EU-kommissionär Malmström bjuder på humor i sitt kåseri om korruptionen i EU

Oupps, ett opostat
blogginlägg från början av februari.
Inte mycket av substans från min sida;
mer som en reflektion över vilka idioter
som styr nere i Bryssel och Strassburg.

Bästa läsare!

Sitter och försöker läsa EU-kommissionären Cecilia Malmströms debattartikel i Göteborgsposten om korruption bland EU:s medlemsländer. Hon inleder med:

I den politiska debatten på många håll i Europa låter det ibland som om korruption inte är ett europeiskt problem.

Blott en rad, och jag ligger dubbelvikt av skratt på golvet. Nej, jag vet. Det här är blodigt allvar. Men ibland framstår politiker exakt så korkade som de är.

Jag undrar vilken debatt Cecilia lyssnar på i så fall. Hon kan knappast ha tagit del av den EU-skeptiska debatt som äger rum i hemlandet Sverige. Ja, hon kan knappast hört UKIP:s Nigel Farage, den man som personifierar den mest karismatiska EU-kritiken, även om det finns tusentals andra EU-kritiker som i sak och med hög kompetens visar vilket skandalbygge den politiska unionen i Europa blivit.

Medan jag läser hennes debattartikel känner jag att det är exakt utspel som dessa som vållar politikerförrakt. Och det dessutom med förtjänst. Likt en cirkusdirektör som mitt under föreställningen ser sin bengaliska elefant sjunka ihop på manegen med fragda rinnande ur mungiporna och ansträngda flämtningar står hon där framför det döende djuret och pekar på den tomma trapetsen uppe under cirkustältets tak och ropar ” – Titta där, titta där!”.

I vissa EU-länder är problemen med korruption mindre och lättare att hantera, i andra är de betydligt större. Det är bara om alla EU-länders regeringar tar problemet på största allvar som vi kan bli kvitt den tumör på samhällskroppen som korruptionen utgör.

Med påståenden om att 18% av svenska folket känner någon som tagit emot en muta (jämfört med genomsnittet 12% i hela EU) försöker Malmström spela förvånad, vilket symboliserar trapetsen. Min motfråga är givetvis om dessa 18% är samma människor som också fått betala mutor, men det är ju en incinuant fråga. Min gissning över varför siffran är så hög i Sverige beror nog på att vi reagerar starkare på ekonomiska oegentligheter; i andra länder kanske bestickning anses vara naturligt. Jag vet inte.

Men under alla omständigheter är det fräckt av Cecilia att inte nämna något om att isberget – EU-kolossen – den döende elefanten – utgör ett problem som Malmström direkt är ansvarig för i och med att hon är EU-kommissionär. Ty hennes egen kommission har år efter år fått underkänt av EU:s revisionsrätt.

Sopa rent framför egen dörr, Cissi!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s