Svenska lagar om massövervakning skrivs i Washington – One World Order i sin prydnad…

Bästa läsare!

Enligt ett pressmeddelande från Piratpartiet – det enda seriösa politiska samfund som tar strid mot massövervakning i Sverige och Europa – skriver att:

-Tack vare whistleblowern Edward Snowden vet vi nu varför den svenska FRA-lagen blev så tandlös. Den skrevs i samråd med jurister från den amerikanska spionorganisationen NSA och brittiska GCHQ. Den svenska riksdagen drevs att offra svenska folkets rätt till privatliv för ett beställningsjobb från USA. Detta säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet, med anledning av att parlamentet i dag debatterar massövervakningen. 

-Det förklarar varför statsminister Fredrik Reinfeldt satte hela regeringens trovärdighet på spel under FRA-debatten. Det var för att han målat in sig i ett hörn, genom att ge NSA och GCHQ makt att styra svensk lagstiftning. Detta ingår i ett större mönster, där även andra länders övervakningslagar fjärrstyrdes från Washington. 

Detta är ett obehagligt men inte helt oväntat besked. Vi som var kritiker innan FRA-debatten blev allmän betraktades som foliehattar när vi påpekade det märkliga i att en nytillträdd borgerlig moderatledd regering gör en kursändring på 180 grader i frågan om Bodströmsamhället. Den främsta misstanken var att Fredrik Reinfeldt var inkompetent, och den parodiska hanteringen av de i medierna kritiserade statsråden under ministärens första månader ledde våra misstankar i den riktningen.

Men med tiden, och med det växande motståndet mot regeringens FRA-proposition, blev det uppenbart att statsministern hade både en strategi för att få alla åtgärder för fullbordandet av Bodströmsamhället genom kammaren. Och framför allt att det fanns ett mål. Just det faktum att han både vägrade backa och acceptera en intern debatt visade att någonting stod på spel. Vi vet ännu inte riktigt vad.

Vi var helt okunniga om det amerikanska inflytandet när FRA-propositionen sammanställdes. Några spekulerade kring att Moderata samlingspartiet mottagit ekonomiska bidrag från de intressenter som gynnas av Bodströmsamhället. Hur det är med en saken vet vi inget om, förutom att (M) besynnerligt nog varit de mest ihärdiga motståndarna till öppen redovisning av partiernas bidrag (en ganska griv skönhetsflcäk om jag får säga det själv). Däremot vet vi att den föregående socialdemokratiska regeringen under Göran Perssons ledning hade tecknat ett avtal om gemensamma system för massövervakning. Detta skedde medan mångsysslaren Thomas Bodström var justitieminister. Jag tror att det var många intressenter som bedrev lobbying mot regeringarna.

Informationen från visselblåsaren Edward J Snowden via Piratpartiet ger nästa viktiga pusselbit för att förklara hur ett en gång i tiden så frihetsvänligt parti som Moderaterna gjort slut på sin ideologiska övertygelse för att bli en filial åt USA:s säkerhetstjänst (som i sin tur distribuerar information till amerikanska företag som är direkta konkurrenter till svenska företag). Jag vet att många skulle kalla detta för förräderi, men eftersom vi inte har klart för oss hela motivbilden så håller jag tillbaka den anklagelsen.

Däremot noterar jag med en viss förnöjsamhet att det grälas inom Moderata samlingspartiet kring detta. Vissa personer anser att detta är absurda konspirationsteorier, och påvisar sin personliga vänskap med flera ledande M-politiker som bevis. Ändå står vi med fakta i hand som visar att svenska regeringar sedan mitten av förra årtiondet – måhända i välvilja och för kampen mot den globala terrorismen – valt att medverka till att vi nu har en massövervakningsapparat som urskiljningslöst övervakar alla medborgare. Det är bara i oppositionsställning man är kritiska.

Med risk för att låta teknikfientlig – vilket jag inte är – så är min mening att detta skett dels p.g.a. att det är tekniskt möjligt med massövervakning, och dels i kombination med detta att våra politiker saknar kompetens och fantasi  att förstå eller ens ana  konsekvenserna av massövervakning. Att enskilda folkvalda inte vet hur den tekniska plattformen för massövervakning fungerar är ett faktum, ty det är lika hemligt för dem som för oss (även om vi åtminstone anstränger oss för att hitta fakta). Men politikerna borde ändå reagera och ifrågasätta. Och de borde stå på vår sida.

Det är ingen överdrift att säga att kritiken mot massövervakningen drivs främst av de som saknar makt och inflytande. Det är i sig väldigt oroande. Det betyder att statens intressen prioriteras före medborgarnas. Det betyder också att den regim – även den som är demokratiskt vald – kan styra mot tyranni, och skapa ett system som förhindrar medborgarna från att kasta av sig det oket. I länder som sägs ha ett högt utpräglat demokratiskt tänkande finns nu de system som möjliggör att spionera på medborgarna, både som enskilda individer och i kluster, för att identifiera politiska motståndare.

Intresset för våra förehavanden är från makthavarana sida stort.

Jag vet att denna blogg läses av folk i regeringen. Om det är för att de delar mina åsikter eller för att jag är markerad som potentiell problemmakare har jag ingen aning om. Jag kan bara hoppas att det är deras PR-folk som sonderar av ”sociala medier”. Men jag kan tyvärr inte vara säker. Numera vrider jag alltid på skallen för att se vem som står bakom mig när tåget rullar in till tunnelbanestationen… Fast det är nog troligare att jag schavotteras genom mediernas försorg den dag min plattform vuxit sig för stor.

För jag tänker inte ge upp kampen mot massövervakningen och den starka staten.

Hälsar eder morgontrötte Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svenska lagar om massövervakning skrivs i Washington – One World Order i sin prydnad…

  1. Jern&Betong skriver:

    De som massövervakar har också skaffat sig förmågan att styra massorna. När AFA attackerar nationalister fjärrstyrs tusentals själfulla men hjärnlösa människor att likt zombier vandrar fram på gatorna och samlas i parker för att besvärja Den Onde: – Stoppa nazismen!
    Jag har en otäck känsla av att de i framtiden kommer att se tillbaka på vår tid och ställa frågan: – Hur kunde det gå så fel?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s