En anständig reaktion mot Expressens oanständiga åsiktsförföljelse

Bästa läsare!

Jag tycker att det är bra att både vanligt folk och de sedvanliga proffstyckarna reagerar kraftfullt mot kvällstidningen Expressens agerande där man genom att bryta mot Disqus användarvillkor identifierat enskilda skribenter som postat kommentarer på sajter som Avpixlat, Fria Tider, Exponerat, m.fl. De som hängs ut har i regel koppling till Sverigedemokraterna. Just därför känns det som att Expressens artikel baseras på en ideologisk agenda, och inte direkt utifrån någon rättslig aspekt.

Jag klickade på en ”avpixling” i Expressens artikel där man hänger ut SD-politikern Anders Brandell för att som signaturen ”deleted” har ifrågasatt hur många som dödades under Förintelsen, och för att ha kallat romer för ”ziggisar”. Vem mer har ifrågasatt bilden och autenciteten i historiebeskrivningen av Förintelsen? Svar: Peter Harold på Skrivarens Blogg.

Dick Floding – med nicket ”baaaarnen” – hängs ut därför att han påtalar att journalisterna inte lever som de lär när dessa förespråkar mångkulturalism men själva bor på etniskt homogena områden som Södermalm och Bromma villastad. Expressen menar att Floding ”kartlagt” journalisternas bostadsort. Påminner mig om en bloggpost som jag själv signerat.

Samme Floding har också skrivit ”När det dräller in muslimer och med deras syn på kvinnor så vore det ju logiskt att om det är några som ska rösta på SD så är det ju kvinnorna. Men kvinnor kanske inte är logiska?”. Jag undrar vad det förkastliga ligger i detta påstående? Även om jag inte är SD-are kan jag inte komma till annan slutsats än vad ”baaarnen” gör. Jag är rädd för att även de flesta av Expressens läsare gör detsamma. Det är besvärande att svenska feminister lägger sig på rygg för islamismen. Det säger jag, Peter Harold. Inte bara i hånfull ton, utan rent av med fullt allvar i rösten.

Humor skall man definitivt inte ägna sig åt enligt Expressen. Tommy Jonsson, SD-politiker från Ystad har på Fria Tider dragit följande vits i kommentarsfältet: ”Du kan ta negern ut djungeln, men du kan aldrig ta djungeln ur negern” och ”Vad skiljer människorna från aporna? Medelhavet”. Fast den sista vitsen är dock inte förenlig med sanningen; Tommy Jonsson – eller ”shejken” som hans nick heter – glömmer bort kolonin av makakke-apor på Gibraltar. Fast värsta ”försyndelsen” är att Tommy Jonsson – helt historiskt korrekt – påstått att det fanns avlusningskamrar i sydvästra Polen under 1940-talet. Expressen vill få detta förringande av Förintelsen.

Helena Kontulainen, också en frekvent kommentator på Fria Tider har varit kontroversiell redan utan nick (även om hennes nick är detsamma som hennes efternamn). Expressen avslöjar att hon på ”de högerextrema hatsajterna” bl.a. vid olika tillfällen framfört uttryck som ”vilken vidrig bastard” och ”Det värsta är att alla ap-un–r triggas igång” – det sista med anledning av upploppen i Husby. Utan att kolla efter är jag bombis på att jag sagt värre saker än så…

Uppgifterna till Expressens artiklar kommer via den av kommunisten Robert Aschberg kontrollerade Researchgruppen som är en privat underrättelsetjänst med kopplingar till såväl Socialdemokraterna (ett parti känt för en egen olaglig underrättelsetjänst kallad IB) samt den militanta vänsterorienterade aktivistorganisationen AFA. Man har registrerat och i varierande grad kartlagt 6’200 svenskar som skrivit kommentarer till artiklar som varit publicerade hos alternativa medier via tjänsten Disqus. Expressen försvarar sitt publicerande med att man avslöjar vilka som ligger bakom ”förfärliga” åsikter. Men de facto handlar det om att man använder ett politiskt åsiktsregister, och det är olagligt att upprätta sådana i Sverige. Jag tror inte ens att polisen får göra det.

Sannolikt finns jag med i Researchgruppens register. Jag vet att Expo har koll på mig. Inte för att jag skulle ha någon koppling till SD eller något liknande parti, utan därför att jag kategoriskt och konsekvent under väldigt många år försvarat deras yttrandefrihet, samt också kritiserar de  etablerade medierna.

Nu känner jag mig förhållandevis trygg i att allt jag skriver och säger på allvar (jag skämtar ju också ibland, men det brukar mina högt intelligenta läsare veta och ibland också uppskatta) också kommer från mitt hjärta samt även grundar sig på en frihetlig värdegrund som kanske kan upplevas som främmande ifall man granskar mig från ett vänsterperspektiv. Men oavsett denna ärlighet som jag försöker leva efter, vet jag att det är medierna som har tolkningsföreträde när de ”hänger ut” en anklagad. Just därför måste en redaktion vara väldigt varsam när den ägnar sig åt den här typen av journalistik. Med andra ord, man bör helst låta bli.

