Dags att för regeringen att bevisa att man inte är den sista Sovjetstaten

Bästa läsare!

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för min närmast totala bloggtystnad den sista veckan. Självklart beror det på att jag är väldigt upptagen. Den lilla tid jag haft till förfogande on-line har jag istället använt till ”omvärldsbevakning”. Och nog har världen varit spännande under den gångna veckan. Jag säger bara…

N S A !

Visst är det häftigt att någonting jag bloggat om i åratal plötsligt är det viktigaste ämnet som nämns i världen. En av de första postningarna på Läsarnas Blogg i mitten av förra årtionden handlade just om massövervakning.

Efter en seg början för Edwars J Snowdens avslöjande om statlig hemlig massövervakning av amerikanska medborgare har europeiska medier vaknat upp och med varierande entusiasm rapporterat om den tyska förbundskanslern Angela Markels upprördhet över avslöjandet om att USA:s säkerhetstjänst med stor sannolikhet avlyssnat hennes tjänstetelefon. Numera kan man inte missa elefanten i rummet, och därav alla indignerade reaktioner från såväl hög som låg inom EU.

Det tråkiga är bara att Markel och hennes regeringschefskollegor runt om i Europa fram tills nyss inte sett något större problem med att ”vår vän” på andra sidan Atlanten skaffat sig ett instrument för att spionera på precis vem som helst, var som helst, i det ögonblick denne använder någon form av elektronisk kommunikation (tele, Internet, kom-radio). Men samma instrument finns även på denna sida om Atlanten; den socialdemokratiska regeringen Persson (med den bindgalne Tomas Bodström som massövervakningsvänlig justitieminister) tecknade år 2006 ett avtal om kompatibilitet mellan den svenska respektive amerikanska säkerhetstjänsten. Ett avtal som den borgerliga 4-partiregeringen förvaltar med okritisk entusiasm. Sveriges FRA är en integrerad del av det NSA som kritiseras i medierna. Minns det.

Istället för att slå vakt om den personliga integriteten har Sveriges regering utmärkt sig genom att tala med kluven tunga. Å ena sidan talar man sig varm för Internet som ett verktyg för spridandet av demokrati. Å andra sidan vill man inte undersöka om nationer med s.k. demokratiskt statsskick bryter mot egna lagar när de massövervakar sina egna medborgare. Nu när förbundskansler Markel vill ha en resolution mot USA i FN har Sveriges regering inte tid att engagera sig i frågan. Vilket är ganska underligt eftersom utrikesminister Carl Bildt har friheten på Internet som en högprioriterad fråga. På sin blogg skrev han den 14/10 med anledning av det förestående mötet i Polen:

Plötsligt har vi fått en omfattande debatt om övervakning, om underrättelse- och säkerhetstjänst på nätet.

För oss är detta inte nytt. Vi har lagar och regler som fastställts efter omfattande debatt i denna kammare.

Men runt om i världen ser vi regimer som censurer, kontrollerar och begränsar. Och förvisso utsätts vi också hela tiden för också avancerade försök till spionage på nätet.

Med andra ord, regeringen vill inte att dess egen massövervakningspolitik skall diskuteras. Istället skall vi verka för att Twitter och Facebook fungerar i diktaturer (som står i vägen för USA/Israel på dess marsch mot Teheran). Att diskutera saker som att FRA struntar i regler – vilket skett enligt Datainspektionen – står inte på dagordningen. Just det faktum att regeringen (och förmodligen inte heller oppositionen eftersom den inledde dagens politik före Fredrik Reinfeldt) inte vill ha en seriös debatt om den svenska massövervakningen och krav på dess avskaffande, och Sveriges kopplingar till USA:s hemlighetsfulla säkerhetstjänst, är ett bevis på hur satans viktigt det är med just den diskussionen.

