Hur backar vi ut ur övervakningssamhället?

Bästa läsare!

Om ett år är det val till Sveriges riksdag. Innan dess skall vi dessutom ha utsett Sveriges representanter i Europaparlamentet. Politikerna är – oavsett kulör – överens om att just en specifik fråga är oerhört viktig, och den är avgörande för våra barns och barnbarns framtid: klimatfrågan.

Vi har nu under de senaste dagarna hört mycket prat i radion om den förestående rapporten från FN:s klimatpanel. Denna skall presenteras i Sverige. Alltså två fantastiska händelser inträffar kort efter varandra; först väljer USA:s president – världens mäktigaste man enligt en svensk jublande radiojournalist – att besöka det lilla men mycket viktiga landet Sverige (enligt samma radiojournalist). Och därpå väljer FN:s klimatpanel – alltså den grupp av vetenskapsmän som skall rädda världen från varmare väder – att presentera sin aktuella rapport i det mycket viktiga landet Sverige.

Ok, nu stänger vi av hybrisgeneratorn.

För oss som söker efter information om nyheter på andra sätt än genom svensk mainstream-media vet vi att den globala uppvärmningen inte ökat på 15 år. Detta bortser politikerna ifrån. Även den svenska journalistkåren är inne på politikernas linje. När isen inte smälter särskilt fort (som det gjort i år) håller medierna tyst. Visst släpper man fram kritiska röster, men kritiken handlar ofta om att regeringen och FN gör för lite. Emellanåt säger medierna att isarna smälter mer än någonsin, trots att de inte gör det.

Med tanke på den ringa påverkan som människan teoretiskt sett kan ha på klimatet, och den så gott som obefintliga inverkan just Sverige kan ha, så framstår klimatfrågan som en oproportionerligt stor ickefråga. Den har dock stor betydelse, men inte på det vis vi först kan tro. Genom klimatalarmismen trummas ett antidemokratiskt budskap in; folket vet inte sitt bästa och vill inte offra sin bekvämlighet (som t.ex. kunna köpa thailändsk frukt i snabbköpet, åka till Mallis på semester med familjen eller ta bilen till dagis med barnen och till jobbet). Därför säger ”experterna” – inte sällan journalister med engagemang i miljöaktivistgrupper – att vi måste ge politikerna mandat att bestämma mot folkets egen vilja.

Nu är kritiken mot folkviljan någonting nytt. Den förekommer i olika salar, vissa finare och andra skummare. Bland intellektuella kallas demokrati det minst sämsta alternativet; bland våldsvänstern är demokrati rätten att kasta sten på alla som inte tycker som dem. Jag personligen föredrar de intellektuellas syn framför vänsterns…

Demokrati är viktigt. Men demokrati är inget som händer av sig själv. Man måste jobba för att det skall fungera. Man måste vara på sin vakt. Fast i Sverige av årsmodell 2013 verkar de flesta ta demokrati för givet. Vi ska ju trots allt få rösta till både EU-parlamentet och riksdagen under ett och samma år. Oj, vad mycke’ demokrati vi har, hipp, hipp, hurra!

Demokrati är dock mycket mer än att lägga en valsedel. Den viktigaste hörnstenen är medierna. Vi röstar nämligen efter hur vi tror att vår omvärld ser ut.

Nu ser den arenan ut att förändras, inte minst tack vare uppkomsten av sociala medier, men också alternativa nyhetskällor. Trots det är ändå gammel-medierna som dominerar. Det är därför t.ex. klimatfrågan lever i Sveriges men är politiskt död i många andra länder. Det är därför vi kan ha mittuppslag i kvällspressen om (SD)-politiker som anklagas för att ha knuffat invandrare i livsmedelsbutiker, men små notiser om politiker som dömts för våldtäkt, och utan namn och i sällsynta fall med partibeteckning. I gengäld uteblir rättelserna när det finns friande bevis mot den anklagade sverigedemokraten. Sådant gör mig frustrerad, även om jag inte sympatiserar med partiet som sådant. Den svenska pressen är sensationshungrig, men vågar inte ta på det som verkligen ömmar i samhället, utan säljer istället lösnummer på det som upprör utan eftertanke. Och just nu är det hotet mot det som vi tar som självklart – demokratin – mer aktuellt än någonsin sedan 2:a Världskriget.

