Sverige behöver ta emot valobservatörer – men vill inte.

Bästa läsare!

Med anledning av att det uppdagats exempel på valfusk i samband med det förestående kyrkovalet (bl.a. har socialdemokratiska valarbetare lagt in sin valförsändelse i ett församlingsblad när detta distribuerades till församlingsmedlemmarna; samt att funktionärer från Sverigedemokraterna upptäckt att deras valsedlar blivit bortplockade[länk]) så blev jag lite nyfiken på konceptet med valobservatörer. Om det nu är så att enskilda personer eller grupper försöker manipulera valprocessen i syfte att påverka utgången av röstningen så begår man valfusk. Vilket är ett brott mot vallagen.

När man studerar artikeln ”Valfusk” på Wikipedia så nämns flera exempel på valfusk, och även exempel som inträffat i vårat eget land. Dessa exempel är så flagranta att man blir lite orolig över hur det står till med Valmyndighetens övervakning av de kommunala valnämndernas verksamhet. Förutom att (S) och (SD):s avgivna röstsedlar blandats ihop vid sammanräkning vid flera tillfällen så finns det också rapporter om att man i enskilda valkretsar tagit bort valsedlar för vissa partier. Och nu tycks det hända igen.

Utifrån detta har det på sociala medier rests krav på valobservatörers närvaro. Eftersom jag inte sett motsvarande krav i gammelmedierna blev jag nyfiken på varför detta önskemål inte formuleras även där. Min misstanke handlade förvisso inte om att gammelmedierna accepterar valfusk, i synnerhet ifall detta fusk utförs av ett visst fordom regeringsbärande parti eller riktas mot ett nytt riksdagsparti, utan mer om att det kanske juridiskt sett inte är tillämpligt med valobservatörer i Sverige. D.v.s. att vi i Sverige är så bra på demokrati att det absolut inte finns någon anledning att kolla att våra valnämnder sköter sig.

Eftersom Sverige är ett EU-land (på ont och gott men numera mest ont) är det EU-lag som gäller. Jag tog en titt i EUR-Lex ”MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN om EU:s stöd till och övervakning av val” [länk]. Där skriver man i inledningen:

Under det senaste årtiondet har demokratiseringsprocessen i många länder kommit till uttryck genom att flerpartival genomförts för första gången. I vissa delar av världen har demokratin emellertid drabbats av tydliga bakslag och det har förekommit dramatiska och omfattande överträdelser av mänskliga rättigheter.

Årets kyrkoval är inte i närheten av att utgöra premiär för flerpartival i Sverige. Visst är det ett bakslag att valförrättarna inte sköter sig, men det är när man läser vidare i EU-kommissionens meddelande alltför uppenbart att valövervakningen är kopplat till EU:s utrikespolitiska åtaganden. Man är mer intresserade av att hjälpa till att betala ”röstmaterial” i länder som ej är medlemmar i EU än att stävja valfusk bland sina medlemsländer. Nu ser jag visserligen dåligt, men jag hittade inga formuleringar som handlar om valövervakning inom EU. Det närmsta jag kom var:

Även när det finns förutsättningar för att fria och rättvisa val kan äga rum kommer EU endast att skicka valobservatörer till ett land när

-värdlandets erkända regering formellt har begärt att EU skall övervaka valet,

-deltagandet av EU:s observatörer fått stöd av alla viktiga politiska partier eller kandidater som deltar i valet,

Så ifall inte Sveriges regering ber om EU-observatörer lär det inte komma någon sådan. Det är märkligt att EU – som alltid lägger sin näsa i blöt i nästan varje fråga som rör svenska folkets vardag – inte bryr sig om egenkontroll av det mest fundamentala i vårt demokratiska system, nämligen de allmänna valen till våra politiska församlingar. Man häpnar.

Även om Sveriges regering och riksdag anser att allt är frid och fröjd och vi är världsmästare på demokrati (en attityd som i sig själv är en larmklocka) så delas inte denna upphöjda syn av vår omvärld. I samband med det senaste riksdagsvalet (2010) krävde danska politiker att Sverige skulle ta emot valobservatörer [länk]:

Den 19 september åker Michael Aastrup Jensen, konservativa Venstres utrikespolitiska talesman, från Köpenhamn till Malmö för att undersöka om det svenska riksdagsvalet är rättvist. Han hade vid flera tillfällen före valet kritiserat Sverige för motsatsen. Nu vill han se hur det går till på plats. Reaktionen: förskräckelse.
– Det var en väldigt fin vallokal, prydlig och ren. Men metoderna var mycket märkliga.
Det stod partiarbetare direkt utanför dörren och delade ut röstsedlar. Jag har observerat många val i Östeuropa och hade vi sett samma sak där hade vi rapporterat det direkt, säger Michael Aastrup Jensen.

Tro mig, detta har stört mig under alla år jag varit myndig och röstberättigad. Mina två första val gjorde jag medan jag alltjämt bodde i en av socialdemokraterna dominerad bruksort. De var det enda partiet som stod vid ingången till vallokalen, men i gengäld hade de två representanter som delade ut valsedlar till alla som passerade förbi. Om någon till äventyrs ändå gick in i vallokalen och plockade på sig en sedel av varje parti väckte detta misstanke om att vederbörande röstade ”fel”. Och i det här fallet var en röst på vilket annat parti än socialdemokraterna fel, och kunde rendera i pikar på jobbet eller sämre bemötande i den offentliga förvaltningen.

Med tanke på att vi genom FN:s deklaration om mänskliga rättigheter har förbundit oss att respektera valhemligheten så anser jag att sedelutdelarna skall bort från våra vallokaler. De må stå där utanför och skaka hand och fjäska, men lämna ut valsedlar skall icke komma på fråga. Och i övrigt ser jag gärna att vilket land som helst må sända sina observatörer för att kontrollera att det går korrekt till i våra vallokaler.

Vi har mycket att bevisa och leva upp till om vi skall fortsätta kalla oss för världsmästare i demokrati.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sverige behöver ta emot valobservatörer – men vill inte.

  1. Rune skriver:

    Jag vill bara påpeka att var och en kan vara sin egen valobservatör. Kolla i vestibulen att valsedlar från alla partier ligger framme.
    Man kan också gå till närmaste vallokal när klockan har slagit 20.00 och röstningen har stängts, för att titta på när rösterna räknas.
    Poströstning avråder jag ifrån. Ingenting är enklare än att trolla bort poströster. Man har helt enkelt en färdig mix som etablissemanget gillar och som ersätter de inkomna poströsterna. Man behöver endast se till att antalet stämmer på röstlängden.
    Förmodligen är det denna metod som används i Vitryssland när man tvingar soldater och studenter att poströsta.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s