Jag kan själv bara vifta med varningsflaggan. Och vädja till alla medborgare att försöka se tecknen och förstå helhetsbilden. 1984-samhället handlar inte enbart om massövervakning:

  • Mainstream media ägs av ett fåtal koncerner. I tider med ”agendasatt journalistik” kommer det bli än viktigare för journalister och redaktioner att följa sina ledares intressen.
  • Politiker och mediernas ägare lever i ohelig allians. I USA sponsrar medieägarna politiska kandidater. Hur det är i Sverige vet vi inte riktigt eftersom donationer till partierna inte redovisas.
  • Redaktionerna är bemannade av politiska aktivister, om än kallade ”journalister”. Vi har sett flera exempel på hur journalister och politiker bytt arbete med varandra.
  • De journalistiska nätverken agerar snabbt mot individer som har andra åsikter än rådande konsensus.
  • När ”staten – näringslivet – medierna” har gemensamma intressen försvinner motivet för oberoende och den granskande rollen för journalisterna. När denna situation uppstår (egentligen är den redan ett faktum) uppstår alternativa nyhetsmedier. När de alternativa medierna får genomslag kommer dessa att bekämpas genom olika uttryck (spontana eller samordnade) från stat, näringsliv och mainstream media. Också det sker redan nu.

Lägger man till detta en hemlig övervakningsapparat där de politiska makthavarna har tillgång till sina meningsmotståndares enskilda kommunikation – och det har de idag – förstår man att vår demokrati har mer med Sovjetkommunismens diktatur att göra än t.ex. de frihetliga ideal som 1700-talets amerikanare ägde då de bildade sitt nya land. Jag borde inte behöva göra det, men jag ställer mig ändå frågan ifall 2000-talets demokrater anser att vi verkligen går i rätt riktning när vi ger staten mer makt att kontrollera oss (och samtidigt reducerar medborgarnas möjlighet att granska maktutövandet av samma stat)?

Eftersom det tycks vara politiskt egalt vilket parti man röstar på – samma massövervakning kommer bedrivas oavsett om regeringen leds av (M) eller (S) och med all säkerhet ifall (SD) blir ett stödparti – så är det nödvändigt att en tvärpolitisk frihetsrörelse etablerar sig både nationellt och internationellt. Denna rörelse kan och måste utmana det politiska etablissemanget.

Obehagligt nog kommer nämnda etablissemang att betrakta en dylik rörelse som ett hot. Och tittar vi till hur politiken och juridiken tillämpas idag så kan faktiskt makthavarna motivera en specifik övervakning mot mig eftersom mitt budskap är ett hot mot massövervakningen, och massövervakningen har godkänts av politikerna för att skydda nationens intressen. Sålunda är jag plötsligt ett potentiellt hot mot staten och som sådan nödvändig att granskas och observeras. Och idag – anno 2013 – har svenska staten alla verktyg som behövs för att övervaka mina steg i bildandet av en ny frihetsrörelse. Och tids nog griper man in, och tystar mig. Antigen för någon av de raders som jag författat och som granskats av kardinal Richelieu, t.ex. ett ”främlingsfientligt” eller ”sexistiskt” skämt. Eller någonting ännu värre som kan användas för att deskreditera mig den dag mina ord har chansen att nå större offentlighet än idag.

Ändå måste den här kampen föras. Och vi måste vinna den. Vi fria svenskar skall inte anpassa oss till ett liv i den sista sovjetstaten. Under tiden röstar vi t.ex. på Piratpartiet.

Hälsar eder Peter Harold

Mer i bloggar och medierna om den sista tidens skriverier om massövervakning:
HAX: ”Massövervakning i Europaparlamentet – hela listan” (Måste läsas!)
HAX: ”Massövervakning – nu händer det (kanske)!
HAX: ”FRA och Merkels telefon
Nya Dagbladet: ”Ny japansk lag ‘inskränker pressfrihet’” (Japans regeringen vill stoppa statliga visselblåsare)
Fokus: ”Svensk Snowdens sökes
Motpol: ”NSA-skandalen: USA bryter mot sin egen självbild

———————————————————
Jag skriver även på ”Peter Harolds musikblogg
———————————————————

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dags att för regeringen att bevisa att man inte är den sista Sovjetstaten

  1. Stig Olsson skriver:

    Jag avskyr att vi är så många som avlyssnas idag bara för att vi kritiserar detta diktatoriska system! En bra skriven artikel 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s