Men bevisa då att Walt Disney verkligen var antisemit!

Bästa läsare!

Svenska medier – i vart fall SvD, DN, DI och andra som republicerar TT:s artiklar – skriver om det hyllningstal som skådespelerskan Meryl Streep höll till kollegan Maria Thompsons ära vid en branschmiddag. Det nio minuter långa talet innehöll enligt nöjesbladet Varity hård kritik mot Walt Disney, i det att Streep citerade ett brev som Disney skrivit där företaget upplyste att ”Kvinnor gör inget av det kreativa arbetet när det gäller teckningarna till filmer eftersom den uppgiften utförs helt av unga män.” Det var det sexistiska. Det antisemitiska var att han stödde en antisemitisk lobbygrupp ”inom industrin”.

Vi talar alltså om en man som dog 1966. Var inte de flesta sexister med dagens mått mätt före den tiden? Till och med en kvinnosakskämpe från 1960-talets början skulle bli häpen inför den radikala manshatande syn som råder idag med statsbidrag åt teatersällskap som hyllar massmord på män – bara för att dessa är män.

Sedan det där om Walt Disneys antisemitism… det känns bra mysko. Inte minst med tanke på att han tydligen grundade sitt imperium med hjälp av judiska personer.  Den organisation som beskrivs som ”den antisemitiska lobbyorganisationen” var i själva verket Motion Picture Alliance for the Preservation of American Ideals, vilken arbetade för att bekämpa kommunismens och fascismens spridning och etablering i USA, inte judarna. Eftersom många personer med kommunistiska ideal var judar (sannolikt ditflyttade på 1930-talet då de flydde från Nazi-Tyskland) så var det många som uppmärksammade att det judiska inflytandet i nöjesindustrin innebar en smygindoktrinering. Nu vet vi ju förstås att det aaaaaldrig gick så. Walt Disney personligen distanserade sig under 1950-talet enligt hans livstecknare Neal Gabler, men hans rykte som antisemit gick inte att tvätta bort. Detta fastän organisationen hade medlemmar med judiskt påbrå, som t.ex. Ayn Rand och Gary Cooper Clark Gable!

Neal Gabler var den första utomstående person som fick full access till Walt Disneys personliga filer. Han uppger att han inte hittade några bevis för att Walt Disney var en antisemit, vilket bekräftades av Disneys vänner och bekanta som intervjades av Gabler. Trots detta upprepas ryktet gång på gång som om det vore ett faktum. Man glömmer då också bort – eller vill glömma – att den judiska organisationen B’nai B’riths lokalavdelning i Beverly Hills utnämnde Walt Disney till Man of the Year 1955. Hade Walt Disney varit i livet hade han kunnat stämma arslet av Meryl för förtal.

Det tog mig 2 minuter att hitta dessa uppgifter! Märkligt att Meryl Streep inte själv gjorde lite research innan hon skrev sitt anförande och medierna återpublicerade/reciterade hennes tal. Men det är väl som så att fakta som förstör en ”bra” historia inte är särskilt sexigt. Sedan är det ett problem att begreppet ”antisemit” används oerhört vidlyftigt nuförtiden. Idag kan i stort sett alla samhällsdebattörer som nämner landet I*r*el eller mixar orden ”rättigheter” och ”palestinier” i en och samma text utan politiskt lämpliga negationer trilla dit.

Men ”antisemtism” är nog inte det enda adjektiv som det gått inflation på. Till och med i vardagstal börjar ju alla superlativer att kännas urvattnade. Se bara hur krystade vissa tidningsrubriker blivit. Kanske dags att gå tillbaka till de gamla idealen och verkligen säga vad man menar istället för att göra varenda litet ord till en överreklamerad sensation?

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Historia, Medierna. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Men bevisa då att Walt Disney verkligen var antisemit!

  1. Rune skriver:

    Har kollat Frank James Cooper på Wikipedia men ser inget om judisk bakgrund. Däremot så tycker jag att namnet ser mycket engelskt ut. Rentav riktigt bonnengelskt.

  2. Peter Harold skriver:

    Tack för påpekandet, Rune! Jag skrev fel namn. Det skulle vara Clark Gable, och jag skulle ha skrivit ”misstänkt judiskt påbrå”. Han mor hette Hershelman som kom från en judisk släkt enligt en suspekt sajt, fast hennes familj var troende katoliker. Jag tror inte att han gav ett skit för sin härkomst. Hans mor dog tragiskt nog sex månader efter hans födsel, troligtvis av en hjärntumör. Men jag skulle inte tro att det var möjligt att få ihop en sådan där organisation i 2014 års Hollywood.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s