades om slakten i Syrien slits om hur USA ska engagera sig. NBC: s Kevin Tibbles rapporter.

  Amerikansk missil strejker skulle nästan säkert att lanseras från Navy jagare eller ubåtar i Medelhavet. USA de senaste dagarna har flyttat jagare närmare Syrien, som sitter på havets östra kant, men det var mest en symbolisk flyttning. Amerikanska Tomahawk missiler är så precisa att de kan slå inte bara byggnader utan även specifika fönster, och de kunde träffa syriska mål från långt längre västerut i Medelhavet.

  Navy tjänstemän sade fyra jagare är uppradade redo att slå: USS Barry, USS Mahan, USS Ramage och USS Gravely.

  Tisdag, en femte guidad-missil jagare, USS Stout, trädde också i Medelhavet, genom stegar i Gibraltar, men tjänstemän sade att det inte skulle delta i något kryssningsrobot attack.

  ”De fyra jagarna nu på plats har mer än tillräckligt med kryssningsrobotar,” en tjänsteman sade.

  Trycket på ett svar bygger

  Understryker det brådskande inför världens ledare, som kallas Storbritanniens premiärminister David Cameron parlamentet tillbaka från semester och sa att det skulle rösta på action torsdag, och USA: s försvarsminister Chuck Hagel sade den amerikanska militären var ”redo att gå.”

  Måndag, använder kraftfulla språket, sade statssekreterare John Kerry syriska kemiska attacker var en ”moralisk oanständighet” och anklagade Assad regimen inte bara för att ha använt kemiska medel men också för att ha täckt upp bevisen.

  På tisdagen, sade FN sin utredningsgruppen i Syrien skulle fördröja sin nästa utflykt med en dag, till onsdag. Laget kom under eld från oidentifierade krypskyttar måndag på väg att kolla in platsen för en misstänkt kemisk attack nära Damaskus, huvudstaden.

  Efter att ha flytt våldet i Syrien, nästan 2 miljoner flyktingar, en miljon av dem barn, lever i flyktingläger i Jordanien. NBC News ‘Ann Curry rapporter.

  I Kairo, sade Arabförbundets det höll Assad ansvarar för den misstänkta attacken. Qatar, Saudiarabien och andra länder fördömde användandet av okonventionella vapen.

  Stöd från Arabförbundet, även om begränsad, skulle ge avgörande diplomatisk täckmantel för en västerländsk strejk på Syrien. Åtgärd genom FN är osannolikt eftersom Ryssland, som stöder Assad regimen, har vetorätt i säkerhetsrådet.
  Annonsera | AdChoices

  Vissa amerikanska allierade, främst Storbritannien, har signalerat att en begränsad strejk skulle kunna ske utan säkerhetsrådets godkännande. Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att det skulle vara en ”mycket allvarlig kränkning av folkrätten,” och Kina sade genom sin regering-run nyhetstjänst att USA måste avstå från ”förhastade väpnad intervention.”

  I Syrien, den högsta general i Free Syrien armén, den paraplyorganisation bestående rebellgrupper, berättade NBC News ‘Richard Engel att luftangrepp var nödvändigt att stoppa Assad från att lansera ännu bredare kemiska attacker.

  ”Om det inte finns någon handling, vi är rädda för att under de kommande dagarna, inte kommande veckorna, kommer Bashar använda kemiska vapen och kemiska material mot mycket stora områden, och jag är rädd, att döda kanske 20.000 eller 30.000 fler människor,” han sade.

  Eric Baculinao, Baruch Ben-Chorin, Catherine Chomiak, Carrie Dann, Alastair Jamieson, Stacey Klein, Andrea Mitchell, Ron Simeone och Winstone Wilde av NBC News, bidrog och The Associated Press att denna rapport, Reuters.”

  Dessutom så håller USA på att mobilsera marinkåren för att skeppas ut via New Orlens:
  ”Massive number of military vehicles being transported via rail towards New Orleans”

  Photo was taken on the Huey P. Long Bridge over the Mississippi River in Jefferson Parish. Taken August 26th, 2013.

  RELATED: ”War on Terrorism” training in NOLA:
  http://www.nola.com/military/index.ssf/2013/08/marine_corps_special_operation.html

  • Bengt Hesdorf skriver:

   Det var meningen att det skulle vara ett foto under
   ”Massive number of military vehicles being transported via rail towards New Orleans”
   Men det blev tydligen bara en länk.
   Hoppas att det går bra ändå.

