Egentligen borde det utveckla sig till ett FRA-gate…

Bästa läsare!

I en artikel i Dagens Nyheter och SvD bekräftas den tes som jag varit bombsäker på, dock utan förmåga att kunna leda mina misstankar i bevis. Svenska FRA – regeringens signalspaningsenhet – spionerar på Ryssland för USA:s räkning. Det handlar om dokument som läckts genom Edward J Snowdens försorg, och gestaltas som ett scoop. Tonfallet är nästan som om vi har ett embryo till en skandal, ett ”FRA-gate”. Kommer medierna nappa och gå ut i drev? DN rapporterar att man sökt Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Karin Enström (dock utan att skriva varför, men jag gissar att de sökts för en kommentar).

Curb your enthusiasm, bäste läsare. Jag tvivlar mycket starkt på att vi kommer få se sparkade ministrar p.g.a. att vi fått svart på vitt att Sverige spionerar för USA. Alla med känsla för logik vet att den uppgiften är en bärande del av FRA:s ”affärsplan”. Vi vet att Sverige (under den socialdemokratiska regeringen Göran Persson) tecknade ett avtal med USA:s utrikesdepartement om kompatibilitet mellan de svenska och amerikanska installationerna (hos FRA). USA har bistått den svenska regeringen med både know-how och teknologi för att göra FRA till det främsta signalspaningsorganet i norra Europa. Jag säger nog inte för mycket om jag påstår att det är viktigt att svenska medier måste bevaka NSA-skandalen i USA eftersom den har starka kopplingar till vad som sker i det fördolda i vårt eget land.

Från Hans Excellensen i Rosenbad sprider just nu bara fromma förhoppningar via Twitter om att den EU-vänliga sidan i Ukraina skall kunna fullborda sin nya revolution och klippa banden med Ryssland (vars höga potentaters kommunikation tjuvläses av Bildts tjänstemän på Ekerö). Något om FRA-gate har inte nämnts vare sig i den kanalen eller i bloggen Alla dessa dagar. Strategin är väl som vanligt: vi alla tjänar på om debatten lägger sig. Jag har inga stora sympatier med tsar Putins Ryssland. Men i dagsläget kan jag inte se att ukrainarna kommer bli lyckligare av att vända sig mot sovjetEUnionen…

Hälsar eder Peter Harold

Uppdaterat kl. 11.42:

Inte förvånande reagerar våra politiker som jag misstänkte. FP-riksdagsmannen Allan Widman menar att det vore tjänstefel av FRA att inte spana på ryssarna. Sant. Och han kryddar detta med att påstå att Edward J Snowden kanske är köpt av Ryssland (SvD). Fast Widmans logik känns inte övertygande. Edward J Snowden samlade sin information innan han ens visste att han skulle hamna i Ryssland. Att han läcker information om NSA och USA:s partners i den globala massövervakningen är nog inte kopplat till hans vistelse i Ryssland, utan istället tills hans princip om att det dolda spionaget mot medborgarna är skadligt i en värld som kallar sig demokratisk. Och det är också problematiskt att svensk underrättelsetjänst hanterar spaning mot annan makt som handelsvara, i synnerhet om spaningen kanske har mer betydelse ur ekonimisk aspekt än ifråga om rikets säkerhet.

Uppdaterat kl. 12.45:

Jag har inte sett i våra svenska medier den här nyheten: USA:s underrättelsetjänst har kapacitet att göra 5 miljarder registreringar per dygn från miljontals mobiltelefoner runt om i världen. Vi talar alltså inte längre om att övervaka ett hundratal misstänkta terrorister, vilka beskrivs som kamelknullande grottmänniskor, utan om vanliga politiker, affärsmän, tjänstemän, journalister, aktivister och vanliga dödliga medborgare som av befogad eller obefogad anledning är intressanta av den amerikanska regeringen och dess komplex. Gerorge Orwells dystopiska profetia har förverkligats – av demokratierna.

Du kan läsa mer om nyheten som inte verkar slagit genom i svenska medier här:
http://www.liberation.fr/monde/2013/12/05/la-nsa-capable-de-localiser-des-millions-de-telephones-portables_964303

Uppdaterat 12.52:

Ser att originalkällan är Washington Post. Lättare att läsa än franska:
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-tracking-cellphone-locations-worldwide-snowden-documents-show/2013/12/04/5492873a-5cf2-11e3-bc56-c6ca94801fac_story.html

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Egentligen borde det utveckla sig till ett FRA-gate…

  1. oldman94 skriver:

    Vilka siffror!! 5Miljarder dagligen och location profiling…..det gäller att inte ha sin mobil med då man träffar någon i ”inkorrekt” syfte…….för om sådant upptäcks så kanske man spelar in några samtal också,…men det är riktigt illa som att ha en inmonterad tag typ……

    • Peter Harold (via mobil) skriver:

      Teoretiskt sett är allt möjligt. Det sitter en mikrofon i varje mobiltelefon. Och allt styrs med programmerade processorer som vi inte har koll på.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s