Moderaterna var mer än ett skattesänkarparti, Bosse Lundgren!

Bästa läsare!

DN uppfattar sin intervju med den forne M-ledaren Bo Lundgren som frispråkig i det att han idag som konsult mer fritt kan reflektera över varför han förde sitt parti till dess sämsta val medan Fredrik Reinfeldt lyckats vinna två val i rad – på en enligt DN oförändrad politik.

Artikeln jämför Lundgrens förslag från valet 2002 (”Gamla” Moderaterna) med vad Reinfeldt och finansminister Anders Borg genomfört. I en grafik noterar man att de flesta skattesänkningar som Lundgren lovade har genomförts av Nya Moderaterna. Vänsterpressen fnyser att Nya Moderaternas politik är lika dålig som den gamla, vilken är en reaktion som är förväntad.

Nu skall man inte ta rubriker i DN som en absolut sanning. Man måste nämligen vara en politisk analfabetet för att inte se att Nya Moderaterna står en bra bit till vänster om ”Gamla” Moderaterna. Borta är ifrågasättandet av fackföreningsrörelsens makt. Man hyllar den offentliga sektorn. Inga radikala förändringar i arbetsrätten. Men jag tycker inte att man skall hänga upp sig på dessa traditionella moderata symbolfrågor, utan istället notera att partiet gått från att försvara individens frihet som en av sina främsta frågor, till att bli ett socialliberalt arbetarparti med stor tyngd på synliga trygghetsfaktorer.

Det finns bra saker som Nya Moderaterna gjort; man har genomfört skattesänkningar för alla som arbetar, inklusive de med låg lön. Bo Lundgren krattade den manegen. Mrs Harold – städerska med noll support från Hotell- och Restauranganställdas förbund – har mer pengar än månad kvar i slutet av plånboken numera. Fast man skall också ge akt på smyghöjningarna som drabbar även låginkomsttagare, t.ex. alla miljö- och klimatskatter. Politisk rikshushållning handlar som bekant om att dra in på gungorna det man förlorar på karusellerna. Men låt oss se bortom plånbokspolitiken.

Försvaret för den individuella friheten är hos moderaterna idag lika defensiv som försvarspolitiken (en annan paradgren hos ”Gamla” Moderaterna. Med närmast extatisk iver försöker den moderata justitieministern Beatrice Ask göra verklighet av socialdemokratiskt tankegods, från massövervakning i tekniskt samarbete med USA:s hemliga säkerhetstjänst till gredelina kuvert som brevbäraren skall vifta synligt med, utan att i något av fallen fundera på grundläggande rättsprinciper som borde råda i ett demokratiskt samhälle där ingen utan skälig misstanke skall hanteras som en brottsling.

Moderaterna var före Fredrik Reinfeldt ett frihetsparti som bekämpade överstatlighet och massövervakning; man var ett parti som satte individen främst. Idag vill moderaterna inte ens att svenska folket skall få säga sin åsikt om någonting så viktigt som EU:s konstitution, trots att denna gör den svenska lagstiftande församlingen till en gummistämpel. Reinfeldt ville hellre glänsa som problemfri EU-ordförande än att ta en ideologisk diskussion med sina egna väljare. Och denna attityd har smittat hela partiet. Nya Moderaterna är ett varumärke som konkurrerar om rösterna genom pragmatiska strategier, och där den viktigaste framgångsfaktorn består av en uddlös och idéfattig socialdemokrati och en bunt allianspartier som slåss sinsemellan om godhetspoäng och sprider falska inviter till SD:s väljare för att riktigt gardera med kryss.

Inför 2014 års valrörelse skulle jag vilja se mer debatt om idéer. Jag vill se någonting annat än åtta nyanser av svensk socialdemokrati. Fredrik Reinfeldts ”Nya Moderaterna” levererar en klen skörd av ideologiska argument gentemot de om makten rivaliserande partierna. Därför utmanar jag Nya Moderaterna genom några citat ur ett riksdagsanförande som Gösta Bohman (partiledare och Carl Bildts svärfar) höll i juni 1976 om hotade fri- och rättigheter:

Under alla dessa många års debatter – från 1938 till 1976 – har frontlinjerna varit desamma. Moderater och liberaler har drivit på. Socialdemokrater och kommunister har stretat emot. Vi har hävdat att demokratin bäst tryggas om de enskilda medborgarnas frihet kringgärdas med starkast möjliga skyddsgarantier. Våra motståndare har hävdat, att demokrati bäst tryggas genom att staten ges handlingsutrymme, även om detta skulle kräva att skyddet för de enskildes rättigheter måste försvagas.

Dagens Nya Moderater har – inte minst med tanke på FRA-beslutet, datalagringsdirektivet och avsiktsförklaringen i ACTA – mer att göra med Gösta Bohmans ideologiska motståndare på 1970-talet. Detsamma kan kommunalpolitikerna intyga, inte minst nu i tider då den borgerliga regeringens migrationspolitik styrs av miljöpartiet och det från Stockholm påtvingade folkutbytet sker med ekonomiskt katastrofala konsekvenser för landets kommuner vars medborgare plötsligt blir försörjningsskyldig åt främlingar via skattesedeln:

Myten att allt kan ordnas bäst genom staten, genom stora organisationer eller i andra kollektiva former är inbyggd i den socialdemokratiska grundsynen. Och därför är deras politik inriktad på att ständigt förskjuta beslutsfattandet över till det kollektivas förmån. Denna strävan är socialismens innersta drivkraft och syfte.

Det värsta är att Nya Moderaterna tyvärr framstår som lika okunniga som socialisterna – både gamla och nu verkande – om hur fördelarna skall uppnås med folkutbytet fastän man har förmånen att tillgripa makt som tidigare legat närmare medborgarna. Man är ovilliga att debattera viktiga samhällsproblem, och avvärjer sig problemen med löften om ”nya satsningar” för att ”möta utmaningarna”. Och därmed förenar sig de Nya Moderaterna med socialdemokraterna och det partiets inarbetade metod att ‘se skattemedel som en lösning’ på tidningarnas löpsedlar som irriterar. När man dessutom redan sänkt skatten är det oansvarigt att så lättvindingt använda det som finns kvar i kistan till att försörja strukturer som motverkar ett fungerande samhälle. Om sedan detta fanns i Bo Lundgrens plan eller inte överlåter jag till DN att förtiga…

Hälsar eder Peter Harold

DN, SvD, AB, Arb-B, DPS,

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s