Den skrämmande framtiden är här – du kan inte gå utomhus utan att bli registrerad

Bästa läsare!

Jag önskar att det här bara var en ond dröm som man snart skulle vakna upp ur. Men verkligheten är – som ni kan se i första videoklippet här under – numera värre än en mardröm. Teknikföretaget BAE har på uppdrag av det amerikanska försvarsdepartementet utvecklat ett kamerasystem som kan övervaka alla från fågelperspektiv synliga rörelser över en hel stad. Kameran, döpt till Argus, monteras i en s.k. drönare – ett obemannat flygplan – som så gott som utom synhåll flyger på över 4000 meters höjd.

Förutom att kunna spana i realtid kan myndigheten spara samtliga uppgifter och gå tillbaka för att se hur enskilda personer rört sig. Detta är inget annat än massövervakning av icke brottsmisstänkta medborgare, vilket i sig är ett brott mot den amerikanska konstitutionen. Men genom att påstå att man inte kan se en enskild person – vilket man faktiskt har teknik att registrera – kan myndigheten hävda att övervakningen inte syftar till att kontrollera var enskilda medborgare rör sig. Trots det samlar man in data. Staten gör ju ändå som den själv vill, utan hänsyn till medborgarnas privatliv och personliga integritet. Man låter bara bli att informera folket.

Som bekant hemlighåller staten vad dessa övervakningsmetoder innebär. Vi kan ju nämligen bli oroade över att staten kan tänkas titta för mycket på vad vi gör. De flesta av oss vill gärna ruska av sig oron, och accepterar med viss motvilja att staten sätter upp en och annan kamera med avsikt att förhindra t.ex. terrorister från att ödelägga våra samhällen och utplåna våra demokratiska grundvärden. Och det är just detta argument staten använder när det avslöjas att det är just våra folkvalda som är det största hotet mot medborgarnas frihet. Vi har sett detta i den debatt som uppstod efter Edward J Snowdens avslöjanden om Obama-regimens systematiska spionage mot både egna medborgare och andra nationers stats- och regeringschefer. En debatt där politikerna inte lyssnar på de varningar om vad övervakningssamhället kan leda till.

Det är en lögn att massövervakningen finns till enbart för att skydda våra demokratier mot terrorism. När tekniken finns vill makthavarna givetvis använda den till att stävja fler brott. Sålunda anpassas också lagstiftningen så att polisen allt oftare kan få nyttja tekniken istället för att bedriva vanlig spaning mot brottslingar. Dessutom gör den tekniska övervakningen det möjligt att lagföra människor som inte alltid uppfattar sig själva som brottslingar (de grova brottslingarna finner ju ut hur de skall klara sig). Ett exempel är följande klipp där ett par har en herdestund på natten i en cabriolet. Människor som älskar och inte skadar någon annan eller förstör annans egendom; men de syns i polisens ”night vision”-kamera från luften. Inte ens mörkret kan hölja våra privata aktiviteter från Storebrors många allseende ögon.

Massövervakningstekniken hjälper i huvudsak polisen att jaga fel sorts brottslingar. Och detta till en gigantisk kostnad, och med metoder som passar morgondagens (och dagens) despoter som strävar efter politisk kontinuitet och stabilitet för de som gynnar makthavaren.

Det är dags att sätta stopp för massövervakningen. Det jobbet skall utföras av lagstiftarna genom t.ex. förbud mot samkörning av integritetskränkande databaser och begränsa myndigheternas rätt att övervaka medborgarna. Och lagstiftarna skall avsätta de regeringar som inte respekterar ett så grundläggande krav som rätten för den enskilde till sitt privatliv.

Hälsar eder Peter Harold

————————————————————-

P.S. Egentligen hade jag faktiskt tänkt att blogga några rader om mordet på JFK, men så slog det mig att jag har redan gjort det, redan ifjol. Läs den gärna här. D.S.

 

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s