Vi har nu matats med hur fantastiskt det är att få besök av världens mäktigaste man i Stockholm under två dagar. Vi har fått veta hur han reser, att hans flygplan har bubbelbad, att hela innerstan stängts av (fast jag, lyckades komma fram med min bil, tji-hi!), att presidentens limousine (som är jävligt ful) väger X antal ton, und so weiter. Vi har – och här får jag citera bloggkollegan Henrik Alexandersson – matats med trivialiteter. I stort sett är det bara Syrien-frågan som är den enda seriösa fråga som dryftats. Men var är tidningsartiklarna som berättar om hur storbankerna har handplockat sin president? Var är tidningsartiklarna som beskriver svenska FRA:s samarbete med den amerikanska massövervakningstjänsten NSA? Var är listorna över alla drönar-attacker som Barack Obama gett order om mot icke rättsförda mål?

Hotet mot vår demokrati är inte ett dussin skinnskallar som träffas varje helg i en källarlokal för att dricka öl i Torsby, lyssna på s.k. Vit makt-musik och heila till varandra. Hotet mot vår demokrati är när enskilda medborgare skräms till tystnad trots att de ser och kan bevisa att staten och storföretag begår övergrepp. Vi vet att chefer i kommuner har granskat telefonlistor för att hitta vem av medarbetarna som varit i kontakt med lokala tidningar när det uppstått någon skandal. Detta är den lindrigaste formen av maktutövarnas tyranni. Och nu – anno 2013 – kan regeringen kolla upp alla som varit i kontakt med tidningarnas journalister. Regeringen kan – och det här är inte alls kuslig science fiction – komma åt dina personliga mejl. Och det är inte bara den svenska regeringen, utan även den amerikanska. Och den brittiska. Och den tyska. Och den franska. Säkert också den ryska med för den delen.

Låt oss hoppa över ”rent-mjöl-i-påsen”-argumentet. Eller låt oss hellre vända på det; varför hemligstämplar regeringen allt fler handlingar och ärenden än vad man gjort tidigare? Om man inte har begått något fel så har man inget att dölja, heter det ju…?!! Nej, jag säger inte uttryckligen att regeringen begår olagligheter och att det är orsaken till att de hemligstämplar fler handlingar än förr (fast jag har mina misstankar). Nej, det är bara det att det är bekvämare för regeringen att slippa bli synad av folket. Och i mina ögon måste det fungera även åt andra hållet: folket skall ha rätt att slippa bli synade av regeringen.

Vi vet tack vare visselblåsaren Edward J Snowden – vars flickväns jobb som strippa är mer intressant att skriva om än hur mycket våra regeringar kränker vår personliga integritet – att USA bedriver affärsspionage på Internet. Misstanken om detta har funnits länge; EU skickar över transaktionsdata till USA för att de skall kunna spåra hur terrorister påstås skicka pengar till varandra. Förutom terrorister kan USA:s regering och dess myndigheter se t.ex. vilka i Sverige som prenumererar på vissa politiska tidskrifter. Och den informationen returneras eventuellt tillbaka till den svenska regeringen. Ni kan ju bara ana hur intressant undertecknad är som varit moderat riskdagskandidat och idag försvarar (SD) (utan att vara sympatisör) och applåderar åt Ron Pauls kamp mot bankfamiljsägda Federal Reserve och hans kamp mot vapenindustrin. Det går hur lätt som helst att arrangera så att jag hamnar i klistret; mina (anonyma) kontakter med thailändska republikanska aktivister skulle kunna lämnas över till thailändska myndigheter, och vips skickas jag in på ”Bangkok Hilton” misstänkt som terrorist och potentiell kungamördare nästa gång jag reser dit.

