Ofrivilligt demokratipris till Expressens Thomas Mattsson

Bästa läsare!

År 2013 lider mot sitt slut och jag försöker fundera ut vem jag skulle tilldela Årets Demokratipris ifall ett sådant fanns och jag utgjorde prisgivarens jury. De flesta av er läsare skulle nog anse det som självklart att nominera visselblåsaren Edward J Snowden. Fast det tycker jag vore att göra mitt jobb alltför lätt. Istället tilldelar jag 2013 års Ofrivilliga Demokratipris till…

…EXPRESSENS CHEFREDAKTÖR THOMAS MATTSSON!

Nej, släck inte ner web-läsaren. Klicka inte vidare än. Slå framför allt inte sönder datorn. Låt mig först få förklara juryns motiv bakom utnämningen.

Det handlar självklart om Expressens uthängning av ett antal medborgare som skrivit raljant, argt, uppriktigt, ilsket, kanske hatiskt men definitivt anonymt i kommentarsfälten på sajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. Thomas Mattsson angav programförklaringen i sin blogg:

Personer som skriver anonymt på undervegetationssajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat har fått sina identiteter röjda. I dag avslöjar Expressen – i ännu en granskning av främlingsfientligheten i Sverige – politikerna som trott att ingen vetat vilka de är. Men nu får de stå för sina ord med namn och bild, och då är de inte lika sturska som när de tror sig kunna näthata i smyg”

Målet för kampanjen – som genomförts i samarbete med den s.k. Researchgruppen – har varit att belägga anonyma skribenter med skam för sina inlägg. Man kan ha synpunkter på vilken grund Expressen agerat utifrån detta. Många uppfattar upphängningarna som bra eftersom man inte kan komma åt skribenterna genom lagen.

Men det är också det som gör Expressens agerande moraliskt klandervärt. Främlingsfientlighet är faktiskt inte olagligt. Definitionen av ordet kan man läsa på Wikipedia; ”[…] benämning för uppfattningen att människor med viss kulturell eller etnisk tillhörighet eller bakgrund är sämre eller mindre lämpade för det samhälle de är främlingar i.” Det obestridliga är verkliga och faktiska exempel, t.ex. att somalier från landsbygden och utan annan utbildning än koranskola, har svårt att klara sig i det högteknologiska och informationsintensiva svenska samhället, än mindre integrera och assimilera sig. Ger man uttryck för detta faktum kan man klassificeras som ”främlingsfientlig”. Jag säger detta för att läsaren skall förstå att Thomas Mattsson genom att använda detta upplägg faktiskt kan attackera väldigt många personer. Sedan kommer ju Expressen och Researchgruppen ju att välja sina offer selektivt, där t.ex. partitillhörighet avgör huruvida man skall hängas ut för sina anonyma inlägg.

Jag önskar att läsaren är medveten om vilka godtyckliga grunder som Thomas Mattsson agerar utifrån när han gör sig till domare över dem som genom hans tidning får sitt skamstraff (och på sikt också utsättas för politiskt våld eller uppsägning).

Jag är inte ensam om att anse att Expressens agerande är förkastligt. Tvärtom, t.o.m. skribenter och åsiktsmaskiner inom gammelmedierna har uttryckt stor skepsis eller uttrycklig kritik mot tidningens kampanj, i synnerhet när man började rikta in sig på att ”avslöja” vanliga medborgare.

Det är utifrån denna negativa reaktion som jag väljer Thomas Mattsson till Ofrivillig Demokratipristagare.

Expressen och Researchgruppen har kunnat avslöja de anonyma nätskribenternas identitet genom att sannolikt ha begått någon olaglig handling riktad mot kommentarstjänsten Disqus. Man har lyckats komma åt att de de mejladresser som skribenterna använt vid inlogging/signering (men som annars inte syns på webben). Sammanlagt rör det sig om 6200 personer som registrerats av Researchgruppen baserat på de åsikter de framfört på de nämnda sajterna. Därmed är det också korrekt att betrakta de uppgifter som organisationen sammanställt som ett politiskt åsiktsregister.

