De hetaste bilarna finns i ytterstaden…

Bästa läsare!

Jag har fått just fått ett nyhetsbrev där man rapporterar att försäkringsbolaget IF sammanställt branschens kostnader för bilbränder från årsskiftet fram till augusti månads utgång. Man hamnar på en summa om 100 miljoner kronor. En stor del av dessa kostnader kopplar man i nyhetsbrevet ärligt till de upplopp som ägde rum i våras, företrädesvis i förorten Husby norr om Stockholm. Det är alltså i de områden där folk ofta har låga inkomster, och kör med bara trafik- eller halvförsäkring. På så vis är 100 miljoner en ganska låg kostnad; den som fått sin 10 år gamla välskötta VW Golf som kanske skulle hålla minst 3-4 år till får punga ut med 50’000-70’000 kronor för en ny begagnad bil för att kunna ta sig till och från jobbet via dagis och de större barnens fotbollsträning. Kostnaden för försäkringsbolaget rör sig om c:a 10’000 kronor och resten syns inte i statistiken, men märks desto mer i den drabbade medborgarens plånbok.

Ingenting tyder på att de anlagda bilbränderna upphört efter 1 september. En snabb sökning på Google Nyheter ger vid hand att det under nuvarande månad ägt rum sannolikt anlagda bilbränder i Helsingborg, Norrtälje (där NT rapporterar en ökande trend), Göteborg, Jönköping, Enköping, Kiruna(!), Uppsala, Örkelljunga, und so weiter. Sedan tillkommer ett antal naturliga bilbränder, sådana som uppstår på grund av el-fel eller läckande bränsleledningar. Men dessa fall var i minoritet av de granskade nyhetsklippen.

Icke förty väljer de svenska medierna följande formulering i rubriken när IF:s rapport skall noteras: ”Bedrägerier bakom många bilbränder”. Att rubriken förflyttar fokus från stenkastarvänster till skumma försäkringsbedragare förvånar mig inte, det är så Tidningarnas Telegrambyrå fungerar.

Vad TT inte berättar är att försäkringsbolaget IF redan för fem år sedan började agera mot försäkringsbedragarna. Förutom att alla ärenden utreds grundligt så slutade man även med att betala ut kontant ersättning. Istället måste den drabbade köpa en annan bil och IF bidrar med motsvarande den gamla bilens värde. Motivet för ägaren att sätta eld på sin bil har minskat. Däremot är motivet för vandalerna ganska självklart; att sätta eld på folks bilar tär på samhällets resurser, väcker dramatik i området och det är extremt liten risk att någon åker fast.

Vi vet – men det vågar man inte säga alltför högt – att bilbränder är ett sätt för de kriminella elementen i förorten att hämnas på polisens ”uppmärksamhet” och bevakning. Bilbränderna är en styrkedemonstration, trots att det inte krävs särskilt mycket jobb för att sätta eld på ett fordon. Det är så enkelt att en 14-årig gangster-wannabe kan göra det. Och gör det.

Det finns bara en lösning. Föräldrarna måste skaffa kontroll över sina ungar. Men man avstår. Istället förväntar man sig att det ”samhället” skall agera. Och de medlen kan ta sig olika uttryck, t.ex. att måla om en ej ännu sönderslagen polisbil med bokstäverna ”Ain”a och servera halal-korv, eller pumpa in skattemiljoner till nya fritidsgårdar som sticks i brand. Förutom att ”samhällets” åtaganden kan kännas väldigt abstrakta är det min övertygelse att ingen miljard kan förändra de grundläggande problemen – etiken och moralen medborgare emellan. Och i mina dystraste stunder undrar jag om det verkligen finns en vilja att ta itu med den destruktivitet som växer och blommar i förorterna.

Vi får väl se om utvecklingen och resonemanget tar en annan riktning senare när eldsvårdorna börjar krypa sig närmare Södermalm och Bromma villastad…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De hetaste bilarna finns i ytterstaden…

  1. Läsare skriver:

    Helt rätt tänkt av IF för att komma åt fifflet. Politiker har en del att lära där.

    Jo det skulle verkligen vara önskvärt att de på pin kiv bilbrännarna tog och gav sig in i dyrare områden och i synnerhet ger journalister och politiker några smakprov på vad de skapat och understödjer med brandtal och miljarder.

    Det gör inte till ämnet men jag har med fascination läst om ett badhus som heter Ackvakul någonting. Nu kan det vara så illa att inte ens ordningsvakterna bör jobba ensamma utan vara minst två och det pga stökiga ungdomar. Har det fallit någon in att porta dessa någon månad i stöten och minsta pip från polisen, skolan eller det sociala och portningen förlängs? Visst, skitungarna har säkert fler ställen att ‘roa’ sig på, men det behövs mer nolltolerans mot oacceptabelt beteende och mer stöttande av gott beteende.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s