Greenpeace tror på tomten – eller är det donatorerna som förutsätts göra det?

Bästa läsare!

Satt på bussen och såg en svensk version av denna reklam för Greenpeace upphängd under taket:

sb greenpeace tomteKul att någon vuxen fortfarande tror på jultomten. Fast den här reklamen understryker min misstanke om att välgörenhetsindustrin fungerar som avsändarna av s.k. Nigeriabrev. ” – Alltid är det nån godtrogen idiot som går på det och skickar in pengar”.

Häromdagen var det insamling på jobbet. Vart pengarna skulle gå till? Akuta insatser för de katastrofdrabbade barnen i Filippinerna. ” – Är det inte lite väl sent med akuta insatser nu? Det är över en månad sedan tyfonen drog över Filippinerna och ställde till det. Har inte barnen fått hjälp redan innan första veckan så är de nog redan döda vid det här laget, och då behöver de inte mitt bidrag”.

Min arbetskollega blev stum. Vissa människor brukar reagera på det viset när man säger saker som de inte förväntar sig. För att det inte skulle bli pinsamt fyllde jag tystnaden med ett försonande resonemang: ” – De har nog säkert skickat iväg hjälp med pengar som de samlat in sedan tidigare. Så förmodligen står du och samlar in pengar till nästa katastrof som skall drabba hjälpbehövande barn någon annanstans.” Jag släppte ner en guldtia i bössan. Svenska biståndsdirektörer behöver pengar till att underhålla sina vinterbonade sommarstugor ute på Värmdölandet. Många guldtior ihop kan bli en fin utomhusjacuzzi.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s