 5. elina skriver:

  Jag förstod aldrig varför Obama fick fredspriset. Han förtjänade det inte då och ännu mindre nu.

 6. kallepelle skriver:

  Det är väl ingen tvekan om att det smäller i Syrien i morgon eller på fredag. Tillvägagångssättet är det gamla vanliga. Provokationslögner och pang på rödbetan. De bilder som visats ger vid handen att inga ”sk” nervgaser använts. Att man timade ”attackerna” med inspektörernas ankomst är mycket talande. De flesta vet inte att nevgaser inte är gaser utan vätskor. De är ofta typ fosforsyreestrar. Du kan inte vara verksam i ett kontaminerat område om du inte bär kemskyddsdräkt. Du kan inte hantera offren utan kemskyddsdräkt. Dom här vattenspolningsscenerna var rena löjan och innebar ingen som helst bevisning. Obama verkar vara en av de värsta skurkarna i Vita Huset någonsin! Grattis till Norska Stortingets Priskommitte!

  • Peter Harold skriver:

   Mest sannolikt har man använt sig av sarin eftersom det är denna nervgas som Syrien tillverkat. Den gas som beslagstog av turkarna (och som rebellerna försökte få in i Syrien) var sarin. En lyckad ”false flag”-operation kräver att man har samma gas som ”värdlandet”.

   Stortingets priskommitté borde avsättas och fängslas. Al Gore, Barack Obama och EU. Det är ju uppenbart att Nobelpriset blivit korrumperat.

 7. kallepelle skriver:

  Man kan trösta sig med att det inte är något ”Nobelpris”. Alfred hade inget med det att göra. Det handlar om ren rennomesnyltning! Vi får väl hoppas att norskesossarna torskar i valet så att en ny regering kan eldkasta nuvarande kommitte och tillsätta en som inte enbart består av typ Schymanbatiktält!

 8. kallepelle skriver:

  Nä vänta nu mittåt ovan blandade jag ihop det eländiga ekonomipriset med fredspriset. Det är ekonomipriset som är instiftat av Riksbanken (till minne av Nobel). Då går båda tokbort.

 9. Bengt Hesdorf skriver:

  1´a gången jag hörde om detta var för flera år sedan, strax efter 9-11, när General Wesley Clark (NATO Supreme Allied Comander (1997-2000) & Democratic Party president
  nominee candidate 2004) gick ut med ett uttalnde i media och sa:

  (Detta uttalnde finns bla i ett videoklipp som heter ”PavamanaSoma – Utbrytarcivilisation”)
  (Jag lägger inte upp länken en gång till det har jag redan gjort på denna blogg ett flertal gånger därför så nöjer jag mig med att bara skriva titlen på sagda video)

  ”Har här ett PM från vår högste befälhavare (USAS´ Pres.) som beskriver hur vi skall överta 7 länder under 5 år”.
  ”Vi börjar med Irak, sedan Syrien, Libanon, Libyen, Somalia Sudan och slutligen Iran”

  När Wesley då frågade Varför??
  Fick han till svar:
  ”Vi vet helt enkelt inte hur vi skall göra med terrorister.
  Men vi har en bra millitär och vi kan krossa regeringar.
  Om det enda vertyg man har är en hammare så måste varje problem se ut som en spik”

  Mao:
  Skapa ett problem, se till att någon annan får skuld för det, få folket till att säga ”gör något” eller acceptera de nödvändiga förändringara p.g.a ”problemet” och sedan förändra samhället på det sätt som man önskar
  Som tex det vi gjorde efter det som hände 9-11”

  Detta kallas:
  Problem–>Reaktion–>”Lösning”

  Så jag blev inte särskillt förvånad när läste detta i News Voice [1] i dag:

  Audio klipp: Foster Gamble på USA: s planer att ta över Syrien, Iran och andra länder
  Mainstream nyhetskällor rapporterar att den syriska regeringen har använt kemiska vapen mot sina egna medborgare, dödade hundratals. Men tänk om det inte är den sanna historien?

  Tänk om det är en annan ”false flag” operation – som Irak – där den amerikanska regeringen med ursäkten av kemiska vapen för att rättfärdiga ett nytt krig i Mellanöstern för egen vinning

  Lyssna på Foster Gamble:

  Att jag desutom i frågasätter hurvida denna sk. ”gasattack verkligen ägt rum basarear jag på att när jag gjorde lumpen fick man lära sig att den som skall gå in i ett gasområde måste ha heltäckande skyddskläder och saneras när man kommer ut.
  Bara en droppe på huden är nog för att döda.
  Här har folk sprungit i t-shirt och burit skadade människor med bara händerna. – De bilder som visats visar att det inte är en nervgasattack. Kanske något annat, men knappast nervgas.
  Det borde alla som gjort lumpen förstå.

