Döda inte Sveriges ekonomi, Anders Borg!

Bästa läsare!

För ungefär tio år sedan fanns det ett starkt etablerat skattesänkarparti i Sverige. De hette Moderata samlingspartiet. Sedan dess har man förändrat sin politik. Visserligen beskriver moderaterna själva sin hittills förda politik som lyckad, bl.a. med en serie jobbskatteavdrag som gett många svenskar mer i plånboken (från hundralappar till tusenlappar i månaden, vilket jag tycker är rätt väg att gå), och de enda som har problem är de som inte är mitt i livet. Övriga tar vi hand om via välfärdssystemet som omhuldas av alla partier.

Finansminister Anders Borg har nu igår presenterat en budgetpolitisk prognos. Med detta aviserar han höjda skatter för alkohol, tobak, och bensin. Bland annat. Och absolut inga skattesänkningar för 2015 och 2016. Alkoholskatten och tobaksskatten kan vi nog hantera; ju högre dessa skatter är desto villigare blir krogägarna att förmedla smuggelvaror. Bensinskatten blir lite värre att undgå. Men jag löser det genom att börja krypköra…

När man talar om Moderata samlingspartiet moderna skattepolitik – som är mer socialistisk än modern, om jag får säga det själv – så skall man ha i beaktande att fyra nationer på detta jordklot har högre skattetryck än Sverige. Visserligen har vi haft topplaceringen, och vi har lämnat prispallen till stor del tack vare Anders Borgs insatser fram tills nu. Orsaken till att man sänker skatterna är att det stimulerar ekonomin. Andra – sådana som jag – anser att skattesänkningar är ett sätt att transferera makt från politikerna till medborgarna. Varje intjänad krona som jag får behålla kommer inte att skickas vidare till kommunistiska teatergrupper och genusdravell på universiteten.

När nu Anders Borg istället vill höja skatterna (på sådant som teoretiskt sett kan undvikas av medborgaren, men i praktiken ändå kommer nyttjas trots högre skatt) så innebär det att Anders Borg förses med pengar som han kan använda till… ja, vad?

Enligt Contras nyhetsbrev är satsningar på skolan högprioriterade av både de borgerliga och de socialistiska i riksdagen, och krisen i den svenska skolan är en huvudorsak till att vi inte kan sänka skatterna mer enligt politikerna, utan tvärtom måste höja dem. Och det är ju ingen hemlighet att den svenska skolan befinner sig i ett läge där elevernas resultat och kunskapsnivå sjunker. Denna omständighet föranleder ju då oss att okritiskt acceptera skattehöjningarna och bibehållen högskattepolitik?

Nej.

Att de svenska skolelevernas resultat sjunker beror inte på att skolväsendet varit ekonomiskt försummat per se. Gång på gång ser vi analyser – som svar på PISA-undersökningarna – som visar att svenskfödda skolelever klarar skolan genrellt sett väldigt bra, trots allt mer flum i undervisningen. De som har problem är de som migrerat till landet och kommer in i skolan väldigt sent. Vi har invandrade unga tonåringar som i praktiken kommer hit som analfabeter.

Egentligen skall man inte använda ett så oskuldsfullt begrepp som ”skolväsende” som för associationera till tumlande småbarn på skolgården. Det handlar snarare om utbildning rent generellt. Alltså inklusive de hundratusentals som migrerat till Sverige varje år och inte lyckas komma in på en under alla omständigheter redan kärv arbetsmarknad. Detta belopp i budgeten talas det inte om, utan hålls maskerad. Anledningen till det är att invandringen för det offentliga Sverige dras med en nettokostnad sedan 1990-talet (att jämföra med en nettovinst fram till dess). En viktig del i denna nettokostnad är alltså det som både den borgerliga regeringen och den socialistiska oppositionen vill höja skatten för, i medierna kallat ”satsningar på skola och utbildning”.

Här skulle man kunna gå ett steg längre i diskussionen: vad är det förväntade resultatet av denna politik? Kommer satsningen leda till fler jobb för de invandrande? Experter svarar ”ja” på frågan. Det kommer nämligen behövas tusentals personer som tar hand om invandrarna – och det skapar jobb. Men det är ett underligt resonemang; då blir ju inte invandrarna en resurs (som de var tänkta som), utan istället ett behovskrävande element som tar resurser från annat. Någon egentlig produktion blir det därmed inte frågan om. Och därmed blir det ingen egentlig tillväxt. Invandringen blir då lika jobbskapande som jordbävningar och andra naturkatastrofer – där återuppbyggnadsarbetet i regel finansieras genom att öka statsskulden och bidrag.

Ju mer jag tänker på detta, desto mer skeptisk blir jag. Jag blir allt mer övertygad om att vi skapar problem istället för att lösa dem vi redan har.

Notera att jag exkluderar alla aspekter om ”människovärde” och ”allas rätt till välfärd och trygghet”. Och jag använder absolut inte uttrycket”Det är invandrarnas fel”.