Massövervakningen riktas inte mot änkefru Ebba Karlsson som lärt sig betala räkningarna via Postgirot. Hon bryr sig inte, och hon har säkert inte så mycket att bry sig över. Om någon avlyssnar henne så blir hon närmast glad, ty ingen lyssnar annars på henne, inte ens de egna barnen som flyttat annorstädes med sina egna familjer. Men däremot riktas massövervakningen – och de hot om godtyckliga ingripanden från myndigheter och rättsapparaten som kan mobiliseras – som en skarpladdad pistol rakt i ansiktet på samhällsengagerade medborgarjournalister och även etablerade journalister. Vaddå, hittar jag på? Nej, inte alls. I USA riskerar en journalist 100 års fängelse för att ha lagt upp en länk på nätet.

Kvällstidningen Expressen hade på sin förstasida en bild på Barack Obama som lovar: ” – Jag kommer tillbaka”. Jag personligen tolkar det mer som ett hot än ett löfte. Istället hade jag sett denna nyhet på förstasidan:

BRASILIENS PRESIDENT KRÄVER FÖRBUD MOT INTERNATIONELLT SPIONAGE PÅ INTERNET OCH SKYDD MOT STATENS ÖVERVAKNING AV MEDBORGARNA!

Rubriken till mitt blogginlägg idag är ”Hur backar vi ut ur övervakningssamhället?”. Det är inte en retorisk fråga. Snarare är den öppen och ärligt ställd. Hur tar vi oss ut ur den här situationen som vi låtit våra folkvalda – oavsett partikulör – försätta oss i?

Fundera lite på det, är ni snälla. Förslag lämnas i mitt ocensurerade kommentarsfält.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Hur backar vi ut ur övervakningssamhället?

 1. Bengt Hesdorf skriver:

  Hittade följ. art. förleden så jag reaegerade starkt på då detta bekräfade just de misstankar som jag hade att målet att censurera internet inte har med fildelning, grooming, nätmobbing, barnsex, köp/försäjling av sexella tjänster, o.likn. att göra utan enbart är ett försök på att försöka tysta de allternativa nyhetsuppdaterningar som vi idag kan erhålla via webben.

  Kerry: Internet gör det svårare att styra människor
  ”Utan internet hade det varit enklare för regeringar att kontrollera människor”
  Det sade USA:s utrikesminister John Kerry när han besökte den amerikanska ambassaden i Brasiliens huvudstad Brasilia.

  USA:s utrikesminister John Kerry besökte den 13 augusti USA:s ambassad i Brasiliens huvudstad Brasilia. Han ondgjorde sig då över internet. Enligt honom försvårar det arbetet för regeringar att kontrollera människor.
  – Denna lilla sak som kallas internet. … den gör det mycket svårare att styra, sade Kerry enligt amerikanska UD. [1]

  John Kerry passade även på att hylla USA:s förra utrikesminister, den kontroversiella Henry Kissinger.
  – Jag är en historiestudent och jag älskar att gå och läsa en riktigt bra bok som Kissingers bok om diplomati, sade John Kerry.

  Ingen av de stora mediaaktörerna i USA har rapporterat om utrikesminister Kerrys häpnadsväckande utspel.

  Det sistnämda är nog inte så svårt att förstå då det enl. vissa uppgifter skulle vara en och samma källa.

  Bevis? för att amerikanskt media är styrt av en källa:
  TV-ankare över hela USA upprepade exakt samma meddelande den 26 mars 2013: ”Economic factors may take some spring out of the Easter Bunny’s step this year:

  ”Amerikanska kommentarer å ovst. video:

  ”All right, I’m gonna ask… where are these TV stations getting their scripts?”
  RatOmeter 2013-03-27

  ”What more proof do you need that all mainstream media is nothing but orchestrated propaganda?”
  LeadFoot88 2013-03-27

  ”These are all local affiliate stations, it appears they get their news from email and a fax machine. Probably written by some schlub in L.A. then they send it out and say ”just read the shit on the teleprompter”. It wouldn;t surprise me if they have an internet hookup, that loads the text directly into the teleprompter with no one in between. Is it American media we’re watching? Or is it the writing crew from Pravda?”
  Hitler_Is_Amazing 2013-04-02

  ”Much of what you see on the news is purchased from news services, and that is what you see in this video. It’s not some evil plot in and of itself. This might shock you as well: that local DJ on your music station? He probably doesn’t live in your city, and he’s probably on stations all around the country with an different location edited into his spiel. It’s called syndication, and it’s about maximizing profits–journalism is a business, for better or worse.” FindingAnatta 2013-04-02

  [1] http://www.state.gov/secretary/remarks/2013/08/213088.htm

  För övrigt så anser jag, och har gjort så sedan länge, att det skulle införas någon form av ett ”uppkörningsprov” i polikska sakfrågor och i politik i allmänhet som skall vara genomfört utan anm. innan man erhåller sitt röstkort.
  I dag så ställs det högre krav på den som skall framföra ett fordon i trafik än på de som skall utse vilka som skall styra landet.

