Svenska medier ägnar sig åt populistisk antirasism

Bästa läsare!

Jag ser att den politiska journalisten Henrik Arnstad har blivit intervjuad av Svenska Dagbladet där han får kritisera den brittiska nyhetstidningen Daily Express därför att den – enligt ”svenskans” egna ord – bedriver ”en kampanj mot invandring”. Henrik Arnstad anklagar Daily Express för att ”ägna sig åt populistisk rasism”. Fast kampanjen handlar om att stoppa arbetskraftsinvandring från övriga EU-länder. Är bulgarer, greker och spanjorer en annan ras än britter? Det måste de vara för att journalisten Arnstads tes skall hålla.

Svenska Dagbladet intervjuar Arnstad därför att han ”studerat fascistiska rörelser”. Frågan är om det är Svenska Dagbladets mening att vi skall räkna Daily Express som en fascistisk tidning eftersom det är den kunskapen Arnstad uppges äga. Nej, självfallet handlar det hela om någonting annat, även om vi skall ledas i tankeriktning att invandringskritik är fult.

SvD:s politiska redaktör Tove Lifvendahl har för avsikt att driva sin debatt om migrations- och integrationsfrågor. I en egensignerad krönika i tidningen den 27 oktober (länk) noterar hon att Sverige förvandlats sedan 1990 då boken ”Det mångkulturella Sverige – en handbok om etniska grupper och minoriteter” publicerades, vars innehåll om de invandrande folken hade  karaktären av kuriöst botaniserande. Hon jämför sedan med staten Israel som fyllt på sin befolkning med 20% invandrare och genomfört en ”framgångsrik integrationsprocess som lett till en växande ekonomi”. Lustigt nog har jag bloggat om detta för ett par månader sedan, om än att mina iakttagelser var mindre idealiserade. (Länk)

Tove Lifvendal och jag tillhör på sätt och vis samma skola. Vi ser båda visionen om en värld utan gränser där människor medges rätten att röra sig fritt utan att fråga staten om lov. Det är en syn som förenar oss libertarianer. Kalla oss gärna utopiska. Men Tove är mindre utopisk än jag. Medan jag tänker på den individuella friheten för alla envar att leva var de kan utifrån alla tillämliga principer om äganderätt så är Tove Lifvendal mer inne på att fri rörlighet skall förändra vårt samhälle. Hennes kritiker talar om att använda fri invandring som ett verktyg för lönedumpning, vilket företagen tjänar på. Den anklagelsen får Tove bemöta själv. Oavsett vad hon än vill med invandringen så är det ett faktum att det politiska verktyg hon vill tillgripa kan inte försvaras med libertarianska argument. Det är inte statens uppgift – enligt min syn – att blanda folket med olika etniciteter. Det är folkets egen uppgift i en fri marknad. Och vi har inte en fri marknad. När staten säger att vi skall ta emot alla syrier som söker visum men ställa krav på t.ex. indier så är detta en reglering som är ett uttryck för socialism. När mottagandet av syrierna – låt oss ta dem som exempel – skall ske på skattebetalarnas bekostnad för att skapa tillväxt i en hypotetisk framtid ÄR detta socialism.

Det som jag tycker är fegt och smaklöst är att Tove Lifvendal och hennes redaktörskollegor gör kritiken mot detta skattefinansierade påtvingade folkutbyte till en fråga om rasism. Vi kan nog, kära läsare, vara överens om att rasism ur ett moraliskt perspektiv inte är ok. Men det betyder inte att antirasism är enbart av godo. I synnerhet inte när den används i propagandistiska syften. Ett sådant uttryck är t.ex. intervjun med nämnde Henrik Arnstad. Och riktigt falskt blir det som i Toves avslutande rader i sin krönika (om jag tillåts hoppa mellan dokumenten):

Så nu utmanar jag er, värderade läsare. Vad ska integration betyda i Sverige framgent? Och hur underlättar vi den? Emotser svar per mail.

