När kommer innehavsförbud mot litteratur som har ”N”-ordet?

Bästa läsare!

Fria Tider skriver om att Sverige Television kommer att granska sina gamla TV-program innan de tillgängliggörs på webben. Fria Tider skriver:

Samhällets vänsterradikalisering och tilltagande politisk korrekthet ställer nya krav på det statliga televisionsbolaget SVT. För att inte utmana ”dagens värderingar” censurerar man nu frivilligt äldre klipp i sitt öppna arkiv. 

 Det Fria Tider skriver i sin ingress är helt korrekt.  Det är SVT som ställs inför det juridiska kravet att inte bryta mot lagen om hets mot folkgrupp. Förvisso är det SVT som gör den primära bedömningen, men det är i grund och botten svensk lagstiftning som är orsaken till att vårt kulturhistoriska arv skall filtreras.

Sålunda skall kritiken inte riktas mot SVT (även om den institutionen är en nationell symbol för politisk korrekthet) utan mot våra lagstiftare.

Om SVT inte vågar återpublicera gamla TV-program som var lagliga en gång i tiden – vilka utmaningar står i så fall inte våra allmänna bibliotek inför med hänsyn till vad som numera är åtalbart utifrån lagen om hets mot folkgrupp?!!

Vi har redan sett en utveckling i denna riktning, där politiska aktivister med maktposition i kultursfären angriper verk av Studio Hergé (Tintin) och Astrid Lindgren (Pippi Långstrump och hennes pappa negerkungen). Minns också drevet ifjol mot barnboksserien om karaktären ”Lilla Hjärtat” som gestaltades så rart av författarinnan men som pekades ut som ett manifest i ondskefull rasism av de politiskt korrekta kulturmarxisterna.

Förutom rasism så tycks bristande genusmedvetenhet vara en av de största styggelser man kan råka ut för idag. Gud nåde det reklamblad för barnleksaker som inte låter pojkar bära dockor och flickor snickarverktyg i plast. Och att låta pojkar leka med leksaksbilar och flickor i dockskåp på dagis är numera ett värre brott än att ha penetrerande sex med dem (och torka k*ken med deras nallebjörn, om Henrik Schyffert ursäktar min parafrasering) som dagisfröken. Om nu fröknar har k*k. Kanske vissa har det. Vi lever trots allt i nådens år 2014.

Lars Anders Johansson har signerat en op-ed i SvD som uppmärksammar oss läsare om att man kan rösta hos ett av Sicklas bibliotek om huruvida en bok skall plockas bort från hyllorna eftersom författaren har ”[…] en förlegad syn på kvinnor och män som inte hör hemma på ett bibliotek år 2014 och hans nattståndna genusteorier bör skrotas.” Det rör sig om Grey’s ”Män är från mars, kvinnor från Venus”.

Huruvida det finns någon omröstning om en annan bok på nämnda bibliotek – nämligen ”Lenins” av den stalinistiske författaren Louis Fischer med tryckåret 1967 – framgår inte. Men jag vågar faktiskt påstå att kommunism är mer förlegat än att John Grey lyckats konstatera att män och kvinnor är olika, och fungerar olika. Det är därför vissa män gör om sig till kvinnor. Kommunism och socialism har skördat mer mänskligt lidande än dålig äktenskapsrådgivning. Period.

Det här är alltså bara frågan om censur av de offentligt tillgängliga medierna via statstelevision och den skattefinansierade biblioteksverksamheten (även om det ifrågavarande biblioteket i Sickla drivs i privat regi). Den censuren existerar och utvecklas i den tid vi själva lever i, ingen tvekan om det. Men hur länge dröjer det innan politikerna anser att vissa filmer inte bör visas i våra egna datorer/filmspelare och att vissa böcker inte får ens existera i våra ena bokhyllor?

