EU undersöker medborgarnas attityder till övervakning – gör motståndets röst hörd!

Bästa läsare!

Tänkte flagga för projektet ”RESPECT” som för svensk del genomförs av Uppsala universitet, och som går ut på att undersöka EU-medborgarnas attityder till övervakning. Man kan svara på en enkät som återfinns här.

RESPECT är en förkortning för (Rules, Expectations & Security through Privacy-Enhanced Convenient Technologies). Man vill genom undersökningen studera om man uppfattar övervakningsapparaten som effektiv att förhindra brott.

I undersökningen får man värdera en del påståenden, t.ex. huruvida övervakning leder till att brott förhindras eller gör det lättare att rättsföra gärningsmän. Undersökningen ger också en ganska god insyn i vilka typer av övervakningssätt som finns, och att alla människor kanske inte förstår att dessa utgör ett komplext nät av informationsinsamling som kan användas mot den enskilde medborgaren.

Undersökningen vill ta reda på hur medborgarna accepterar övervakning:

  • genom geolokalisering (med hjälp av mobiltelefoner, GPS, elektronisk taggning eller RFID för att bestämma enhetens och ägarens position)
  • av databaser som innehåller personliga uppgift
  • av finansiella transaktioner
  • av sociala nätverk på internet
  • med övervakningskameror

och hur pass väl insatta man är i dessa sätt.

Bara genom att frågan ställs får jag intryck av att EU mest av allt undrar hur de skall lyckas ”sälja in” övervakningsmetoderna så att dessa accepteras av medborgarna. Nu talar vi bara om den kända övervakningen i människornas vardagsliv, d.v.s. den som regleras genom lag och myndighetskrav, t.ex. kameror på flygplatser, varuhus, biltullar, biljetter, och så vidare.

En av enkätfrågorna handlar just om hur övervakningen uppfattas som någonting positivt. Är kameraövervakning acceptabel i områden med ökande brottslighet, hos den kommunala verksamheten, stadskärnor, fortbollsarenor, sjukhus, kollektivtrafik? Många människor kan nog tänka sig acceptera detta, under förutsättning att man är medvetna om att övervakningen sker. Men enkäten frågar också om folks inställning till geolokalisering. d.v.s de elektroniska spår vi lämnar efter oss genom spårsignal från mobiltelefon, GPS, elektronisk taggning och RFID-chip. Här är övervakningen osynlig, och vi kan inte vara säkra på att vår privata sfär är intakt.

Det råder ingen tvekan om att enkäten och dess samlade svar kommer ge EU en god bild av hur mycket energi man måste lägga ner på att ”informera” medborgarna om hur viktigt det är med massövervakning. Man får gradera hur acceptabelt det är att myndigheter samkör personliga data mellan varandra för att bekämpa brott. En fråga som enkätsvararen inte får ta tällning till är vilken typ av brott saken gäller. Ett alternativ i enkäten är den föreslagna premissen ”Acceptabelt om medborgaren gett sitt godkännande”. Hur ska det ske, tänker man? Och om man inte accepterar, sätts man per automatik upp på en lista över potentiellt misstänkta brottslingar?

En fråga som jag undrar ifall EU kommer bry sig om gäller graderingen av påståendet ”Det finns en möjlighet att uppgifter insamlade genom övervakning avsiktligt missbrukas av dem som samlar in eller hanterar uppgifterna.” Vi vet redan att inom rättsväsendet att insamlade uppgifter hanteras emellanåt på ett sätt som är fördelaktigt för ena parten. Och det är ett problem som finns i vårt eget land.

Påståendet ”Övervakning kan vara något att leka med” tycker jag känns svår att gradera utifrån skalan Instämmer inte till Instämmer. Det är fullt möjligt att någon människa kan leka med övervakningen; där instämmer jag – utifrån egna observationer – till fullo. Men ställs frågan som ett moraliskt påstående blir det ett absolut nej från min sida.