Mitt syfte är bara att klargöra uppenbara omständigheter som tvingar det forna skattesänkarpartiet Moderaterna att frångå sina fordom så viktiga principer om att arbetarens lön hör hemma hos arbetaren och inte i politikernas skattkistor. Frågeställningen om hur man hanterar de skenande kostnaderna för folkutbytet kan vara nog så intressant. Men samtidigt gnager oron över att det finns fler dolda skäl till att en borgerlig regering svär över skattesänkningar. Ökade kostnader för svenska staten (skattebetalarna) avseende den katastrofala Euro-politiken måntro? Eller någonting annat ödesdigert?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Döda inte Sveriges ekonomi, Anders Borg!

 1. akismet-0e3650000d67e46114f79b07df20ae23 skriver:

  Hej! Tack Peter fr dina excellenta samhllsanalyser, fljer dem med intresse.

  Mvh Lars

 2. Rune skriver:

  ”så innebär det att Anders Borg förses med pengar som han kan använda till… ja, vad?”
  ——————————-
  Invandring förstås! Den börjar kosta nu så det märks för alla.

 3. Anonym skriver:

  Vilken träffsäker beskrivning av det som sker: det är verkligen en naturkatastrof som sker när Sverige översvämmats av invandrade från ”naturkatastrofdrabbade” länder. Såsom mamma till en 7-åring har jag tvingats att sortera ut den närmaste skolan och den näst närmsta skolan för att de tagit sig an så många elever att de inte förmår ta sig an de problem de ger eftersom de inte uppför sig såsom lärarna har blivit lärda att barn ska göra… Och för att den största resursen läggs på att råda bot på sånt som endast föräldrarna kan ge barnen egentligen. Det ger en kulturkrock av gigantiska proportioner. Det ägnas timmar och veckor på att ”utbilda” människor för sådant som inte kan läras ut. I stället för att reda ut oredan är det lättare att ”utbilda” andra människor för att anpassa sig till oredan. Svenska föräldrar och barn ska lära sig att formas efter de nya i stället för tvärtom.

  Sverige i ett nötskal liksom. Det ter sig som helt normalt att sitta och gasta arabiska och persiska över huvudet på folk, även barnen i skolan. Emedan utanförskapet hos oss svenskar ökar och får ångest för att inte få utropa ett ”sluta prata så jag inte förstår???”

  Det är ett jävla skit som anders borg och resten av patrasket har skapat och som bygger stora murar på Djursholm/Täby/nockeby/Waxholm för att stänga ute den misär de själva skapat. All heder åt såna som du som är kvar och kämpar för att hålla upp de blytunga strålkastarbelysningen så att vi kan påminnas och hålla hoppet uppe! All heder!

 4. Anonym skriver:

  Förlåt att jag är anonym förresten- jag har haft besök av en del virus på sistone och förstår kopplingen… Jag hade lätt kunnat göra ngt åt det så att jag hade kunnat fortsätta ”tycka” men jag orkar inte riktigt just nu. Det kostar för mycket tid framför datorn och det i sin tur kostar min hälsa då jag blivit känslig för elpåverkan. Svårt att beskriva för ngn som inte förstår. Rätt trött redan (hur ska inte de som upplevt detta i ett decennium känna?) och måste stänga av allt och dra till landet på kvällen för att få sova ostört i några timmar. Tar tacksamt emot tips på var det fortfarande inte har blivit så ”uppkopplat” och urmjölkat.

  Kramen.

 5. Cello Jr skriver:

  I och med min högavlönade hustrus frånfälle i höstas, så har jag som arvtagare chockats av
  hur socialistisk Alliansens skattepolitik är.

  Jag betalade 287 000 i diverse skatter efter hennes död, helt sjukt. Och tack vare henne
  har jag nu en nominell månadsinkomst på 50 000. Efter skatt? Ja, hon betalade mer än
  hälften i skatt. Får jag kvar 32 000? Jag vet inte, bara att jag har det bättre än de flesta andra
  pensionärer, men är ändå förvånad över att borgarna efter sju år fortfarande administrerar
  ett högskattesamhälle.

  Den stora besparingen skattemässigt vore ett genomförande av SD:s invandringspolitik.

  • Peter Harold skriver:

   Förutom invandringspolitiken är EU-medlemskapet en tung post. Och inte heller har regeringen lyckats städa upp i djungeln av myndigheter. Dels för att man tappat viljan, och dels pga EU.

 6. ”med en serie jobbskatteavdrag som gett många svenskar mer i plånboken (från hundralappar till tusenlappar i månaden, vilket jag tycker är rätt väg att gå), och de enda som har problem är de som inte är mitt i livet. Övriga tar vi hand om via välfärdssystemet som omhuldas av alla partier.”

  Pensioner som är, eller borde vara, till sin helhet redan beskattade pengar skattas en gång till och dessutom så finns inget jobbskatteavdrag för dessa pengar…….
  Välfärdssystemet fungerar tyvärr sämre och sämre….
  Och de som inte är föremål för jobbskatteavdrag är säkerligen ~3Miljoner minst….
  Förra året sänktes pensionerna med nästan 3%…….

  Jag tolkar det du skriver som ironi…….

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s