Du skrämmer mig så in i h-e, Erik Ullenhag (FP)!

Bästa läsare!

Diskrimineringsbyrån i Uppsala har hållit en ”internationell tvådagarskonferens om näthat”, och invigningstalare var integrationsminister Erik Ullenhag (FP) enligt UNT:

–Internet har spelat en avgörande roll i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen. Men dessvärre är det också ett instrument för de onda och deras idéer. Det finns i dag en brist på politiska initiativ mot det här.

Vad består de politiska initiativen av?

– Världens politiker måste se över lagstiftning och funder över andra åtgärder för att göra hatet minde närvarande på internet. Men lika viktigt är att ta fajten mot intolerans.

Lagstifta mot hat. Men vad räknas som hat? Vi har sett flera exempel på där politiker och opinionsbildare pekat ut vissa grupper som näthatare, och ofta kopplat dem till t.ex. Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga grupper, medan det i själva verket visat sig att ett av de värsta exemplen på en näthatare var en en fritidspolitiker som gått från (M) till (S) i samband med flytt till annan kommun. Dessutom hade personen invandrarbakgrund. Vi har gång på gång sett exempel på att näthat inte beror på partisympatier. Däremot ser vi exempel på frustration bland nätskribenter därför att medierna och opinionsbildarna har en von oben-attityd. Och det finns en skräck över det faktum att våra medier rapporterar sina nyheter selektivt utifrån sin politiska agenda.

Även om Internet blivit ett verktyg för alla användare, goda som onda människor och organisationer, kvarstår ändå det faktum att tekniken inte förändrat människors attityder. De flickor som postade bilder på sina antagonister och kallade dem för ”hora” hade lika gärna kunnat skriva detta ord på vederbörandes skåp i skolkorridoren. Varför det hela uppmärksammades berodde på att det uppstod ett upplopp utanför skolan, sannolikt administrerat av den lokala stenkastarvänstern via sitt ledningssystem Twitter. Medierna har beskrivit detta som en reaktion mot näthatet; i själva verket var Instagrampostningen bara en ursäkt för en stor grupp onda ungdomar att uppföra sig illa.

Riksmästaren i floskelformulering, tillika integrationsministern Erik Ullenhag tror sig kunna lagstifta fram trivsel på Internet. Det är inte bara ett sysyfusjobb – det är också ren dårskap! Han kunde lika gärna lagstifta om att människor skall förbjudas äga andra åsikter än de som politikerna godkänner. Om vi bortser från att staten ska göra glädje obligatoriskt och vänlighet till en plikt – vilket jag inte tror är möjligt – så krattar Ullenhag manegen för ett totalitärt politiskt system, det som han påstår sig vilja bekämpa. Men han talar som han inte vet bättre.

Därför blir jag rädd så in i helvete när jag hör Erik uttala sig. Han argumenterar som en fjant, men han har uppenbarligen dessvärre ett stort stöd bakom sig, av krafter som vill ta kontroll över det än så länge fria informationsflödet på Internet. Och ”hora”-postningar på Instagram är faktiskt inte det stora problemet, vilket han erkänner. Istället handlar det just om folk som inte delar hans åsikter eller värderingar. Något annat kan jag inte tolka i hans ord om att ”vi skall bemöta hatet med fakta och goda argument”. Vem validerar vad som är fakta? Regeringen å dess listning av myter? Vem väljer vilka argument som är goda respektive dåliga? Är argumenten per automatik goda därför att de kommer från Erik Ullenhag och onda därför att de sägs av t.ex. Jimmy Åkesson, även om bägge plötsligt säger att invandrare som vägrar ta jobb inte skall ha socialbidrag? Var går gränsen mellan kritik och hat? Är hyfs något som riksdagen skall lagstifta om, eller – gud förbjude – FN?