Det Expressen och Researchgruppen gjort – med syfte att komma åt sina meningsmotståndare – kan också staten göra. Och gör. (På sätt och vis är faktiskt Expressens uthängningar i statens intresse eftersom staten sponsrar Expo, vars tjänster och tjänstemän har kopplingar till Researchgruppen, AFA  -militant vänsterorganisation med flera dömda våldsbrottslingar som medlemmar – och Piscatus.) Staten har gett sig själv rätt att signalspana i kabel, och staten samarbetar med utländska underrättelsetjänster för att samla in information om utländska och svenska medborgares privata förehavanden. Vi har också på senare tid fått veta att staten (via säkerhetspolisen) också vill ha möjlighet att hämta information direkt från internetleverantörer. Däremot har vi medborgare väldigt dålig koll på hur staten utför informationsinsamlingen, hur man hanterar informationen och vad den används till.

Thomas Mattssons tvivelaktiga och sannolikt olagliga uthängning lyder i enlighet med samma integritetskränkande idé som ligger bakom all massövervakning, både i Sverige (FRA-skandalen), USA (NSA-skandalen) och annorstädes runt om i världen.

Genom Thomas Mattssons beslut att använda sin tidning som instrument för extremvänsterns förakt/hat mot oliktänkande har han på ett påtagligt sätt visat hur kraftfullt instrument en makthavare (i detta fall medierna i samarbete med vänstern) kan få genom att använda samma instrument som staten begagnar sig av för sin massövervakning av alla människor som använder sig av elektronisk kommunikation.

Expressens uthängningar – vissa t.o.m. felaktiga och riktade mot personer som inte haft med de alternativa medierna alls att göra – gör det lätt för alla envar att föreställa sig vad ett politiskt parti eller en regim skulle kunna göra med all information som vi alla skapar på nätet, vare sig anonymt eller omedvetet. Endast fantasin sätter gränser för hur en organisation skulle kunna manipulera genom att t.ex. i utpressningssyfte använda information som samlats in.

Det här inte en fantasi utan ett reellt förhållande i dagens IT-nyttjande samhälle.

Thomas Mattssons beslut att använda Expressen som plattform för det nya politiska förtrycket kom precis under det år då Edward Snowden avslöjade att våra regeringar har TOTAL kontroll på vår närvaro på webben. Verktygen för totalitär auktoritet har implementerats (med våra politikers välsignelse); det är nu en fråga om moral och integritet om dessa system skall användas på det försåtliga sätt som blev George Orwells tema i romanen ”1984”. Tyvärr kan vi konstatera att nyspråk används frekvent av både politiker och medierna. Expressen har inte bara följt denna utveckling med ett accepterande; nu tar man steget fullt ut och leder tankepolisens arbete och omsätter den i praktisk handling. Thomas Mattsson skall ha tack för att han visat ett varnande exempel.

God jul förresten,
hälsar eder Peter Harold

 

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ofrivilligt demokratipris till Expressens Thomas Mattsson

 1. B skriver:

  Tack för många kloka krönikor under året. God Jul!!

 2. Shawn skriver:

  Tips:
  Thomas Mattsson bestämmer inte vad som står i tidningen: ägarna gör det.
  Direkt när man förstår detta så vet man varför all mainstream media i Sverige rapporterar på samma sätt. Likriktningen är total.
  Man förstår då också varför Politisk korrekthet är cementerat i media.

  För PK, kommunism, de som äger media i Sverige osv har 1 gemensam nämnare. De är inte etniska svenskar. De tillhör samma fanatiska släkt som tror att de är de utvalda.

  När sossarna sålde Aftonbladet och andra tidningar så ändrades media klimatet totalt. Nu skriver alla exakt likadant.

  Ägarna har anställt Mattsson och sagt åt honom exakt vad de är ute efter. Mattsson tar in frilansare och journalister som delar denna åsikt och kan leverera det ägarna vill. Myten om vin pimplande vänster journalister eller galen Mattson måste dö. Vi måste visa att vi förstår vad som händer och peka med hela handen mot de ansvariga.

  Vi behöver svensk media i Sverige.

  • Peter Harold skriver:

   ”För PK, kommunism, de som äger media i Sverige osv har 1 gemensam nämnare. De är inte etniska svenskar. De tillhör samma fanatiska släkt som tror att de är de utvalda.”

   Ah, du tänker på ‘inuiterna’…! 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s