Klimatalarmism kritiseras av Greenpeace-grundare – då ifrågasätts hans meriter

Bästa läsare!

Jag söker i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om nyheten att den forne Greenpeace-grundaren Patrick Moore varit i USA:s kongress och vittnat i utskottsförhör om att det inte finns några klara bevis på att mänskliga utsläpp av koldioxid orsakat en global uppvärmning. Mitt sökande efter dylika artiklar i svenska medier kommer sig av en artikel i Fria Tider som jag såg idag, d.v.s. en av de alternativa medier som beskrivs av gammelmedier och medieexperter som en s.k. ”hat-sajt”. Men jag hittar inget, vare sig i DN eller SvD.

Jag har slutat att höja ögonbrynen av förvåning när vissa angelägna nyheter inte alls förmedlas i den etablerade pressen. Det är mer regel än någonting annat att drakar som DN, SvD, Expressen och Aftonbladet vänder bort blicken så fort det presenteras fakta som inte styrker deras politiska agendor. Agendor? Jag kanske inte ens skall använda ordet i plural. När det kommer till klimatfrågan råder en kuslig samsyn inom den svenska journalistkåren. Vanligtvis betraktas mångfald som någonting positivt och eftersträvansvärt, men inom vissa politiska frågor är det absolut tabu att inte tycka som alla. Och klimatfrågan är i högsta grad politisk.

Jag hittar i alla fall en anmälan av Patrick Moores bok ”Confessions of a Greenpeace  dropout” i DN, signerad Anders Bolling från 2011. I en uppenbart besvärad ton noterar Anders:

Klimatfrågan är inte Patrick Moores bakgata, men eftersom han konstaterar att undergångsscenarier i snart sagt varje disciplin hänförs till den globala uppvärmningen ger han sitt strå till debattstacken. Även han vill bort från fossilsamhället, men med ny teknik i stället för förbud. Han ser kärnkraft som en självklar del av lösningen. Samtidigt oroas han mindre över uppvärmningen än den bedövande majoriteten av miljödebattörer.

Man skall minnas att DN under 2011 präglades av klimatalarmismens översteprästinna Karin Bojs, och hade så gjort i ett antal år innan dess. Rubrikerna har oftast gått i stil med ”Klimatförändringarna värre än vad forskarna befarat”. Allting som anat en domedag har lyfts fram, medan det som sagt emot alarmisternas teorier har sorterats bort. Utom när översteprästinnan varit ledig och semestervikarien utfört olycksfall i arbetet.

Nåväl, kanske går det med klimathotet som med ökenhotet när vi var unga på 1970- och 1980-talet. Anders Bolling skriver om det också (läsvärt) på sin blogg, och berättar hur FN:s katastrofkommissioner överlever trots närkontakt med fakta, och frodas med omdefinierade uppdrag för att hålla FN-potentaterna avlönade.

Fast jag skall erkänna att det är anständigare av svensk press att ignorera Patrick Moores vittnesmål. Det är känsligt att hans budskap ligger helt i linje med vad många andra icke alarmistiska klimatforskare kommit fram till, nämligen att det inte är människans utsläpp av växthusgaser som driver klimatförändringarna. De skulle ju annars kunnat ha smutskastat honom. Som Karin Bojs brukade göra med sina meningsmotståndare i klimatfrågan som hon kallade för klimatförnekare (för att ge associationer till nazivänliga förintelseförnekare) [länk].

På sajten Media Matters for America går man direkt till attack mot personen Patrick Moore. Skribenten Denise Robbins skriver under rubriken: ”Who Is Patrick Moore? A Look At The Former Greenpeace Member’s Industry Ties And Climate Denial.”

Conservative media are latching on to the climate change denial of Patrick Moore, who has masqueraded as a co-founder of Greenpeace. But Moore has been a spokesman for nuclear power and fossil fuel-intensive industries for more than 20 years, and his denial of climate change — without any expertise in the matter — is nothing new.

Formeln är bekant. Minns hur avhoppare från kommunistsekterna beskrivs nedvärderande av de kvarvarande medlemmarna. Ja, till och med hotades.

Denise Robbins använder sedan en stor del i resten av sin artikel till att beskriva hur Patrick Moore ”missleder” medierna i USA. En strategi som används mot ”avfällingar” är att förminska dem. Denise Robbins återger ett uttalande från Greenpeace att Patrick Moore inte är en av organisationens grundare. Föreningen bildades 1970, och Moore gick inte med förrän 1971. Det intressanta är att det var inte Greenpeace som bildades 1970, utan organisationen ”Don’t Make a Wave Committee” som registrerades. Patrick Moore gick med i gruppen innan den förvandlades till den idag mer kända organisationen Greenpeace. ”Greenpeace” var namnet på den båt som man använde till organisationens första protestaktion, i vilken Patrick Moore medverkade hösten 1971.

Patrick Moore lämnade Greenpeace 1986 eftersom han ansåg att det var fel att föreslå ett totalt förbud mot att använda klor i dricksvatten för att döda parasiter som kan orsaka svåra eller till och med dödliga sjukdomar för människor. Efter avhoppet riktade han offentlig kritik mot organisationen för att den var mer motiverad att utgå ifrån politiska idéer och inte utifrån forskning och vetenskap. Det är en kritik som är giltig för de flesta organisationer inom välgörenhetsindustrin.

För den som är nyfiken på vad Patrick Moore presenterade i utskottet finns hans material sammanställt i en publicerad pdf-fil här (1,5 Mb). Fler föreläsare vid utskottsmötet finns här.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Naturvetenskap, Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Klimatalarmism kritiseras av Greenpeace-grundare – då ifrågasätts hans meriter

  1. Pingback: Vad är värre än religiöst fundamentalistiska IS? | Rovdjurspolitik

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s