Dessa obildbara korkade ungar… På med flytvästen. M/S Sverige sjunker.

Bästa läsare!

Hur känns det att leva i en tid då varje ny årskull av den uppväxande generationen blir bara allt mer korkad och visar upp allt färre tecken på begåvning – ja, rent av ointelligens?

Bara bra, tack!

För varje gång jag ställs inför situationen att behöva förklara för en idiot, som är en idiot bara för att vederbörande är tio år yngre än undertecknad, känner jag hopp. För trots min pre-demens – eller vad det nu är som (inte) händer i min trötta överansträngda skalle – så klarar jag av att hantera saker som en del yngre bara tappar hakan inför. Är de verkligen obegåvade? Eller är det bara orken som saknas hos dem?

Jag satt och reflekterade över rapporteringen om den senaste PISA-rapporten som det är sådant prat om i medierna idag. För de som är kritiska mot regeringen i allmänhet och major Björklund i synnerhet är PISA:s dystra statistik över svenska skolelevers sjunkande resultat en förtida julafton. Men även om man är gammelmoderat eller någonting liknande så är utvecklingen bekymmersam. Det rapporterades att ”de svenska 15-åringarna är nu sämst i Norden på matematik, och när det gäller läsförståelse är det bara Slovakien, Chile och Mexiko som får sämre resultat.”

Wow!

Jag ber att i sammanhanget få notera något som ni sällan hör mig referera till här på Skrivarens blogg, och som troligtvis inte heller har någonting med ämnet att göra: Dessa illitterata länder har dessutom placerat sig på respektive 16:e, 10:e och 14:e plats i fotbolls-VM 2010. Ja, du läste rätt att du läste detta här på Skrivarens Blogg: Första gången i historien att jag refererar till idrottsvärlden! Men jag gör det för att strö salt i major Björklunds sår. Sverige lyckades nämligen inte ens ta sig till slutspel 2010, eller vad det heter. Vi kan inte räkna, vi kan inte läsa och vi orkar inte längre sparka tillräckligt hårt och långt. Och då har ändå inte dagens odugliga ungar kommit ut på arbetsmarknaden som pensionsförsörjare!!! Bäva, alla 70-talister. Putsa tiggarskålen inför ålderns höst.

Lilla Fröken Harold – som troligtvis får äran att medverka i det statistiska underlaget till nästa års PISA-undersökning – besvarade min fråga om varför den här utvecklingen uppstått. Hennes förklaring var att eleverna är skoltrötta. Men var man inte skoltrött förr i tiden också? Hennes svar var att man förr tänkte på sin framtid och därför skötte sig i skolan. Jag frågade Lilla Fröken Harold om hon tänkte på sin egen framtid efter skolgången?

” – Jag tänker helst inte, för då får jag bara ont i huvudet…!”

Någonting säger mig att vi nog inte kommer lyckas bryta trenden i nästa års PISA-rapport heller. Suck.

Under tiden kan vi fortsätta att lalla vidare i den svenska skoldebatten som präglas av hycklarnas och gycklarnas utspel. Medelst ett oändligt register över floskler skall våra politiker ge oss världens bästa skola. ”Bort med håltimmarna!”, ”Motverka segregation!”, ”Mer kunskap i skolan!”,  ”Bättre undervisning!”,  ”Bort med katedern!”, ”Ställ tillbaka katedern!”,  ”Ordning!”,  ”Reda!”,  ”Dränk inte barnen med krav!”, ”Värdegrunden måste genomsyra den demokratiska skolan!” och glöm inte det viktigaste kravet: ”Genuscertifiering!”

Ja, låt oss kasta in en till meningslös plattityd debatten. En hjärnforskare – Martin Ingvar -uttalar sig för TT utifrån den pikanta noteringen att det är pojkarna som presterar allt sämre i skolan:

” – Det är viktigt att tänka på att det inte är fel på barnen. Det är fel på de vuxna. Vi ser ett samhälleligt svek mot pojkarna.”

Har du sagt A så får du säga B, Martin Ingvar. Vad är det för fel på oss vuxna, menar du? Vad gör vi för fel idag som vi inte gjorde för tio år sedan när PISA-undersökningarna kom?