  Källor:
  http://nyadagbladet.se/utrikes/kerry-internet-gor-det-svarare-att-styra-manniskor/

  http://newsvoice.se/2013/04/02/bevis-for-att-amerikanska-media-ar-styrt-av-en-kalla/

 2. Bengt Hesdorf skriver:

  Duncan Campbell´s

  (brittisk journalist som är en av Englands mest erkända undersökande reportrar. Sedan 1975 har han specialiserat sig på att undersöka säkerhetstjänsters agerande, vars avslöjande reportage har flera gånger prisats)

  Uttalande när han vittnade inför EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe.

  (Ett utskott som ska försöka gå till botten med omfattningen av den massövervakning som Edward Snowden avslöjat)

  Finns på en video här:
  http://www.metro.se/teknik/video-har-pekar-duncan-campbell-ut-sverige/EVHmif!DURGOGm2hJtog/

 3. cfr skriver:

  Finns det möjligen någon form av överdosering som vi kan genomföra? Om vi alltid inkluderar ord som gödsel, bomber, mord, hota, Obama, Breivik och islam när vi skriver något i ett mejl så får våra övervakare kanske lite väl mycket att hantera.

  Hej, FRA!

 4. anna skriver:

  Ursäkta frågan; vad har hänt med ditt upplägg? Det förra var bättre. Det verkar inte ens vara du som skriver… ? Typsnitt, färgerna, avsaknaden av ironi- som en typisk SD-blogg? Blir förvirrad här. Har du så ont?

  • Peter Harold skriver:

   Jag behövde byta layout p.g.a. att typsnittet blivit för litet för mina ögon. På det personliga planet känner jag enorm frustration över att politikerna fuckar upp vår värld/vårt land att jag känner att humornerven blivit totalt bedövad. Fast SD-blogg…? Sånt skapas väl bara av SD-are. Även om jag nu är frestad att proteströsta på dem som reaktion på de bedrövliga försök till valfusk som sker runt om i Svenska kyrkans vallokaler.

   Men det är sant, jag är inte riktigt kurant. Och det är en hel del i min tillvaro som inte underlättar ett ”tillfrisknande”…

   • cfr skriver:

    Om du skall proteströsta på SD så är det nog säkrast att medföra egna valsedlar, de kan ju haft en särdeles otur med postgången till vallokalen……..

    De goda verkar inte förstå att de blir ”nyttiga idioter” när de motarbetar SD på alla tänkbara sätt inklusive påstådd bristfällig postgång, de blir SD:s i särklass bästa valarbetare eftersom Svenne Banan ändå uppskattar rent spel, även om han ogillar vissa budskap. Detta förhållningssätt är en ganska viktig del av det demokratiska förfarandet.

    Och jag väntar fortfarande med spänning på att någon skall käfta ner SD istället för att med brösttoner yttra ”människosyn” och därmed tro sig inhämta poäng.

    • Peter Harold skriver:

     Tro mig, jag längtar också efter den dagen. Det bästa jag sett hittills är från Contra. De skriver så här:

     I Sverige får vi genom media den felaktiga bilden att Fremskrittspartiet är en motsvarighet till Dansk Folkeparti i Danmark eller Sverigedemokraterna i Sverige. Det är en missuppfattning. Fremskrittspartiet har sin bakgrund som skatteprotestparti och motståndare till hårda regleringar. Alltså raka motsatsen till Sverigedemokraterna i Sverige, som drömmer sig tillbaka till 1950-talets S-politik med höga skatter och mycket inflytande för staten. När det gäller att föra en restriktiv invandringspolitik är dock ståndpunkten gemensam. Men för Fremskrittspartiet för att politiken är för dyr och för att det är fel invandrare som släpps in. För Sverigedemokraterna är det iställlet kulturella skäl som motiverar invandringskritiken.

