Allah, allah, allah! (En kort analys om läget i Malaysia)

Bästa läsare!

Medierna [DN, Huvudst.bl.,]har uppmärksammat att domstol i Malaysia fastslagit att icke-muslimer inte medges att använda ordet ”Allah” i skriven text. Att detta händer i Malaysia är inte särskilt uppseendeväckande eftersom landet ånyo hotas av etnisk splittring, inte minst sedan senaste valrörelsen där landets premiärminister anklagade landets kinesiska folkgrupp eftersom de i större mängd röstade på oppositionen. Malaysia är ett muslimskt land som på motsvarande sätt som i Mellersta östern visar allt mindre tolerans mot icke-muslimer. Att denna negativa utveckling ändå går förhållandevis långsamt får faktiskt tillskrivas landets stora grupp av kineser som ofta är välutbildade och i högre grad har kontakter med omvärlden. Men riktingen är uppenbar. De sekulära värdena är hotade.

Den allt mer konservativa islamismen i Malaysia är inte det enda problemet landet tvingas dras med. Man har fallit från rankning 122 (2011-2012) i index över pressfrihet i världen till plats 145 (av 179 redovisade stater). Utbildningsväsendet är på tillbakagång, där det blivit allt vanligare att studenter med kinesiskt påbrå diskrimineras, och i QS World University-index har Malaysia bara kvar ett enda universitet i Topp 200-listan. Samtidigt mår både folk och fä sämre; djurrättsorganisationerna noterade fler ärenden med vanskötta djur och självmordsstatistiken i landet har stigit.

Korruptionen har också ökat i Malaysia samtidigt som makthavarnas förmåner blivit allt dyrare för skattebetalarna; ministrar kräver att staten skall bygga och bekosta hus åt deras familjer. Säkerhetspolisens chef menar också att officerarna har rätt att skjuta grovt kriminella för att döda dem i samband med arrestering, helt i strid med fundamentala rättsprinciper. När detta (känsliga) uttalande publicerades hotade inrikesministern med att stänga ner tidningen. Och landets parlament förväntas också inom kort godkänna en lag som tillåter polisen att arrestera och hålla fångar fängslade utan rättegång.

Om dessa negativa förändringar skall tillskrivas islam i egenskap av statsreligion lämnar jag öppet för diskussion. Men det finns onekligen ett signalvärde i att Malaysia – som enda muslimska landet hittills – tillämpar ett förbud för kristna att använda ordet ”Allah” för att beskriva Gud.

Hälsar eder Peter Harold 

 Mer i medierna om Malaysias förvandling:
http://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2013/10/13/umno-the-msian-crook/

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Allah, allah, allah! (En kort analys om läget i Malaysia)

  1. Ping: Inget är heligt längre – två äldre katolska nunnor nerslagna och rånade i kyrka | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s