  Se bilder och video på hur de helt oskyddade bisarrt krafsar på på en påstådd rest av en vapendel (som f.ö. är ditslängd i efterhand), som borde varit helt kontaminerad med stridsgas…..

  http://nodisinfo.com/Home/22285/
  Man anar varför USA inte längre vill ha några inspektioner…

  1) USA går inte vanliga amerikaners ärende längre och har ej gjort på länge. De går den globala finanselitens ärende, vilka har ett starkt fäste i USA.

  2) Israels önskemål blir tillgodosedda genom att Syrien krossas då Syrien har mycket goda relationer med Iran som uppfattas som ett stort hot mot Israel. Även Libanon (Hezbollah) står på god fot med Syrien (och Iran) och genom att Syrien krossas avskärmas Libanon från Iran. Titta på en karta så ser du hur geografin ser ut från Iran till Israel.

  3) Saudiarabien har också intressen i detta genom dels sina avtal med USA och också genom att man av hävd är motståndare till Assad och den del av islam som han står för. Det finns en månghundraårig konflikt inom islam mellan sunni (Saudi) och shia (Assad i Syrien). Du ser denna konflikt dagligen i Irak där man bombar varandra hejvilt. Dessutom har som jag förstått det, Saudi ekonomiska intressen av att få en Saudi-vänlig regering i Syrien. Man vill nämligen kunna bygga pipeline genom Syrien för att på så sätt kunna transportera och sälja sin gas till Europa. Denna marknad har idag Ryssland stor kontroll över

  [1] http://newsvoice.se/

  • Peter Harold skriver:

   Läsvärt. Jag har länge funderat på det där PM-et som general Clark fick ta del av.

   • Bengt Hesdorf skriver:

    Gen Wesley Clark förutspår amerikanska interventionen i Syrien under 2007

    Följande video är av förre Fyr stjärniga US Army General och Supreme Allied Commander Europe i Nato, Wesley Clark i en intervju 2007 med Democracy Now. Clark berättar en stund strax efter den 11 september 2001 där han presenterade en sekretessbelagd regeringar memo objekt i listan att USA planerar att störta under de kommande åren. Bland de uppräknade länderna var Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och Iran. Även tidslinjen Clark presenterades är försenad, har vi sett denna information bevisas korrekta för de första tre länder, och samtal har nu inletts för att störta regimen i Syrien. Visst, det är utan tvekan en del sanning i vad våra media berättar om våld och instängdhet av den syriska regeringen, men när vi skulle börja ställa frågor är om detta är i själva verket hela anledningen till diskussioner om militär inblandning. Är vår regering oroliga Syrien av rent altruistiska humanism, eller kan det vara en del av en mycket större och mer långsiktiga geopolitiska strategi?

    Problem skapas vanligtvis av samma elitistiska grupper som föreslår en lösning. En amerikansk intervention i Syrien är endast motiverat om det finns tillräckligt med kaos där för att tillåta det. Hela Mellanöstern är full av amerikanska militärbaser, och vi kan aldrig vara riktigt säker på vilken typ av agenda verkligen spelar ut. Slutmålet skulle kunna skapa tillräckligt med kaos, hot och rädsla för att motivera en statlig värld värld, eller en ny världsordning.

    Några av General Clark uttalanden har varit kontroversiell i det förflutna, men han delar vissa intressanta tankeställare här.

 10. Bengt Hesdorf skriver:

  Det kanske kan vara av intresse att se hur Rysk media ser på konfliter i Syrien och på vad de tycker om USA´s agerande tydligen så har även de uppmärksammat Wesley Clark´s uttanden om det faktum att allt detta var planerat . [1B]

  Collective Evolution [1A] skrev i går (2013-08-28):

  Kemisk krigföring i Syrien :
  ”Vad Bush gjorde med Irak är det samma som Obama nu gör med Syrien ” säger ryska MP

  ”Obama är häftigt på väg mot krig i Syrien , precis som Bush gått mot kriget i Irak . Precis som i Irak , kommer detta krig inte är legit och Obama kommer att bli Bushs klon , skrev Pushkov (Utrikesutskottets ordförande i den ryska duman) på sin Twitter-sida på söndagen” [3], [0]

