Regeringarna vill hindra verktygen för ordnad ekonomi

Bästa läsare!

Hurra, guldet blir billigare! Nu blir det billigare att fria till flickvännen eller att köpa solglasögon med astronautstuk (guldfilm på glaset).

Vi kan läsa i SvD:s Näringslivsavdelning att ”Feds agerande sänker guldet”. I artikeln om den uteblivna uppgången på guldkursen står att finna i att Federal Reserve i USA inte varit aktiv med penningpolitiska stimulanser och att indierna är sparsamma inför sina bröllopsprojekt. Fast är detta hela sanningen? Och är detta hela perspektivet?

Nu kanske vän av ordning frågar sig: vad f-n ska man egentligen ha guld till? Du kan inte bygga en bil av det, för då blir bilen alldeles för tung. Du kan inte göra konservburkar av guld, för det är alldeles för omtåligt. Man kan göra en tämligen lång lista på varför guld är en av de onödigaste metaller som naturen skapat, och min lista över guldets praktiska nyttofunktion omfattar i stort sett bara möjligheten att göra guldtänder. Som jag dessvärre inte har råd med….

Men trots sina värdelösa egenskaper så är metallen i sig en bra värdebärare, och har så varit i tusentals år. Eftersom guld inte kan tillverkas är tillgången ganska konstant. Har man mycket guld i sin ägo kommer man alltid kunna komma på fötter igen även om man sålt smöret och tappat pengarna. Tyvärr hanteras inte guldet på det här sättet. Förr betalade man med ädelmetaller, idag betalar man med ettor och nollor(binär kod)  som lever in i en dator – oftast på uppdrag av just nämnda Federal Reserve.

Sålunda kan en nation ändra antalet ettor och nollor i sin databas över tillgängliga pengar – d.v.s. s.k. ”fiatpengar”.Och dessa pengar har absolut ingenting med denna bil att göra.

Fiat_1300-1500_Juventus

Fiat 1500 – kallad Juventus i Sverige p.g.a. vårt fanatiska fotbollsintresse i det att lädersparkaren Gunnar Green ledde det italienska fotbollslaget Juventus. Här har ni min samlade kunskap om fotboll. Punkt.

Genom att betala med ettor och nollor kan en regering bestämma hur mycket pengar det skall finnas i omlopp. Sålunda kan en regering – när den är oförmögen att hålla ordning på sin ekonomi – trycka nya pengar (d.v.s. ändra penningmängd i riksbankens dator) för att kunna finansiera sina utgifter. Men eftersom pengarna inte är kopplade till något med någorlunda fixerat värde såsom guld så uppstår inflation (medborgarnas pengar blir mindre värda). I USA ”lånar” regeringen pengar av sin ”riksbank” Federal reserve (som inte alls är en riksbank i ordets bemärkelse utan ett bolag/hemlig sällskapsklubb som ägs av storbankerna utan insyn från landets lagstiftare), och betalar tillbaka (är tanken) genom att göra folket fattigare genom inflation (notera att storbankernas ägare däremot har en annan löneutveckling än inflationsstatistiken!). Den som är så klarsynt att han eller hon ser genom det statligt sanktionerade bluffspelet väljer sålunda att placera sitt kapital i det mer inflationsbeständiga guldet. Och det tycker inte Federal Reserve om. Inte alls.

Vad som inte nämns i SvD-artikeln är att Federal Reserve under 2013 fört krig mot guldpriset, just för att få bort intresset för detta under andra omständigheter stabila värdeföremålet. Eller egentligen; Federal Reserve har fört krig mot guldet i hundra år, företrädesvis genom att påverka politikerna att ta bort kopplingen till guldmyntet. När detta var gjort kunde politikerna bygga på statsskulderna.

Detta sker inte bara i USA, utan även i andra länder. Alla påstår de att deras valutor backas upp av nationernas guldreserver, men det har visat sig att en del av dessa guldreserver inte existerar i verkligheten. Och återigen är Federal Reserve boven i dramat eftersom de ”hyr ut” guldtackor till olika länder, dock utan att guldet lämnar Federal Reserve. Sålunda kan flera länder hyra en och samma guldtacka. Detta fungerar smidigt – förutom att kommande generationers barn en dag skall betala av de gigantiska statsskulderna – ända tills någon synar bluffen (sista gången Fed’s guld kontrollerades offentligt var 1953). Men det ser politikerna till att inte göra.

Lite längre ner i SvD-artikeln läser vi om att Indien infört ett förbud mot import av guldmynt. Här babblar man om att indierna inte har råd att köpa lika mycket guld för att gifta sig, men orsaken torde nog finnas i att den indiska regeringen inte vill ha guldet som ett alternativt betalningsmedel. För då skulle landets valuta falla, och politikerna skulle förlora möjligheten att ”trycka upp” fiatpengar. Istället skulle då folket, med sitt guld, plötsligt vara de som kontrollerade ekonomin. Och det vill inte storbankerna se hända.

Du kan om du vill läsa mer om Fed’s hundraåriga krig mot guldet – (Nej, de kommer aldrig att vinna förrän regeringarna inför ett förbud mot innehav av guld!) – på sajten Zerohedge. Visserligen är du och jag bara okunniga menlösa medborgare vars röster inte räknas, men vi bör ändå ta reda på hur och varför vi rövknullas av både stat och storbanker.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Regeringarna vill hindra verktygen för ordnad ekonomi

  1. Rune skriver:

    Men har inte några regeringar infört förbud mot guldinnehav? Nu menar jag inte ringar och prydnadssaker.

  2. Peter Harold (via mobil) skriver:

    Jo, i USA har man innehavsförbud mot gamla officiella guldmynt som betalmedel. Någon samlare blev av med sina mynt av staten som konfiskerade dessa. Vill minnas att jag bloggade om det.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s