Vi under skatter dignar ner – så då är det väl inte för mycket begärt att dessa används med förnuft, inte sant?!!

Bästa läsare!

Jodå, jag gör det helt och hållet enbart för att reta gallfeber på er, kära läsare. Något annat skäl finns inte för mig när jag denna vecka botaniserar bland alla högerspöken som med brutal nit försökte förstöra världen, eller åtminstone åderlåta alla som inte tillhörde deras egen vänkrets…

Ja, och sen kan jag på mitt sedvanliga subtila sätt försöka nyansera er kritik mot dessa ondskefulla högerspöken som åt nyfödda spädbarn till frukost. Givetvis spädbarn som ritualmördats. Och dagens högerspöke är den forne moderatledaren Gösta Bohman. Inte alltför musikaliskt sinnad uppenbarligen, men jag skall erkänna att även jag är melodianalfabet. Besynnerligt nog har jag en musikblogg också.

Det var ”Internationalen”, vars melodi komponerades av belgaren Pierre De Geyter på dragspel. Den svenska versionen fick text av diktaren Henrik Menander. Nåja, De Geyter flyttade till Frankrike där han levde ett spartanskt liv. Han hade inget val eftersom hans brorsa tog copyright på melodin och kammade hem upphovsrättsersättning. Först när brodern hängde sig och förklarade sitt bedrägeri i ett självmordsbrev fick Pierre rättigheterna tillbaka till sin bland socialister ofta spelade låt.

Nå, Gösta Bohman bleknade inte alls när han insåg vad det var för en trudelutt som han under ett visst gillande vevande fram. Tvärtom, istället menade han att sången skulle ha passat i en moderat valkampanj.

Båd´stat och lagar oss förtrycka
vi under skatter dignar ner.

Internationalen är egentligen allmängiltig för de flesta politiska partier. Som libertarian skulle jag kunna skriva under på dessa rader som tyvärr sällan sjungs under de röda partiernas kongresser eftersom dessa ord hör hemma bland de sista verserna.

Arbetare, i stad på landet,
en gång skall jorden bliva vår
När fast vi knyta brodersbandet,
då lättingen ej råda får.

Socialisterna brukar oftast nöja sig med att sjunga refrängen som innehåller ord som de har bättre samförstånd med, som ”kamp” och ”strid”. Att inte låta lättingar råda, det passar nog inte så bra för partinomenklaturan att besjunga. Det är ju trots allt politikerna som blivit de nya ”furstarna” som sliter ”brödet” ur munnen på ”de hungrande” som med senig arm och hård hand smider det glödande järnet i Eugène Pottiers dikt.

Politikerna har blivit den ”avskyvärda förgudning” man sjunger om just i denna sång. Fortfarande får folket slåss och betala för ”furstarnas lögner”. Och nej, det spelar faktiskt ingen roll ifall politikerna är socialdemokrater, centerpartister, kommunister, folkpartister, miljöparasiter, kristdemokrater eller sverigedemokrater. Glömde jag någon?Alla partier sjunger kollektivismens lov. Det ironiska är att denna kollektivism också hyllas i Internationalen.

Det här kommer att fortsätta så länge som politikerna har rätt att ta våra pengar i form av skatt. Och det fortsätter de att göra eftersom vi ”bröder och systrar” inbillar oss att vi inte klarar oss utan politikernas hjälp. Med besvärjelser som ”vård-skola-omsorg”-mantrat övertygar de oss att de måste ta skatt för att barnen skall kunna gå i skolan för att kunna lära sig läsa, skriva och räkna; för att vi skall ha tak över våra huvuden; för att vi skall kunna leva en trygg ålderdom. Och för att vi inte skall förgasas av en allt varmare planet.

Upphovsrätten till ”Internationalen” går ut år 2017 i Frankrike, och då kan den spelas och framföras fritt utan att kosta sångarna någonting. Men trots att sången är över hundra år gammal så digna vi alltjämt under skatter. Inte bara skatter på vår lön, utan också i form av andra avgifter och pålagor. Därför bör frågan om vad skatterna går till, och vad de tas ut på, diskuteras allt mer kritiskt. Som Gustav Möller sade: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Ja, en gång i tiden hade vissa sossar moral!

I kommunen Staffanstorp spenderade politikerna 400’000 kronor på resor till Cannes vid franska rivieran för att besöka en fastighetsmässa. När det blev känt anlitade kommunen en juristbyrå för att granska rutinerna hos kommunen. Enligt medierna har denna granskningen kostat 500’000 kronor. Alltså mer än vad politikerna söp och åt för i Cannes. So ironic, som engelsmännen säger.

Det finns försök att beskriva vad pengarna går till. Skattekollen.se berättar att om man tjänar 25’000 kronor i månaden kommer 4’300 kronor gå till kommunalskatt om man bor i Stockholms kommun. Av dessa går nästan 2’200 kronor till skola. Mindre än 800 kronor går till äldreomsorg. Ekonomiskt bistånd till andra utgörs av 136 kronor. Socialnämndens kostnader går på 87 kronor. Stöd till personer med nedsatt funktion och rörelsehinder kostar skattebetalaren 354 kronor.

Fine, very good, tänker skattebetalaren och känner sig lycklig över denna redovisning. Trots allt, barnen måste lära sig läsa, skriva och räkna även om 2’200 kronor i månaden är mycket pengar, och mormor Agda behöver ha smör på brödet till lunchen.

Men trots detta sker det slöseri även under dessa poster. Vi har hört exempel om folk som bluffat till sig miljonbelopp genom att falskeligen uppge sig vara handikappade. Mormor Agda får ligga i bajset och duscha varannan vecka därför att politikern genomfört en dålig upphandling. Och ibland undrar man hur politikerna – alltså de som med tvång tar dina pengar och fördelar dem efter eget tycke – har mage att gynna vissa intressegrupper på andras bekostnad, t.ex. att hyra konstnärer som målar fittor, bekostar lyxrenoveringar för ungdomar (”barn” enligt medierna) som påstår sig ha asylskäl men som kräver familjeåterförening när deras visum är klara. Eller varför inte summera den ekonomiska galenskapen med två ord: Göteborgs kommun…!

Nej, nu avslutar jag lördagskvällen med lite Scriabin. Närmare bestämt hans första pianokonsert som han skrev vid 24 års ålder. Här med Anatol Ugorski vid tangentbordet…

Ha en angenäm afton, bäste läsare!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s