Hur dum får en stockholmare bli? Ganska rejält ifall hon är en politiker.

Bästa läsare!

Det finns vissa saker som jag tycker borde rendera i krigstidsrubriker. Därför uppmärksammar jag en artikel i DN som bär rubriken ”Stockholmarna får stå för arenans skenande förlust”. Innehållet föranleder mig att be Mrs Harold om ursäkt för att jag ljugit för henne.

Nya Tele2 Arena drar in 26 miljoner kronor mindre än väntat nästa år. Förlusten för arenans fem första år beräknas nu till omkring 300 miljoner. Arenan drivs av AEG, ägt av miljardären Philip Anschutz, men det är inte nöjesjätten som får ta smällen – utan skattebetalarna i Stockholm.

[…]

SGA Fastigheter går back med 190 miljoner 2014. Ungefär 80 miljoner av förlusten gäller de övriga arenorna i Globenområdet. Att kalkylen för Tele2 Arena inte håller beror enligt Per Blomstrand, vice vd i Stockholms koncernbolag Stadshus AB, på att arenan blev försenad.

Mrs Harold och jag har varit ivriga motståndare till det senaste arenabýgget. Mest därför att vi tyckte synd om A-lagarna som blev av med sin fina park, och dels därför att byggnationen i sig gjorde det till ett helvete att använda ICA Globen som kvartersbutik. Nu är anläggningens yttre ytor i stort sett färdiga, så istället för att behöva gå kilometerlånga omvägar genom Slakthusområdet med dess trånga lastbilstrafikerade gator får man trippa på tå mellan allt skräp och alla spyor på den nyanlagda gång- och cykelbanan som ger en indikation på förekomst av arenanära näringsställen.

Mrs Harold frågade mig häromåret vem som betalar för dessa arenor när de byggs. Hon själv är måttligt intresserad av att hennes skatt skall gå till dylika projekt. Jag svarade henne – vad jag trodde var sanningsenligt – att det är ett fristående bolag som finansierar byggnationen, och som sannolikt efter ett tag försätts i konkurs, och att processen upprepas tills man skrivit av så pass mycket skulder att det sist reinkarnerade bolaget kan gå med vinst. Tydligen var detta önsketänkande från min sida.

I själva verket är det Mrs Harold som får betala. Och jag. Och alla andra taxerade stockholmare. Besynnerligt nog är det en kommunist/socialist som reagerar mest på detta, nämligen den politiskt tillsatte viceordföranden i det av Stockholms stads helägda bolaget SGA Fastigheter, Mehdi Oguzsoy, som påpekar att förlusterna för Arena 2 Tele (eller vad den nu heter) täcks upp av staden (genom försäljning av mark). Mm, det är väl det som retar Oguzsoy mest av allt; kommunister avskyr när det är privata ägare till mark. Allt skall tillhöra offentligheten så att politikerna kan bestämma allt.

Nu handlar dock inte detta blogginlägg om min aversion mot socialister och kommunister, utan snarare på den omständigheten att staden styrs av politiker som borde veta bättre.

Jag drar mig till minnes en intern kurs hos Moderata Ungdomsförbundet i slutet av 1980-talet. Partiets mening var att det offentliga, d.v.s. kommuner, landsting och stat, inte skall driva företag. Detta var en principiell inställning. Varför? Jo, därför att dessa företag styrs av politiker. Och politiker är oftast alltid dåliga företagare i offentlighetens tjänst. Sedan en längre tid tillbaka styrs Stockholms stad av politiker från mitt forna parti. Men trots det är politikerna inblandade i dessa diaboliskt kostsamma projekt. Varför? Jo, man inbillar sig – och jag kallar det inte för annat än inbillning – att staden behöver Arena 2 Tele (eller vad anläggningen heter) och Globenarenan och alla andra arenor.

Om Stockholm behöver en arena så måste det finnas ett kundunderlag. Om kundunderlaget är fastställt borde en riskkapitalist gå in med kapital och bygga och driva en sådan anläggning. Om det inte finns kundunderlag ochinte heller en affär som ger avkastning, då föreligger inget behov av arenan. I en sund marknadsekonomi avstår man från kostsamma projekt när det inte finns en affär. Men så fort politiker är inblandade – och dessvärre spelar det ingen roll vad de har för färg, för de lider alla av storhetsvansinne – sätts dessa spelregler åtsido.

Det finns bara en omedelbar lösning på problemet: Moderaterna i Stockholms stadshus borde snarast möjligt verkställa en försäljning av SGA Fastigheter till ett marknadsmässigt pris. Jag är närmast förvånad över att partiet inte driver en sådan fråga. Det skall inte vara skattebetalarna som sponsrar fotbolls- och konsertbiljetter.

Det är 1980-talets MUF:are som styr Stockholm idag. Vad gick fel med er?

Hälsar eder Peter Harold

———————————————-

P.S. Om mina moderata vänner förvandlats till ideologilösa sossefierade kretiner så finns det värre saker att säga om stadens miljöpartister som klagar på de nya cykelbanorna längs Nynäsvägen. Dessa ”uppfyller nämligen inte rekommenderade mått”.

Info till er jävla maskrostalibaner; rekommendationer behöver inte uppfyllas!!! Ett alternativ för att uppfylla rekommendationen om cykelbanors bredd är att såga ner träden på andra sidan vägen. Typiskt miljöpartister! F.ö. noterade jag i morse att det passerade 3 cyklar under 2 minuter, varför det torde finnas gott om utrymme för de som cyklar. D.S.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur dum får en stockholmare bli? Ganska rejält ifall hon är en politiker.

  1. kallepelle skriver:

    Du kan nog köpa både Tele 2 arena och Friends Arena. De nuvarande ägarna står inför stora förluster och vill ut. Solna kommun drabbades ju av väldiga korruptionsproblem och jag misstänker att en av orsakerna till att politikerna är så förtjusta i ”att sätta sin kommun på kartan” med huvudlösa och grovt olönsamma projekt är att de kan ”slanga” pengar för egen del ur de stora pengaflöden som behövs för dessa byggen. Från den normala hanteringen finns rutiner och kontroller som gör att de bara kan komma åt småpengar. Du har väl läst Martin Borgs bok antar jag. Så finns det kommuner som Göteborg och Sundbyberg där evigt (s)-styre impregnerat själva väggarna med nepotism och stöld av skattepengar. Man kan nog köpa bägge arenorna för en krona och förhandla till sig underskottstäckning för minst ett decennium?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s