  ”Iran har också varnat för militär intervention i Syrien , uttrycker oro för att det skulle resultera i en konflikt som skulle uppsluka hela regionen . Iran UD talesman , Abbas Araqchi har uttryckt att Iran är redo att försvara Assad . De är starkt varna mot varje militär attack i Syrien , betonar att det kommer att bli konsekvenser som inte skulle begränsas till Syrien , utan för hela regionen . Iran är allierat med Syrien , och det kommer inte som någon överraskning som USA och Israel har försökt att tillverka en ursäkt för militär intervention i Iran . Vi har sett detta tidigare med anklagelser om ett kärnvapenprogram utvecklas i Iran . Är det en tillfällighet att dessa länder är de enda som inte har en Rothschild centralbank ?

  Jag förnekar inte den kemiska attacken i Syrien , men jag tycker det är väldigt viktigt att vara öppen för möjligheten att Förenta staterna var invigt denna information innan den inträffade , att de hade en hand i att skapa konflikten krävs för att motivera en militär ingripande , och att de offrade livet för så många – som de har gjort tidigare för att gå vidare med sina dagordningar . Internationell media har rapporterat detta om och om igen som ett faktum [1] [0] , men företags media har inte ens tagit upp denna möjlighet , de är istället rapporterar motsatsen .

  Eliten frodas off av konflikter , och har gjort så i flera år . Vad vi ser här är en ta över i Mellanöstern som är nästan komplett i syfte att etablera en ny världsordning och möjligen en världsregering . Global konflikt brukar tillverkas , är de mänskliga varelser inblandade ofta används som marionetter och vände sig mot varandra genom massa propaganda . Länder som motsätter den militära interventionen kan använda sitt eget ingripande om USA och dess allierade ingripa , vilket skulle kunna leda till en större konflikt som kanske har planerat hela tiden också . Det är så svårt att verkligen veta vad som egentligen händer bakom kulisserna . Vår planet är inte en av insyn , men en av sekretess , är detta vad som behöver förändras . Lyckligtvis är fler och fler människor börjar se att det vi får höra på vår tv är långt ifrån sanningen , och något annat spelas här ute .

  Fyrstjärniga USA general Wesley Clark försöker säga världen något undgått det faktum att allt detta var planerat . [1B]

  Det ryska utrikesministeriet också kallas rapporter om kemiska vapen använder ” en provokation ”, och tillade att enligt dess data , var de material anklagar den syriska regeringen för illdåd förberedd inför den påstådda incidenten faktiskt äger rum . Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att Washington och dess allierade skulle upprepa tidigare misstag om de ingrep i ​​Syrien [2] . Det är liknande till den tid då 9/11 användes för att rättfärdiga ingripandet i Irak . Samma som skapar problemet föreslår lösningen att driva sin agenda framåt . Här är mer info som tyder på att de intervenerande godkände attacken innan det hände , även om nyheten kommer ut i Ryssland är mer trovärdig , en primär källa direkt från hästens mun .

  Syrien har förnekat användning av kemiska vapen mot sitt eget folk , säger att detta är en löjlig anklagelse , citerar att den syriska regeringen aldrig skulle attackera sitt eget folk . Så var är dessa attacker kommer från ? Hur många människor kommer att förlora sina liv till följd av iscensatta händelser ? Det är dags att vi slutar tro de förklaringar som globala företags media matar oss dagligen . Det finns tecken som tyder på att syriska rebeller tillverkade kemiska vapen utanför Damaskus ( 1 ) . Återigen vill jag upprepa att det ryska utrikesministeriet har sagt till oss att den kemiska attacken var beredd inför den påstådda incidenten faktiskt äger rum , och att det inte var iscensatt av den syriska regeringen .

  Så vad exakt är vi bevittnar här ? Vi bevittnar påstådda kemiska attacker från den syriska regeringen på sitt eget folk . Dessa anklagelser ( igen ) kommer direkt från Time Warner , Walt Disney , Viacom , News Corporation , CBS och NBC Universal – princip hela massmedier vanliga . De största aktieägarna i dessa företag är de samma aktieägare i big oil , big pharma och stora mat , så fråga dig själv , vem är du sätter din tillit ? Alla andra källor runt om i världen ger bevis och anmäla att den syriska regeringen inte var ansvarig för frisläppandet av attacken kemiska vapen , och att attacken var istället tillverkats av samma krafter som vill ingripa !