Förmodligen är vårt största misstag att vi lyssnat på experterna – floskelfabrikörerna som är långt från de kaotiska skolmiljöerna där både skolflickor och lärarinnor kallas för ”horor” och de icke studiemotiverade får bestämma studietakten. Men är det hela den vuxna befolkningens fel? Vågar vi vara så intellektuellt hederliga att vi åtminstone avgränsar oss till att anklaga föräldrar, lärare, skolledning och beslutsfattarna, Martin Ingvar? Eller är det bara en meningslös politiskt korrekt one-liner för att få vara med i tidningen?

Jag har på känn att det är faktiskt alla dessa ”experter” som tillsammans med våra aningslösa politiker som experimenterat sönder det svenska utbildningsväsendet till oigenkännlighet.

Visst, vi får den politik vi röstar för. Men jag vill gärna ha svar på vad som är orsak och verkan när vi kan konstatera att den genomsnittliga IQ-nivån i Sverige sjunkit från 104 till 99 på… bara sju år. Någonting måste ha hänt. Någonting stort. Stort som en elefant. Ja, jag är rädd för att det värsta har hänt. Nämligen att svenska pappor ägnar sig alldeles för lite åt högläsning för sina barn när de är små. Japp, där har vi både problemet och lösningen. Om svenska pappor bara tar sitt ansvar!!!

Hurra, min pension är räddad… </sarcasm>

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Teknik & forskning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Dessa obildbara korkade ungar… På med flytvästen. M/S Sverige sjunker.

 1. Anonym skriver:

  Jag har en hypotes om det där fenomenet. Hjärnorna är inte menade för att utsättas för elektromagnetisk strålning. Inte dygnet runt. De som växer upp på landet eller inte behöver trängas ihop på små ytor kommer ifrån strålningen åtminstone när de sover…

  Undrar också hur man tar fram statistiken? Tar man alla elever i beaktan, som kommer hit i högre ålder och inte har gått i ngn skola tidigare…? Gör man inte det blir det väl som
  Moderaterna brukar säga: att jämföra äpplen med päron!?

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag är säker på att vi inte fått alla fakta på bordet om hur våra hjärnor reagerar på långvarig och lågintensiv elektromagnitisk strålning. Det finns ju också olika sorters strålning, och människor är olika känsliga. Men om barnen blir osmartare i en högstrålande värld, hur är det då med de vuxnas förmåga? Påverkas den? En intressant fråga.

   Vad gäller de migrerade studenterna som kommer in mitt i eller i slutet av grundskolan så räknas de med i statistiken som PISA har, såvitt jag förstår. Och troligtvis är det där vi kan finna förklaringen till de försämrade resultaten. Och det är inte helt ologiskt; det kommer massor av familjer där föräldrarna är analfabeter och lärt sig recitera koranen från minnet. Självklart påverkar detta barnens studieförmåga. Men eftersom vi måste respektera deras kultur vänder vi bort blicken och tittar på stearinljusen på köksbordet istället för den brinnande ladan ute på gården.

   • Anonym skriver:

    Den dramatiska ökningen av ADHD-” fall” har säkert sin föklaring i den ständiga lågfrekventa strålningen. Det är jag övertygad om. Likaså för vuxna.

 2. oldman94 skriver:

  Tyvärr så har feminismen och genusfantasifostren med största sannolikhet gjort att den manliga delen av befolkningen inte får stiga fram.
  Inte ens om de är ”outstanding” utan man skall inrätta sig i en dagisretorik ända till man ska in i lumpen och lära sig hyfs etc.
  …..MEN vänta….
  den utbildningen är också borttagen ja!
  De behöver inte vara så att det är ett fel i någon struktur eller så som skapar de lägre resultaten för pågar…
  Kan mycket troligt vara så att genuspedagogiken ”tryckt tillbaka” pågarna.
  Vi ska inte skapa jämlikhet genom att bromsa utan genom att lyfta för som land sjunker vi annars…….
  Varför vara det bästa landet i världen på bekostnad av att vi går under?

 3. Hans skriver:

  Men pojkars misslyckande kan genusfeministerna tillrättalägga! Emedan de hävdar med emfas att könet är en social konstruktion torde det räcka om gossarna helt enkelt omprogrammeras till flickor: Problemet löst!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s