”Nä, vi gjorde det, och sen knep vi käft!”

Bästa läsare!

Sitter och botaniserar i den svenska svartvita kulturskatten. Hittade följande klipp från SVT-monopolets tidevarv där Anton Mobacken (det är väl en påhittad karaktär; Anton ser ut som en ung Stig Grybe?) i Antons Supershow intervjuar Julia Cesar som tycker illa om det mesta, bl.a. vad man ser på bio och TV. Det är slående att fastän vi gått från svart-vitt till färg så kan man fortfarande klaga på samma saker som Julia Cesar. Och hennes replik om oanständigheterna tycker jag är träffsäker. Inte för att jag är prydd, men visa saker är man utled på numera…

På TV ser man sex så gott som varje dag, inte minst i form av TV-film. Jag funderar emellanåt på vad poängen är. I vissa fall kan det ju vara marknadsföringsskäl. En del av oss skulle faktiskt kunna tänka sig att offra en halv kväll för att vänta in Halle Barry som förförs av slusken i ”Monster’s Ball”. Det är en sexscen med kvalitet i den mening att den verkligen känns erotisk. Men jag skulle inte vika en halv kväll åt att vänta in en scen där en känd skådespelerska simulerar sex bara för att hon är känd. I synnerhet inte när flera av dessa skådisar outsourcar sina rump- och bröstscener. Då kan man – förhoppningsvis – se deras trovärdiga dubbelgångare i någon annan film som graderats med x antal X och återfinns på hyllorna längst in i videobutiken. Innan amatörporren på webben förstörde porrfilmsbranschen (ur ett ekonomiskt perspektiv) var de erotiska parodierna en lukrativ variant för producenterna.

Ja, just det. Nätet kryllar av äkta sex, hundratusentals filmklipp som älskande par och deras hjälpande händer spelat in till glädje för världens alla snuskhumrar som är uppkopplade. Man behöver inte spara sin veckopeng till bion för att se sex längre. Sålunda kan ju inte sexet i sig vara det som lockar publiken till spelfilmerna eftersom detta är åtkomligt på annat sätt i obegränsad mängd. Och om nu inte sexet är nödvändigt i filmerna; varför finns det då där?

Någon kanske vill mena att sexet mellan skådespelarna gestaltar karaktärernas förhållande till varandra, och att till skillnad från den pornografiska produktionen så fyller sexscenerna i spelfilmen en narrativ funktion som förstärks genom den autenticitet som skådespelet och regin ger. Jag håller med till viss del. Men jag behöver inte se hela sexscenen. Om hjälten och hjältinnan är ute efter en magisk guldskatt eller håller på att fly från elaka nazister så vill jag inte slösa bort två-tre minuter av filmen på något som i vanligaste fall skulle kännas som oerhört pinsamt att genomlida i närvaro av t.ex. ens föräldrar. Då tittar jag hellre ensam på ett snuskklipp med ett sportbutiksbiträde som ger sin pojkvän fellatio på lagret i Motala. För det är som Julia Cesar noterat; idag gör man det och kniper inte längre käft. Snarare tvärtom. Vi laddar upp.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Dumburk, Sex. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till ”Nä, vi gjorde det, och sen knep vi käft!”

 1. Bengt Hesdorf skriver:

  Denna kommentar har definitivt inte med detta inlägg att göra.
  Men bif. länk innehåller mycket viktig information som jag misstänker att Svenskaa folket inte har en aning om ang. de avtal som Sverige har tecknat med USA (Homeland Security/NSA):

  ”AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA AND
  THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN ON COOPERATION IN SCIENCE AND
  TECHNOLOGY FOR HOMELAND SECURITY MATTERS”:

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

 2. calle37 skriver:

  Jag tänkte svara något dumt nu men jag hoppar det. Verkligheten är sällan så konspiratorisk som vissa hoppas.

  Det är åtminstone min erfarenhet.

  • Peter Harold skriver:

   Tack för att du överlåter åt mig att skriva dumheter! 🙂

   Ja, det är väl så att all ondska och tragedi inte är planerad, men det går inte komma ifrån att politikerna ofta jobbar efter tesen ”Don’t waste a good crise”… 😉 Lägger man därtill det att politiker har svårt för att förstå långtgående konsekvenser så kan det gå hur som helt. Ett bevis för att politikerna/makthavarna har en konspiratorisk läggning är t.ex. alla satsningar som slår genom under valår.

 3. Kinks skriver:

  Om sex skriver jag inte.
  Däremot kan jag ju berätta för dig om tre skådespelare som jag var livrädd för som barn.
  Julia Caesar, Martin Ljung och Marty Feldman.

  Och alla tre i rätt ordning blev det också. 🙂

 4. Kinks skriver:

  Det är inte mer komplicerat än att han hade en roll som sjörövare i Pippi Långstrump på de sju haven.
  Och där var han minsann ingen mysfarbror. 😉

 5. Kinks skriver:

  Bästa PH

  Rösten, Norrlandsdialekten och de stora ögonen. Där har vi det ju, det som jag inte kunde sätta fingret på som barn. Jag blev så full i skratt nu för jag inser ju (när jag lyssnade på klippet) att jag är precis lika rädd för farbror Ljung idag som för …. år sedan.

  Mysfarbror sa du… ähh kyss mig! 😉

 6. Ping: Svensk Tidskrift: När Militärbalterna Förråddes Av Den Svenska Vänstern ( 1998) | Ann Novek--With the Sky as the Ceiling and the Heart Outdoors

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s