     Hela artikeln kan läsas här: http://www.contra.nu/kommentar1336.html

     Annars tar jag en blank valsedel och skriver ”Satan” på den. Någon fyndig människa sa att i Bibeln anges att Satan dödat 30-tal personer, medan 2½ miljon människor drabbats av Guds vrede. Dessutom var satan för fri kunskapsspridning, medan Gud insisterade på att människan skulle leva gudfruktigt men inte äta frukt (i synnerhet inte äpplen). 🙂

     • cfr skriver:

      ”Men för Fremskrittspartiet för att politiken är för dyr och för att det är fel invandrare som släpps in. För Sverigedemokraterna är det iställlet kulturella skäl som motiverar invandringskritiken.”

      När FrP talar om fel sorts invandrare och SD talar om kulturella skäl så menar jag att det till stora delar är överlappande begrepp vilket gör partierna tämligen lika i invandringsfrågan.

      En utgångspunkt för tänket kring möjlig fungerande samvaro kan vara en undersökning som kallas för WVS, World Value Survey, som sammanfattas i följande diagram

      Att förflytta sig från nedre vänstra hörnet till den svenska (extrema) positionen i övre högra hörnet är knappast gjort på en kafferast.

      • Ett intressant diagram! Skulle vara intressant att se över tid eventuella rörelser på positionerna av de olika länderna.

       Personligen förstår jag inte varför man har politiska partier i kyrkan. Det känns som ett ideologiskt intrång.

 5. Bengt Hesdorf skriver:

  Amerikanska maktens drömvärld, en polisstat?

  Med tanke på hur den amerikanska regeringen:

  Påtvingar övervakningssamhället överallt och över alla,

  Hur USA läxar upp omvärlden och kräver statsledningars avgång,

  Hur USA för både öppna och dolda krig i världen mot de länder som USA pekar ut som ”rough states”,

  Hur USA inskränker sina egna medborgarnes frihet och samtidigt
  dikterar villkoren för hur folks ska få leva,

  …blir det tankeväckande med detta videocitat från filmen Alcatraz (1979):

  Videocitatet tycks sammanfatta mycket väl det USA som Bush- och Obama-regimen byggt de senaste 13 åren och den värld de tycks vilja ha.
  Men vi kanske inte behöver oroa oss.
  Ett fängelse leder alltid till att fångarna försöker nå frihet och efter att de tre första internerna lyckats fly från Alcatraz 1962 lades Alcatraz ned 1963.
  En polisstat eller en ”Prisonplanet” överstimulerar endast människans önskan att stå helt fri.

  Källa: http://newsvoice.se/2013/09/09/amerikanska-maktens-dromvarld-en-polisstat/

 6. Bengt Hesdorf skriver:

  Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har tagit nytta av smartphone bommen . Det har utvecklat förmågan att hacka in i iPhone , Android-enheter och även BlackBerry , tidigare tros vara särskilt säker .

  Michael Hayden har en intressant historia att berätta om iPhone . Han och hans fru var i en Apple-butik i Virginia , sade Hayden , den förre chefen för det amerikanska National Security Agency ( NSA ) , vid en konferens i Washington nyligen . En försäljare närmade sig och gormat om iPhone , säger att det redan fanns ” 400.000 apps ” för enheten . Hayden , roade , vände sig till sin hustru och lugnt frågade : ” Den här killen vet inte vem jag är , gör han fyra – hundra – tusen apps innebär 400.000 möjligheter för attacker ? . ”

  Anzeige
  Hayden var tydligen överdriver bara lite . Enligt interna NSA dokument från Edward Snowden arkivet som SPIEGEL har beviljats ​​tillgång till , gör den amerikanska underrättelsetjänsten inte bara bugg ambassader och dataåtkomst från undervattenskablar för att få information . Den NSA är också mycket intresserade av att ny form av kommunikation som har upplevt en sådan fantastisk framgång de senaste åren : smartphones .