  Med tanke på allt som händer i Mellanöstern , och medverkan av USA och Israel , ser jag inte hur man kan tro mainstream media utlopp förklaringar till vad som sker i Mellanöstern . Människor i västvärlden ser människor dör , och visas fasansfulla bevis på detta , men förklaringen bakom hela fenomenet tillverkas , programmeras in i oss och vi tenderar att tro det utan varje ifrågasätta det .

  Militärt ingripande i mellanöstern kommer rätt efter en konflikt som skulle motivera en sådan åtgärd . Skapa en konflikt för att motivera en åtgärd är precis vad den styrande eliten gör . De skapar en händelse , tillverka samtycke av massorna och sedan gå vidare med deras initialt önskade agenda .

  Så många händelser är på vår planet , de fortsätter att ge en chans för oss att vakna upp och se vad som verkligen händer här . Hela detta koncept av våld och krig inte längre tjänar oss , och de som vill fortsätta att skapa det verkar fortsätta driva . Det yttersta målet här är att skapa en möjlig tredje världskriget , på samma sätt som första världskriget och II skapades så att eliten skulle kunna dra nytta av det . Om din källa till information om konflikten i Mellanöstern är mainstream media , bör du överväga att verkligen titta någon annanstans .

  Inget av det som händer i Mellanöstern är nödvändig och många önskar att det ska sluta. Problemet är att många människor på planeten tror på olika förklaringar till konflikten . Det finns ingen Israel , det finns ingen Ryssland , det finns ingen USA . Det finns bara en hand full av multinationella företag och finansiella institutioner som collude tillsammans , skapa händelser och sedan presentera dem på ett visst sätt för att manipulera vår uppfattning . Det är så svårt att veta vad som faktiskt händer , men det är inte svårt att veta att det är en del av en agenda att eliten har planerat i många år . Varje dag fler människor börjar tro att politiker är bara marionetter som finns att tjäna företag och finansiella institutioner att ” egna” regeringen”

  Är politiker som Obama som fattar de verkligen besluten ?
  Eller är han bara den som används för att driva dessa beslut framåt ?

  En av de sorgligaste historiens lärdomar är här : Om vi har bamboozled länge nog , vi tenderar att avvisa bevis på Bamboozle . Den Bamboozle har fångat oss . När du ger en charlatan makt över dig , du nästan aldrig få tillbaka det . Carl Sagan

  Källor:

  [1A] http://www.collective-evolution.com/2013/08/28/what-bush-did-with-iraq-obama-is-doing-with-syria-russian-mp/

  [1B] http://www.collective-evolution.com/2013/06/22/gen-wesley-clark-predicts-us-intervention-in-syria-in-2007/

  [3] https://twitter.com/Alexey_Pushkov

  [0] http://rt.com/politics/syria-obama-bush-clone-969/

  [1] http://voiceofrussia.com/news/2013_08_24/Syria-Soldiers-find-chemical-agents-in-rebel-tunnel-State-TV-1960/

  [2] http://www.reuters.com/article/2013/08/26/us-syria-crisis-lavrov-intervention-idUSBRE97P0G220130826

  http://syrianfreepress.wordpress.com/2013/08/25/syrian-rebels-manufactured-chemical-weapons-outside-damascus/

  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23850274

  http://www.nytimes.com/2013/08/26/world/middleeast/syria-says-un-will-get-access-to-site-of-possible-chemical-attack.html?pagewanted=all&_r=0

  Då jag f.n använder mig av ”Goolge Translate” så rekomendar jag att ni läser orginal artklen på:
  http://www.collective-evolution.com/2013/08/28/what-bush-did-with-iraq-obama-is-doing-with-syria-russian-mp/
  Detta för att undvika de missförstånd som kan uppkomma vid en ”översättning” pga usel gramatik.

  • Peter Harold skriver:

   Jag funderar lite. Jag har tidigare skrivit om att den största bristen med USA:s invasion av Irak där Saddam Hussein avsattes var att man inte hade en plan för hur landet skulle fungera efter kriget. Detta betraktas som ”ett olycksfall i arbetet”. Men jag börjar alltmer fundera på om det kanske var så att man medvetet uteslöt den viktigaste delen, alltså hur landet skall fungera efter kriget. Och Irak fungerar bevisligen inte. Det är ju uppenbart att man ifråga om Syrien inte heller har en plan för hur landet skall fungera när man väl låtit rebellerna våldföra sig på Assads kvarlevor….

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s