USA:s regering stoppar vittnen som Kongressen vill höra om Obamas döds-drönare

Bästa läsare!

Ack, jag saknar så smått den tid då det var lätt att skilja onda från goda. Kanske var det för att jag inte var lika upplyst på den tiden….?

Att Förenta Staterna var ett föredöme för alla utom svenska kommunister var närmast självskrivet på den tiden jag var liten. Tack vare demokrati lyckades man placera Stjärnbaneret på månens yta medan kommunistdiktaturen Sovjet inte kom längre än i omloppsbana runt jorden. Det var väl min summering av det politiska läget löd under mina tidiga ungdomsår.

USA kallar sig fortfarande för en demokrati. Men jag har börjat tvivla på om det landet förtjänar detta epitet. I vart fall tycks demokratin börjat ruttna. Och jag tycker mig se tecken på detta till och med i vår egen nation. Fast låt mig hålla mig kvar vid ämnet USA.

Bland de lusskygga arbetsuppgifter som president Barack Obama utför är att fastställa order om avrättning utan föregående rättegång mot enskilda individer runt om i världen som pekas ut av hans underrättelsetjänst som potentiella hot mot nationens säkerhet. Dessa dödslistor är hemliga, men eftersom dåden verkställs genom s.k. drönar-attacker där även oskyldiga stryker med blir det ändå – om än inte alltid med mainstream medias hjälp – uppmärksammat att dessa distansavrättningar äger rum. Ungefär 3000 människor har fått sätta livet till sedan denna verksamhet påbörjades av CIA år 2004.

Ett dylikt fall har uppmärksammats av den amerikanska kongressen där flera politiker ifrågasätter presidentens rätt att utföra denna hemliga rättskipning (och som man numera också misstänker praktiseras även på hemmaplan). Därför har man bjudit in människorättsadvokaten Shahzad Akbar som företräder anhöriga till en familj i Pakistan där ett antal medlemmar dödades eller skadades i en drönar-attack. Ett antal av dessa har beviljats inresetillstånd till USA för att vittna i kongressförhör, men Shahzad Akbar som skall hålla ihop operationen tillåts inte resa in i landet. Vilket inte är första gången. Ända sedan han började engagera sig mot drön-krigföringen har han förvägrats komma in i USA för att hålla föredrag och föreläsningar. Det är ingen tvekan om att de föga världsvana lantbrukarna från pakistanska bergsprovinser kommer göra något större politiskt intryck i Washington utan sin ledsagare Shahzad Akbar.

Det är sånt här som definitivt får mig att tycka att vår demokrati börjat bli unken, eller i vart fall illa underhållen. Ett annat exempel är hur den holländske islamkritikern och parlamentsledamoten/partiledaren Gert Wilders nekades visum i Storbritannien (däremot har flera extremistiska islamister fått komma in och bosätta sig i England!).

Ironiskt nog är det inte bara USA:s säkerhetstjänst som insett att bruket av drönare är ett praktiskt verktyg för att sprida ond bråd död utanför pressfolkets kameror. Även terroristerna har upptäckt vilken potential det finns i dessa förhållandevis enkla farkoster som kan konstrueras i en garageverkstad av några händiga mekaniker. En drönare skulle kunna flyga över polisavspärrningar och sprängas i luften över stora städer för att sprida ut t.ex. radioaktivt material.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till USA:s regering stoppar vittnen som Kongressen vill höra om Obamas döds-drönare

  1. Rune skriver:

    Om kongressen har bjudit in Shahzad Akbar för att vittna kan väl inte gränspolisen vägra honom inresa? Det borde ju vara omöjligt.

    • Peter Harold (via mobil) skriver:

      Det beror på i vilken form man ordnat ”hearingen”. Om det inte är ett officiellt utskott kanske tyrannerna kan göra på det här viset. Obama-administrationen är kapabel till allt. Presidenten är en förrädisk fasad som medierna gullar med.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s