Vi har sett hur svenska medier för debatt om integration. Kritikerna utmålas som främlingsfientliga, rasister, extremister, und so weiter. Det finns bara två lägen i debatten, antingen är man god och försvarar ickesvenskars rätt till alla sociala förmåner utan att ha betalat en enda svensk krona i skatt – eller också tillhör man den mörka inhumana sidan, är en sympatisör till Sverigedemokraterna, en intolerant rasist som inte lärt sig något av nazisternas utrotningspolitik av judar och vill vrida klockan bakåt…

Att debattera med Tove Lifvendal per e-post leder nog knappast till annat än att hon kan hävda att hennes misstankar om alla svenska trångsynta rasister besannats. Eller också höjer hon nivån och låter även intelligenta kritiker få komma till tals. Det finns många av dessa. Man behöver nämligen inte vara rasist för att ogilla den svenska invandringspolitiken.

Tills den dagen inträffar kommer jag avfärda de svenska medierna och anklaga dem för att ägna sig åt populistisk antirasism.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Svenska medier ägnar sig åt populistisk antirasism

 1. Hendrik skriver:

  det talas mycket om rasism I Sverige men vad som verkligen ar farligt I dagens odemokratiska Sverige ar att de fria ordet och tyckandet inte langre existerar, vilket har mer att gora med 30talets tyskland an Daily Express artikeln.
  I Sverige far man inte fritt diskutera invandring eftersom om man inte ar for den statligt/pk propagerade linjen om fri invandring ar man rasist och skall sa brannmarks for all evighet och forskjutas till morkret.
  Har I Storbritannien kan man fritt diskutera och kostnader for massinandringen, bade pengamassig och maskligt kostnad, ar tillgangligt och gomms inte. I sluttampen handlar det om pengar, finns Inga pengar kvittar det vad viljan sager – tyvarr hur varlden fungerar.
  Nu har tyvarr kostanden for okontrollerad invandring till de brittiska oarna visat sig vara for hoga mot vad det get och maste kontrolleras for att inte fa ekonomisk kollaps inom den statliga budgeten.
  Harav UK regeringens beslut att minska icke EU invandring med 90% och bli hardare med EUs social turister.

  • Peter Harold skriver:

   Det går att diskutera dessa ämnen i Danmark, Finland och Norge också utan att bli uthängd som rasist (såvida inte det är en svensk journalist som kommenterar debatten i dessa länder…)

 2. Läsare skriver:

  2014 blir ett intressant valår, men det är nog 2018 än fler länder, inklusive Sverige sitter på ett än större facit av omförflyttningar inom EU och från utanför Europa
  . Samt att det vid det laget blir liiiiiiiite mer välkänt,hur många fler 100% det föds i samma länder som många försöker lämna för att ta sig till Europa istället. Trycket kommer inte att minska om så Europa tar emot många ggr fler.

 3. oldman94 skriver:

  Mycket bra sammanfattat Peter!

  Plockar ett par av de godbitar du serverat:
  ”En pågående och ständig process som inte har ett slut. ”

  Ett argumenterande för en ständig integration, så då skall mänskligheten flytta runt hela tiden till de delar av världen som har bättre ordning, support, möjligheter etc. men vad göra då det är likadant överallt och de är bara på marginalen som det skiljer, vad driver då integration?

  Den andra:
  Så nu utmanar jag er, värderade läsare. Vad ska integration betyda i Sverige framgent? Och hur underlättar vi den? Emotser svar per mail.

  Är integration en självklarhet eller är det kanske att skapa möjligheter etc. för människor som är det primära? Varför inte underlätta för oss svenskar att bli hjälpta att bli integrerade i länder som ger oss större möjligheter etc.

  Dessutom kunde det vara berikande (minst en gång i varje inlägg annars kan du anses som Non PK) att låta informationen förmedlas i öppna kommentarsfält så att alla snabbt kan tänka vidare…..

  • Peter Harold skriver:

   Integration i Sverige betyder numera att Sverige anpassas till de nya elementen. Detta är inte en cynisk sarkasm, utan en uttalad realitet som försvaras med att vi på 1600-talet lärde oss tyska för att kunna sälja till inflyttade handelsmän i Stockholm och Göteborg, och franska för att kunna förstå vad konstiga människor i trikåer sa på scenen… Det är därför man aldrig, aldrig, aldrig får kräva assimilering. Då är man rasist och främlingsfientlig.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s