Om vi inte sansar oss och sätter ner foten för att bromsa skapandet av globala ”trivselregler” på Internet kommer vi snart ha ett fullbordat Orwellskt samhälle. Tack vare att varje stat i samarbetsavtal med USA:s säkerhetsmyndigheter har de flesta regeringar numera direkt insyn i såväl dagliga FB-statusuppdateringar till vår privata e-postkorrespondens – kanske till och med till mina ännu ej publicerade blogginlägg. En rättighet staterna tillskansat sig medelst ”god” politik för att jaga terrorister. Och för att jaga pedofiler. I morgon för att jaga knarklangare. I övermorgon för att hitta näthatare. Och sen en dag för att hitta folk som ö h t försöker använda andra kanaler for opinionsyttringar än dem som staten och myndigheterna bestämt är tillåtna.

Världen behöver färre av Erik Ullenhags sort. Redan nu är en alldeles för många.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Du skrämmer mig så in i h-e, Erik Ullenhag (FP)!

 1. kallepelle skriver:

  Ulltotten är av en redigt obehaglig sort. De flesta Hottentotter är faktiskt bättre. Ulltotten skulle kanske passa bättre på något lättare jobb? 🙂

 2. Anna C skriver:

  Läs och begrunda.
  http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/libe/dv/11_revframework_statute_/11_revframework_statute_en.pdf
  Alltså A EUROPEAN FRAMEWORK NATIONAL STATUTE FOR THE PROMOTION OF TOLERANCE
  Varje land bör ”inrätta en nationell kommission för övervakning av tolerans, ett självständigt organ bestående av framträdande personer utanför det offentligas tjänst, utrustad med ett mandat att främja tolerans”. Ett sanningsministerium med andra ord. Jag som i min enfald trodde att det bästa sättet att främja tolerans är att visa tolerans. Inte att inrätta en kommission som ska besluta vad du och jag får säga.
  Sug på den här karamellen: (b) Juveniles convicted of committing crimes listed in paragraph (a) will be required to undergo a rehabilitation programme designed to instill in them a culture of tolerance.
  1984 släng dig i väggen!

 3. Rune skriver:

  ””vi skall bemöta hatet med fakta och goda argument”
  Och detta säger han som har regeringens halaste tunga?

  • Läsare skriver:

   Jag väntar fortfarande på de ”fakta och goda argument” Ullenhag med flera ofta pratar om. Möjligt är att de tror att de floskelsamlingar man sprutar ur sig är fakta och goda argument, vilket säger en hel del om brister i kritiskt och logiskt tänkande.

 4. Eva skriver:

  Jag trodde han representerar Folkpartiet De Liberala. Har de också bytt namn? Nyliberala? Liberala mot framtiden (inte emot) ? FB Liberalkontroll? Liberalkontroll FB?
  Röstade på dom en gång på 80-talet. Gjorde aldrig om det. De verkar vara stollar alltihopa sen dess och linjen bara fortsätter.

 5. oldman94 skriver:

  Vad är hat och intolerans och vad är det fria ordet?
  Och finns ovanstående i samma grupp som fakta och goda argument?
  Och var finns det fria ordet?

  Svaret är att hat och intolerans såväl som ogillande at detsamma är ”tyckanden”…
  Du är rasist…du är intolerant-……bör bytas mot
  Jaha du tycker jag är rasist—-du tycker jag är intolerant…

  MEN det tycker inte jag dvs debatten avslutad……

  Att lagstifta mot tyckanden är varken fakta eller goda argument utan ett ytterligare sätt att få sin vilja igenom….jaa jag kanske inte artikulerar så bra men jag uppskattar verkligen ditt inlägg Peter…vi kan var på väg, med god fart, rakt in i något mycket obehagligt och absolut inte berikande!

  • oldman94 skriver:

   Vad är hat och intolerans och vad är det fria ordet?
   Och finns ovanstående i samma grupp som fakta och goda argument?
   Och var finns det fria ordet?