Sedan kan man fråga sig varför Expressen inte hänger ut riktiga brottslingar som tillhör vänstergrupperna med namn och personalakt (as a matter of fact kommer Expressens material via en brottsdömd vänsteraktivist). Och jag läser gärna historiska artiklar i pressen, som t.ex. helsidor om hur en viss bankir vid namn Olof Ashberg ”tvättade” guld som de ryska bolsjevikerna stulit under revolutionen. Ja, Olof Aschbergs sonson heter Robert. Nyhetsvärdet torde vara minst lika högt som de eviga artiklarna om drottning Silvias far. Om vi nu skall anse att skuld kan ärvas.

Jag vill avsluta denna bloggpost med att konstatera att våra medborgare är friskare i omdömet än Expressens chefredaktör respektive ansvarige utgivare. Några reaktioner som SvD lagt upp:

”Näthat” är ett politiserat uttryck, som kidnappats av vänstern. All mobbing, allt olagligt borde motarbetas, men också urskiljas från kritisk debatt. Det blir inte näthat och rasistiskt för att det kritiserar det som massmedia bestämt är PK. Den personliga integriteten regleras i lag, att bryta den är olagligt.

Begreppet ”näthat” har konstruerats därför att bygga en moralisk aspekt på det som inte är åtkomligt med dagens lagar. Och när det inte finns en klar definition av vad som är ”näthat” tillgriper man detta begrepp för att kritisera sajter som t.ex. Avpixlat där det redaktionella materialet de facto är helt lagligt.

OM man nu skall röja anonyma näthatare så måste man i så fall vara konsekvent och göra det för alla sorters hat: Manshat, kvinnohat, rasism, hat mot bankvärlden, EU-hatare etc, etc. När man bara hackar fram (sd):are framstår det som en förföljelse av just det partiet och inte något som har med bekämpande av näthat i allmänhet att göra.

Det är just detta som är så märkligt i Expressens agerande. Det hade säkert varit fullt möjligt att hitta ”rasister” bland de andra partierna,  för kritiken mot den svenska migrationspolitiken och konceptet med multikultur är tvärpolitisk. Det är också en förtroendefråga för Expressen; kan man som anonym uppgiftslämnare lita på att tidningen inte hänger ut en i händelse av att det skulle gynna redaktionens intressen på annat sätt?

Expressen har idag gått över en gräns när man har börjat hänga ut privatpersoner för sina åsikter. Man kan på ett sätt rationalisera att man gör det med offentligt valda politiker, men privatpersoner är på en ny nivå. Betänk följande citat: First they came for the Communists,and I didn’t speak out because I wasn’t a Communist. Then they came for the Socialists,and I didn’t speak out because I wasn’t a Socialist. Then they came for the trade unionists,and I didn’t speak out because I wasn’t a trade unionist. Then they came for me,and there was no one left to speak for me.

Det är just av denna anledning som jag driver Skrivarens Blogg och försvarar allas yttrandefrihet. Och inte bara det; jag försöker även förstå vad och varför andra har åsikter som jag inte delar. Jag är ödmjuk; jag har insett under senare år att det finns så mycket sanning som ligger dold för oss vanliga medborgare. Därför är det viktigt att vilja ta till sig information från alla håll med både öppet och kritiskt sinne. Expressen däremot vill bara leverera ”rätt” åsikter. Därför är det en skittidning.

Vilken grupp skall ni hänga ut nästa gång, chefredaktör Thomas Matsson? Klimatskeptiker? Kritiker mot sexköpslagen? Medlemmar i Livets Ord? Folk som kissar bakom buskar?

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till En anständig reaktion mot Expressens oanständiga åsiktsförföljelse

 1. oldman94 skriver:

  Oj vad bra Peter så svårt att direkt ge något annat än beröm. Men delar din syn på mycket.

 2. Peter Harold skriver:

  Det glädjande är att en stor del av ”näthatet” består av ganska triviala formuleringar, i alla fall många av dem som Expressen uppmärksammat. Det sorgliga är att Expressen nått en ny bottennotering i svensk journalistik. Även om de inte dök från en särskilt hög position innan…

 3. kallepelle skriver:

  Kolla gärna in filmsnutten på avpixlat som visar expressens hemfridsbrott hos en docent i fysikalisk kemi(boende i något av stadens bättre områden) som skrivit på avpixlat et consortes. Docenten är redigt förbannad och fullständigt krossar den påträngande journalisten som tvingas snöpligen ut baklänges genom grinden. Docenten har ingen anknytning till SD och han hoppas att expressen får aschlet avslitet av jurister företrädande Disqus. Vore det inte bättre om Aschbergs Researchgrupp också inkluderades på svarandesidan. Det här är verkligen ett vedervärdigt övergrepp mot yttrandefriheten.

 4. cfr skriver:

  Det som fascinerar är att dessa självrättfärdigt goda som åker runt och trycker upp mikrofonen i ansiktet på förkastliga människor mer eller mindre mangrant förefaller ha sett till att göra sig själva oåtkomliga genom skyddad identitet eller kvarskrivning.

  Blir det inte lite konstigt när man skall avslöja hemliga identiteter och samtidigt själv väljer att vara hemlig?

  Eller anser man sig ha ett uppdrag av särskild dignitet?

  • Peter Harold skriver:

   Svaret finns i din sista fråga. Man anser sig stå över alla vanliga normer. Därför anser de sig ha rätt att köpa vapen av kriminella, hyra ”nazister” som poserar framför journalistens kamera utanför nån kändis, föra åsiktsregister över medverkande på radioprogram, und so weiter.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s