  I Tyskland , mer än 50 procent av alla mobilanvändare har nu en smartphone , i Storbritannien är andelen två tredjedelar . Omkring 130 miljoner människor i USA har en sådan anordning . De mini – datorerna har blivit personliga kommunikationsteknik, digitala assistenter och tränare liv , och de ofta vet mer om sina användare än de flesta användare misstänker .

  För en byrå som NSA , datalagring enheter är en guldgruva , kombinerar i en enda enhet nästan all information som skulle intressera en underrättelsetjänst : sociala kontakter , information om användarens beteende och plats , intressen ( genom sökord , till exempel ) , bilder och ibland kreditkortsnummer och lösenord .

  nya kanaler

  Smartphones , kort sagt , är en underbar teknisk innovation , men också en fantastisk möjlighet att spionera på människor , öppna dörrar att även en så kraftfull organisation som NSA inte kunde titta bakåt tills nu .

  Ur de dataexperter vid NSA högkvarter i Fort Meade , Maryland , ställde den kolossala framgång smartphones en enorm utmaning i början . De öppnade så många nya kanaler , att det verkade som om NSA agenter inte skulle kunna se skogen för alla träd .

  Enligt en intern NSA rapport från titeln 2010 ” Exploring Aktuella trender , mål och tekniker , ” spridningen av smartphones hände ” mycket snabbt ” – en utveckling som ” verkligen komplicerar traditionella mål -analys . ”

  Den NSA tacklat frågan vid samma hastighet med vilken de enheter som förändrat användarbeteende . Enligt de handlingar , ställa upp arbetsgrupper för de ledande smartphone tillverkare och operativsystem . Specialiserade team började intensivt studera Apples iPhone och dess iOS operativsystem , liksom Googles Android mobila operativsystem . En annan grupp arbetade på sätt att attackera BlackBerry , som hade setts som en ointaglig fästning tills dess .

  Materialet innehåller inga indikationer på storskaliga spionerar på smartphone-användare , och ändå de handlingar lämnar inget tvivel om att om underrättelsetjänsten definierar en smartphone som ett mål , kommer det att hitta ett sätt att få tillgång till sin information.

  Ändå är det besvärligt nog att NSA riktar enheter som tillverkats av amerikanska företag som Apple och Google . BlackBerry fodral är ingen mindre känsligt , eftersom företaget är baserat i Kanada , ett av partnerländerna i NSA : s ” Five Eyes ” allians . Medlemmarna i denna utvalda grupp har kommit överens om att inte bedriva någon spionage mot varandra .

  Att utnyttja ” Nomophobia ‘

  I det här fallet , i alla fall , verkar det ingen spion policy att inte tillämpa . I de dokument som rör smartphones som Spiegel har kunnat visa , det finns inga indikationer på att de företag som samarbetade med NSA frivilligt .

  När kontaktad , sade BlackBerry tjänstemän att det inte är företagets uppgift att kommentera påstådd övervakning av regeringar . ” Våra offentliga uttalanden och principer länge har understrukit att det inte finns någon ” bakdörr ”pipeline till vår plattform , ”, sade företaget i ett uttalande . Google ett uttalande hävdar : ” Vi har ingen kunskap om arbetsgrupper som dessa och ger inte någon regering med tillgång till våra system . ” NSA svarade inte på frågor från SPIEGEL vid tiden tidningen gick att skriva ut .

  Vid utnyttja smartphone , tar underrättelsetjänst fördel av sorglös inställning många användare tar till enheten . Enligt en NSA presentation , smartphone-användare visar ” nomophobia , ” eller ” ingen mobil fobi . ” Det enda som många användare oroa sig är att förlora mottagning . En detaljerad NSA presentation med titeln , ”Gör ditt mål att ha en smartphone ? ” visar hur omfattande de övervakningsmetoder mot användare av Apples populära iPhone redan är .