   Svaret är att hat och intolerans såväl som ogillande av detsamma är ”tyckanden”…
   Du är rasist…du är intolerant-……bör bytas mot
   Jaha jag hör du tycker att jag är rasist—-du tycker att jag är intolerant…

   MEN det tycker då inte jag dvs debatten blir avslutad……

   Att lagstifta mot tyckanden är varken fakta eller goda argument utan ett ytterligare sätt att få sin vilja igenom…
   .jaa jag kanske inte artikulerar så bra men jag uppskattar verkligen ditt inlägg Peter
   …vi kan vara(ÄR?) på väg, med god fart, rakt in i något mycket obehagligt och absolut inte berikande!

 6. Bengt Hesdorf skriver:

  USA:s utrikesminister John Kerry besökte den 13 augusti USA:s ambassad i Brasiliens huvudstad Brasilia. Han ondgjorde sig då över internet. Enligt honom försvårar det arbetet för regeringar att kontrollera människor:

  ”– Denna lilla sak som kallas internet. … den gör det mycket svårare att styra”

  Kerry Says: ”Internet “Makes it Much Harder to Govern” and “Organize” People”

  In Brazil this week Secretary of State John Kerry paid respect to Henry Kissinger and made statements about how difficult the internet has made it for the ruling class to “govern” people.

  Speaking to State Department personnel at the U.S. Embassy in Brasilia, Brazil this past Tuesday, John Kerry made some very revealing comments. Not only did he pay homage to Henry Kissinger, but he also took the opportunity to demonize the internet and complain about how difficult it has become to control people following the cold war.
  In other words, the slaves were easier to keep in line before they had all this information.

  Kerry said:

  “I’m a student of history, and I love to go back and read a particularly great book like [Henry] Kissinger’s book about diplomacy where you think about the eighteenth and nineteenth centuries and the balance of power and how difficult it was for countries to advance their interests and years and years of wars,” Kerry said to a gathering of State Department employees and their families.

  “And we sometimes say to ourselves, boy, aren’t we lucky,” Kerry continued.

  “Well, folks,” he said, “ever since the end of the Cold War, forces have been unleashed that were tamped down for centuries by dictators, and that was complicated further by this little thing called the internet and the ability of people everywhere to communicate instantaneously and to have more information coming at them in one day than most people can process in months or a year.

  “It makes it much harder to govern, makes it much harder to organize people, much harder to find the common interest,” said Kerry

  As we reported in the past Jay Rockefeller has been among the biggest detractors of the internet, and earlier this year he even suggested that the FCC should regulate the internet. This regulation would come under the guise of “anti bullying” legislation, just as the recently proposed internet regulations in the UK are being pushed through under the guise of a pornography ban.

  A few years back Jay Rockefeller even suggested that the internet should have never been invented:

  Although Jay Rockefeller is nearing retirement, he is still hard at work taking away the small amount of freedom that is left among everyday people. Much like his support of gun control and censorship, when he makes public statements about issues like this, you can be sure that he will follow through when it comes time to push for a new law.

  Källor:
  http://www.cnsnews.com/news/article/john-kerry-little-thing-called-internet-makes-it-much-harder-govern
  http://intellihub.com/2013/08/15/kerry-says-internet-makes-it-much-harder-to-govern-and-organize-people/

  (Artiklen på Svenska):
  http://nyadagbladet.se/utrikes/kerry-internet-gor-det-svarare-att-styra-manniskor/

  Fotnot:
  Ingen av de stora mediaaktörerna har rapporterat om utrikesminister Kerrys häpnadsväckande utspel

 7. Kinks skriver:

  Hoppas verkligen inte att jag skrämmer dig ”så in i h-e”.
  Till mig brukar folk säga att det borde finnas fler utav mig. Sedan finns det väl alltid någon/några som absolut inte delar den meningen, Jag själv till exempel.
  Du kan min humor nu, eller hur ? 😉

  Känns som att det var länge sedan, så jag ville bara skriva en rad så har jag också därmed visat att jag fortfarande finns här. 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s