Det skulle inte förvåna mig om vi snart får se uthängningar om vilken typ av böcker vi lånar, köper och läser. Informationen finns ju trots allt i dataregistren. Och även om man säger som Lars Anders Johansson (i sin op-ed) att han ”inte […] håller med om någonting som står där eller […] sympatiserar med författarna och deras idéer” när han refererar till sin privata boksamling med verk av Hitler och Lenin så vet vi att det påståendet aldrig kan vara till 100% med sanningen överensstämmande. Jag ska förklara.

Min bekännelse: Även som humanistisk liberal finner jag att Adolf Hitler på en och annan rad hittat en korn av sanning, i synnerhet hans vurm för djurens villkor (han var strängt emot djurplågeri). Och ett av de klokaste saker Vladimir Lenin skrivit skedde så sent som mindre än ett halvår före hans död; han skrev till folkkongressen att Josef Stalin måste sparkas och slängas ut (eftersom han var för grov och nyckfull). Så skedde aldrig, vilket miljoner människor i och utanför Ryssland fått beklaga.

Så någon procent av det som uttrycks i böckerna i våra giftskåp kommer vi ändå känna sympati inför. I alla fall vi som har förmågan att vara ärliga och nyanserade. Därför kommer den politiskt korrekta åsiktseliten alltid kunna säga ”ingen rök utan eld” när de misstänkliggör alla som vill ha en rik samling av referenslitteratur för sin personliga förkovran.

Istället för att verka för censur och bokbål önskar jag att den svenska kulturtjänstesektorns pk-maniska företrädare ägnade mer tid åt att slåss för yttrande-, informations- och åsiktsfrihet – för alla. Eller ännu hellre; slänger sig i sjön….!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Litteratur, Politik. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till När kommer innehavsförbud mot litteratur som har ”N”-ordet?

 1. Two Different Shoes On skriver:

  Gör det i dag, i morgon kan det vara olagligt.

 2. Cello Jr skriver:

  Sverige blir psykiskt sjukare för varje dag. Påminner om hysterin under den kinesiska kuturrevolutionen. Och om klichen om de nazistiska bokbålen. Eloge för utpekandet av
  ännu ett ex. på feministisk brist på logik: att om det inte finns skilnader mellan män och
  kvinnor, så är det ju ingen vits med att byta kön. 🙂

 3. Edward Ulfertz skriver:

  Jag får obehagliga associationer till talibaner som spränger Buddha-statyer och andra fornlämningar.
  Ett folk utan historia har ingen kultur.

 4. elina skriver:

  ”Censuren är den yngsta av två tarvliga systrar, den äldre heter inkvisition.” (Johann Nestroy)
  ”Där man bränner böcker, bränner man snart människor”. (Vem?)
  Så, Sovjet är här. Där brukar man ju göra om böckerna när vinden vänder och konsten samt musiken är reglerat.

 5. Rune skriver:

  Det är bara en tidsfråga innan litteratur som är äldre än trettio år rensas ut från biblioteken. Ut åker Wilhelm Moberg, Ivar Lo Johansson mm och ersätts huvudsakligen av engelskspråkiga deckare och svensk vänsterlitteratur.
  Detta analogt med vad som redan har hänt i Sveriges Radios P4-stationer sedan några år. Ut åkte Monica Zetterlund, Alice Babs, dragspel, tangomelodier mm mm. Allt som är över trettio år gammalt är i det närmaste förbjudet att spela utom i några undanskymda reservat på obekväm programtid. Detta har ersatts med engelskspråkig pop som spelas till ca 80 procent i alla P4-stationerna. Resten är svensk popmusik och traditionell musik är i princip bortraderad.
  Biblioteken nästa.

 6. Peter Harold skriver:

  Vore skönt om man kunde se att vansinnet var på väg att ta slut. Men jag upplever att det bara blir värre och värre…

 7. L skriver:

  Vi på Saltkåkan med sin nidbild av en ensamstående pappa är ett annat skrämmande exempel på unkna värderingar som borde förpassas till giftskåpet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s