Vi behöver ett Europa där folket kan rösta med fötterna

Bästa läsare!

I min bekantskapskrets uttrycker man stor indignation över att den konservativa regeringen i Spanien för konservativ politik, och som löken på laxen vill anta drakoniska lagar om inskränkt mötesfrihet och höga bötesstraff för de som skändar den spanska flaggan, hånar spanska politiker och manar folk till offentliga protester mot makthavarna.

Vad gäller den konservativa politiken, t.ex. tuffare abortlagstiftning kan jag bara uttrycka ett sarkastiskt grattis till spanjorerna. Som ni röstar får ni ge börd.

Det är här tanken med fri rörlighet skulle kunna ha sin poäng. Trivs man inte i ett land som för en politik som man anser är helt uppåt väggarna så borde det vara möjligt att ta sitt pick och pack och flytta där politiken är bättre i Europa. Jodå, jag vet och jag inser – det är inte lätt att göra så i verkligheten. Men det är principen som jag tycker är bra. Men det förutsätter både medvetenhet hos folket och rörelsefrihet. Samt att det finns alternativ att flytta till.

Kruxet är bara det att våra kära politiker inom EU älskar politisk harmonisering. Och av någon anledning älskar de harmonisering i den riktningen att politikerna får mer att säga till om.

Det är därför som jag på senare år blivit en engagerad libertarian. Förenklat uttryckt betyder libertarianismen i praktiken att den bygger på idén om non-intervention. Vill du hålla ett möte? Var så god – det är inget staten skall bestämma. Fixa lokal och bjud gästerna själv. Vill du göra abort? Var så god, du bestämmer, gå till en abortist… oupps, jag menar gynekolog och skrapa bort din uteblivna arvinge. Vill du ha åtta barn? Var så god, men besvära inte staten om hjälp att hålla reda på dem.

Den spanska politiken är som jag ser det ett brott mot non-interventionsmen. Staten skall inte bestämma vem jag får eller inte får håna. Staten skall inte bestämma vilka jag skall få möta. Vill jag bränna en flagga som jag betalat för med egna pengar, eller har äganderätt till, må jag göra vad jag vill med den (så länge jag inte sätter eld på andras egendom). Även om det finns folk som blir sårade.

Men Spanien är inte ensamt om att ha en regering som anser sig ha rätt att beblanda sig i medborgarnas privatliv. Såvitt jag kan se är det alla regeringar som anser sig ha denna rätt i varierande grad, vare sig de kallar sig konservativa, socialistiska, liberala eller något liknande. Frihet är blott ett vackert ord man använder för att kunna maskera att man gör motsatsen. Om Spaniens parlament antar lagen om ”medborgarnas säkerhet” så har man i första hand infört en lag som skyddar makthavarnas säkerhet. Däremot gör man det lättare att lagföra olydiga medborgare, vilket är en utmärkt väg för att implementera en polisstat. Vore jag spanjor skulle jag vända den staten ryggen till.

F.ö. är det glädjande att DN uppmärksammade den spanska nyheten nu i juldagarna, även om de europeiska nyhetstidningarna (t.ex. The Guardian)redan diskuterat lagförslaget ända sedan det presenterades i slutet av november månad. Bättre sent än aldrig, kära Mariebergare.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s