  I tre OH , författarna till presentationen göra en jämförelse med ” 1984 ” George Orwells klassiska roman om en övervakningsstat , avslöjar byråns nuvarande syn på smartphones och deras användare . ” Vem visste 1984 att detta skulle vara Big Brother … ” författarna frågar , med hänvisning till ett foto av Apples medgrundare Steve Jobs . Och kommentera bilder av entusiastiska Apple-kunder och iPhone-användare , skriver NSA : ” … och zombies skulle betalande kunder ? ”

  I själva verket , med tanke på de mål som den definierat , kan den nationella säkerhetsmyndigheten välja ett brett spektrum av användardata från Apples mest lukrativa produkt , åtminstone om man får tro myndighetens konto .

  Resultaten underrättelsetjänsten handlingar på grundval av flera exempel är imponerande . De inkluderar en bild av sonen till en tidigare försvarsminister med armen om en ung kvinna , en bild han tog med sin iPhone . En serie bilder skildrar unga män och kvinnor i krisområden , inklusive en beväpnad man i bergen i Afghanistan , en afghansk med vänner och en misstänkt i Thailand .

  Ingen åtkomst Nödvändigt

  Alla bilder tydligen tagit med smartphones . En bild tagen i januari 2012 är speciellt ekivokt : Det visar en tidigare högt uppsatt regeringstjänsteman i ett främmande land som enligt den nationella säkerhetsmyndigheten , är avkopplande på hans soffa framför en TV-apparat och ta bilder på sig själv – med sin iPhone . För att skydda den personliga integriteten , har SPIEGEL valt att inte avslöja hans namn eller andra detaljer .

  Den tillgång till sådant material varierar , men mycket av den passerar genom en nationell säkerhetsmyndighet som ansvarar för kundanpassade övervakning operationer mot hög ränta mål . En av de amerikanska agenternas verktygen är användningen av säkerhetskopior som fastställts av smartphones . Enligt en NSA dokument , dessa filer innehåller den typ av information som är av särskilt intresse för analytiker , såsom listor med kontakter , samtalsloggar och utkast av textmeddelanden . Att reda ut sådana uppgifter , inte analytikerna inte ens kräver tillgång till iPhone själv , visar dokument . Avdelningen behöver bara att infiltrera målets dator , med vilken smartphone är synkroniserad , i förväg . Under rubriken ” iPhone kapacitet , ” NSA specialister lista vilka typer av uppgifter som de kan analysera i dessa fall . Dokumentet konstaterar att det finns små NSA -program , så kallade ” skript ” som kan utföra övervakning på 38 olika funktioner i iPhone 3 och 4 operativsystem . De omfattar kartläggning funktionen , röstbrevlåda och bilder , samt Google Earth , Facebook och Yahoo Messenger-applikationer .

  NSA analytiker är särskilt entusiastiska över geolocation data som lagras i smartphones och många av sina program , uppgifter som ger dem möjlighet att bestämma en användare befinner sig vid en given tidpunkt .

  Enligt en presentation , var det ens möjligt att spåra en persons vistelseort under lång tid , tills Apple elimineras detta ” fel ” med version 4.3.3 av sitt mobila operativsystem och begränsat minne till sju dagar .

  Ändå ” platstjänster ” används av många iPhone apps , från kameran till kartor till Facebook , är användbara för NSA . I den amerikanska underrättelsetjänsten handlingar, analytiker noterar att ” bekvämlighet ” för användarna gör att lättast samtycka när ansökningarna fråga dem om de kan använda sin nuvarande plats .

  Sprickbildning Blackberry

  NSA och dess partner agentur , Storbritanniens GCHQ , fokuserad med liknande intensitet på annan elektronisk leksak : BlackBerry .

  Detta är särskilt intressant med tanke på att den kanadensiska företagets produkt marknadsförs till en specifik målgrupp : företag som köper produkter för sina anställda . I själva verket , enheten med sin lilla knappsats , ses som mer av en chefs verktyg än något misstänkta terrorister skulle använda för att diskutera eventuella attacker .

  NSA delar också denna bedömning , notera att Nokia-enheter lång gynnades i extremistiska forum , med Apple efter på tredje plats och BlackBerry rangordning en avlägsen nionde .

  Enligt flera dokument , tillbringade NSA år försöker knäcka BlackBerry kommunikation , som åtnjuter en hög grad av skydd , och upprätthåller en speciell ” BlackBerry arbetsgruppen ” speciellt för detta ändamål . Men branschens snabba utveckling cykler hålla specialister tilldelats gruppen på tårna , som en GCHQ dokument märkt ” brittiska Secret ” indikerar .