Övervakning erbjuder skydd för den enskilde medborgaren” är ett annat påstående som jag tror att enkätsvararen får ta och besvara med data hämtad ur tomma luften i brist på faktabaserade kända siffror. Kanske kan en okritisk person föreställa sig att i en fullt övervakad värld måste det skapas en trygghet som blir svår att bryta mot. Den villfarelsen ville jag råda bot på genom att citera Benjamin Franklin bevingade ord som han yttrade i ett replikskifte i representanthuset mot den dåvarande guvernören för den engelska koloni som sedermera blev USA: ” – They who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”. Visserligen yttrade han det i en helt och hållet annan kontext, och hela anförandet kan läsas här, men andemeningen är helt riktig. Offrar man friheten för att få säkerhet kommer man också att bli av med säkerheten. Se, man kunde tänka stort redan på den tiden!

Det finns en möjlighet att uppgifter insamlade genom övervakning kan feltolkas av dem som samlar in eller hanterar uppgifterna” är ett annat påstående som jag personligen kategoriserar som ett faktum. Och med tanke på de kopiösa mängder av information som samlas in av våra myndigheter ökar risken för att man skall sorteras in i fel fack på grund av felaktiga misstankar. Se bara på den egentligen triviala händelsen i Göteborg häromåret där en barnfamilj utsattes för en tunts beväpnad gryningsräd för att någon utomstående påstått sig ha hört män konversera om något som skulle ha kunnat vara förberedelserna till ett terrordåd.

Sedan vill EU veta hur vi medborgare agerar mot övervakningssamhället. Vi får ta ställning till påståendet ”Jag har propagerat för eller deltagit i kollektiva aktioner mot övervakning som att använda mobiltelefon för att dokumentera hur polisen eller säkerhetsstyrkor uppträder.” Hur fan ska jag svara här? Skrivarens Blogg har ofta handlat om övervakningsfrågan, och jag har som skribent begärt av mina medsympatisörer att ni ska deltaga på manifestationer som t.ex. Piratpartiet anordnat. Med andra ord; vore frågan bara avgränsad till ”Jag har propagerat mot övervakning” så blir svaret ett fullständigt instämmande. Men så inkluderas villkor i svaret som gränsar till civil olydnad, ja, saker som egentligen inte ens har med saken att göra. Merde!

På samma sektion finns ett liknande påstående att förhålla sig till: ”Jag har vidtagit defensiva åtgärder som att dölja mitt ansikte, förfalska mina personuppgifter eller gjort övervakningsutrustning obrukbar”. Jag bär hatt, delvis för att dölja mitt ansikte. Och då skulle svaret bli ”Instämmer helt”. Men jag har aldrig förfalskat mina personuppgifter eller gjort övervakningsutrustning obrukbar; det sistnämnda är snarare att betrakta som en offensiv åtgärd. Svaret blir då ”Instämmer inte”. Fast i den bästa av världar vill jag se denna enkät som ett subtilt meddelande från likasinnade motståndare hos RESPECT med deras tips på hur motståndet skall byggas upp. Men tyvärr är det nog inte så väl…

Jag personligen tror att EU är ute efter att flytta fram positionen för övervakningssamhället så att det blir försent för medborgarna att opponera sig mot den. RESPECTS undersökning är bara en temperaturmätare för att se om det är läge att slå till, eller ifall man måste vänta lite till…

Glöm inte att du själv kan påverka utfallet i undersökningen genom att deltaga.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till EU undersöker medborgarnas attityder till övervakning – gör motståndets röst hörd!

  1. elina skriver:

    Det var lite knöligt att fylla i men det blev väl ungefär OK. Tack för tipset!

  2. Ping: Och nu sjunger vi tillsammans – men fylli undersökningen först ! | iniskogen

  3. Ping: Risken att makthavarna tystar en är egentligen ganska stor om man är obekväm | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s