Kul att Norrköpings Tidning kallar spade för spade. :-)

Bästa läsare!

Jag hade tänkt att studera frågan om hur gammelmedierna skulle kunna återfå en del av nyhetskonsumenternas förlorade förtroende, med anlending av att Sveriges Radio uppmärksammat Mittuniversitetets studie om att medborgarna i allt större grad söker sig till alternativa nyhetskällor som ligger mer i linje med läsarnas egna åsikter.

Riktigt så är det inte. Vi nyhetskonsumenter är tvingade att vända oss till de alternativa medierna för att få den information som de etablerade medierna inte vill delge oss. Att man sedan får hela bilden hos dessa (kompletterade med värdefull information via kommentarsfälten) gör det ganska överflödigt att gå in på Aftonbladets och Expressens hemsidor eftersom dessa skriver mest om sådant som är ointressant för den nyhetstörstande läsaren.

Det finns ytterligare en aspekt: Det är inte enbart alternativa medier som Flashback, Avpixlat, Fria Tider o. dyl. som används. Faktum är att vi också allt oftare går in och läser i utländsk press. Jag har under 2013 gjort ett antal blogginlägg där jag förstärkt information från svenska nyhetsartiklar med information från lokala medier, bl.a. om seriemorden på kvinnliga turister i Nepal.

Självfallet uppmärksammas mest de svenska mediernas attityd till migrationspolitiken när man diskuterar de alternativa mediernas framgångar. Men jag vill flagga för att det är ett stort misstag att nöja sig med att det är på blott en  enda fråga som gammelmedierna misslyckats att vara sakliga. En annan av mina hjärtefrågor är påståendet om att den mänskligt påverkade globala uppvärmningen leder till en gigantisk miljökatastrof, vilket är den bild man kan få om man enbart följer gammelmedierna. Den sakliga upplysningen om ämnet har man endast kunnat få i bloggosfären (och numera även hos de föraktade alternativa medierna).

Varför är det så här på detta viset? Svaret är självklart: den svenska journalistkåren är extremt politiserad med en tyngd mot vänster som inte avspeglar den generella opinionen i landet. Man rapporterar inte konsekvensneutralt, utan väljer istället att vinkla sina reportage så att de stämmer bättre överens med journalistens personliga övertygelse.

Men idag tänkte jag faktiskt bjuda på ett exempel där gammelmedierna faktiskt lyckas vara objektiva, eller åtminstone bitvis nyanserade. I Norrköpings Tidning rapporterar Henrik Johansson från en föreläsning som Researchgruppens Mathias Wågh hållit. Och Henriks inledning i artikeln är förvånansvärt korrekt:

Mathias Wåg från yttersta vänstern inbjöds av ABF i Norrköping för att berätta om den yttersta högern.

Mathias Wåg var med och bildade Antifascistisk aktion, AFA, en vänsterextrem grupp som bland annat inriktat sig på att bekämpa nynazister – inte sällan med våldsamma metoder.

I övrigt är artikeln ett referat till den enligt alternativa medier brottsdömde Mathias Wågs föreläsning. Men det är gott nog att Norrköpings Tidning satt en rubrik som åtminstone andas en antydan till nyans: ”Vänstersvingar mot högerextremister”. Sedan kan man ju alltid diskutera vad som krävs för att en person skall kunna kallas högerextrem eller inte, inte minst med tanke på att anfifascisterna själva på sistone börjat kalla varandra för rasister. Men den diskussionen ligger nog utanför gammelmediernas scope…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s