  Enligt dokumentet , har problem med behandlingen av BlackBerry uppgifter plötsligt mötte i maj och juni 2009 problem agenter tillskrivs en datakomprimering metod nyinförda av tillverkaren .

  I juli och augusti , upptäckte GCHQ laget tilldelats målet att BlackBerry tidigare hade förvärvat ett mindre företag . Samtidigt hade underrättelsetjänst börjat studera den nya BlackBerry koden . I mars 2010 var det problemet äntligen löst , enligt den interna kontot . ” Champagne ! ” analytiker påpekade , klappa sig på ryggen .

  säkerhetsfrågor

  De interna dokument visar att detta inte var den enda framgång mot Blackberry , ett företag som marknadsför sina produkter som bevakning – proof – och en som nyligen har förlorat betydande marknadsandelar till följd av strategiska misstag , eftersom NSA noterar också med intresse . Enligt en av de interna handlingar , i ett avsnitt märkt ” Trends ”, andelen amerikanska statsanställda som använt BlackBerry-enheter sjönk från 77 till mindre än 50 procent mellan augusti 2009 och maj 2012.

  NSA drar slutsatsen att vanliga konsumentprodukter allt mer ersätter den enda certifierade regeringen smartphone , vilket analytikerna att uttrycka sin oro över säkerheten . De antar tydligen att de är de enda medlen i världen kan i hemlighet utnyttja BlackBerrys .

  Så långt tillbaka som 2009 noterade NSA specialisterna att de kunde ” se och läsa ” textmeddelanden som sänds från BlackBerrys , och kunde också ” samla in och bearbeta BIS post . ” BIS står för BlackBerry Internet Service , som verkar utanför företagets nätverk , och som , i motsats till de data som passerar genom intern BlackBerry tjänster ( BES ) , bara komprimerar men inte kryptera data .

  Men även denna högsta nivå av säkerhet verkar inte vara immuna mot NSA tillgång , åtminstone enligt en presentation med titeln ” Ditt mål är att använda en BlackBerry ? Vad händer nu? ” Presentationen konstaterar att förvärvet av krypterade BES kommunikation kräver en ” ihållande ” drift av NSA : s Skräddarsydd behörighetsoperation avdelning för att ” fullt åtala ditt mål . ” Ett e-postmeddelande från en mexikansk statlig myndighet , som visas i presentationen under rubriken ” BES samling , ” avslöjar att det tillämpas med framgång i praktiken .

  Förlitar sig på BlackBerry

  I juni 2012 , visar dokumenten att NSA kunde utöka sin arsenal mot BlackBerry . Nu de också listar taltelefoni bland sina ” nuvarande förmåga , ” nämligen de två konventionella mobila trådlösa standarder i Europa och USA , ” GSM ” och ” CDMA . ”

  Men den interna expertgrupp , som hade kommit tillsammans för en ” BlackBerry rundabordssamtal” diskussion , var fortfarande inte nöjd . Enligt de handlingar , var frågan om vilka ” ytterligare anrikning skulle du vilja se ” när det gäller BlackBerry också diskuteras .

  Även om allt material ses av SPIEGEL föreslår målinriktad användning av dessa NSA övervakning alternativ , de inblandade företagen är inte troligt att bli imponerad .

  BlackBerry vacklar och är för närvarande öppen för uppköpserbjudanden . Säkerhet är en av dess bästa försäljningsargument med sina senaste modeller , till exempel Q10 . Om det nu visar sig att NSA kan spionera på både Apple och BlackBerry-enheter på ett målinriktat sätt , kan det få långtgående konsekvenser .

  Dessa följder sträcker sig till den tyska regeringen . Inte så länge sedan , tilldelades regeringen i Berlin ett stort kontrakt för säker mobil kommunikation inom federala myndigheter . Vinnaren var BlackBerry .

  Källa: http://www.spiegel.de/international/world/how-the-nsa-spies-on-smartphones-including-the-blackberry-a-921161.html

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s