Dessa ryska oppositionella – då och nu.

Bästa läsare!

I början av 1980-talet levde svenska folket under rysshotet. Med u-båtsincidenten i Karlskrona fick vi svart på vitt att Sovjetunionens krigsmakt var påtagligt nära Sverige. Med tanke på hur Sovjetunionen behandlade sina grannländer och medlemsländerna i Warszawapakten så var oron faktiskt inte alls obefogad, även om många försöker vifta bort hotet från öst med det faktiska facitet att Sverige aldrig attackerades under Kalla krigets dagar. Men krig kan uppstå och utvecklas på oberäkneliga grunder. Vi hade kanske bara jäkligt tur.

Under den här tiden uppmärksammades ett antal namn i Ryssland som opponerade sig mot sovjetkommunismens förtryck. Två namn är för evigt etsade i mitt minne från denna tid: dissidenterna Andrej Sacharov och Alexandr Solzjenitsyn. Båda har erhålligt Nobelpriset; den förstnämnde fredspriset och den andre litteraturpriset. Båda kämpade för mänskliga och demokratiska rättigheter i Sovjetunionen, och opponerade sig mot det förtryck som kommunistregimen riktade mot oliktänkande. Sacharov har f.ö. gett sitt namn åt ett freds-/frihetspris som instiftats av EU-parlamentet; år 2013 års mottagare var den pakistanska skolflickan Malala Yousafzi som sköts i huvudet av en islamist (men överlevde). Solzjenitsyn, som en gång i tiden var kapten i armén men hamnade i ett arbetsläger (Gulag-läger), avslöjade övergreppen i dessa läger.

Både Sacharov och Solzjenitsyn högaktades (främst i västvärlden) dels för sitt engagemang mot förtrycket, men också för att de båda var intelligenta och intellektuella och behärskade en formuleringskonst som fick omvärlden att förstå vad de kritiserade i sitt hemland. Solzjenitsyn levde också några år efter Sovjetunionens fall och kom även att kritisera uppkomsten av oligarkerna, dock med brasklappen att kritiken mot dessa inte förlät någon att nostalgiskt sakna kommunismen.

Men Solzjenitsyn riktade också kritik mot väst på sin tid. Han menade att vi i västvärlden är dåligt pålästa om rysk historia och om ryska förhållanden.

Jag tror att den kritiken är lika berättigad även idag, över fem år efter hans bortgång. Västmedierna riktar all uppmärksamhet på punkgruppen Pussy Riot som visar tuttarna i kyrkan och uttalar skymford mot tsar Putin och de troende, vilket renderade att medlemmarna lagfördes och fängslades. I västvärlden beskrivs dessa aktivister som dissidenter i det förtryckande samhälle som Wladimir Putin leder. Smaka på namnen: Sacharov. Solzjenitsyn. Pussy Riot. Känns inte någonting fel här? Känns det inte som att åtminstone en av dessa backas upp av medier som letar sensationer, men som egentligen inte alls förstår vad som händer i Ryssland, och begriper sambandet mellan orsak och verkan?

Nå, Sverige har tydligen vunnit en guldmedalj under OS i Ryssland. Låt oss fokusera oss på det, och hylla oss själva. Oj, vad vi är bra, fastän vi motvilligt tävlar i ett land där obsceniteter i kyrkor är straffbart. Det finns bara en enda befogad fråga att ställa nu, och vi riktar den till medaljören: ” – Hur känns det?”  Mer behöver vi inte veta.

Den intellektuella hederlighet som Sacharov och Solzjenitsyn lärde oss, den ligger begravd under vintersnön. Både i Ryssland och hemma i vårt eget land. Det är väl bara en tidsfråga innan ett par blottade kvinnobröst förvandlas till det skarpaste vapnet för demokrati och mänskliga rättigheter i Sverige.

Var kommer alla idioter ifrån?

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dessa ryska oppositionella – då och nu.

  1. Thomas Åkesson skriver:

    Var de kommer ifrån vet jag inte, men de flockas på olika kommentatorsfält på internätet;)

    Guldet har jag missat, var det i någon sport som någon bryr sig om mellan de olympiska spelen?

    • Peter Harold (via mobil) skriver:

      Ska jag vara helt ärlig har jag ingen aning om vad det var för gren man fick guldmedalj i. Är curling en vintersport? Man spelar i alla fall på is. Jag gissar på curling…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s