Obama skär försvarskostnader – men vässar svärdet i sitt hemland

sb militärkostnader 2013

Bästa läsare!

Stort utrop i text-TV: Barack Obama gör historisk nedskärning av militären!

Det handlar alltså om att den amerikanske försvarsministern Chuck Hagel föreslagit att minska antalet aktiva soldater från 520’000 till 450’000-440’000 (även om svenska medier föredrar att nämna den lägre siffran 440’000) i den kommande budgeten, och tydligen har president Barack Obama gett sitt bifall.

Med tanke på att USA:s statsskuld vuxit till astronomiska summor känns det ganska logiskt att landets regering måste spara, även på försvaret. Men propositionen handlar om grundkostnad för bemanning. Så fort det uppstår en konflikt kommer regeringen begära mer pengar till militära insatser. Krig i Syrien eller mot Iran lägger man inte i en budget. En hel del av de utlovade nedskärningarna kommer förverkligas automatiskt genom att USA trappar ner sitt engagemang i Afghanistan.

Å andra sidan kommer man behålla tidigare utlovade beställningar från försvarsindustrin. Man lär visst inte heller avveckla sina internationella baser runt om i världen. I omkring 140 länder har USA:s försvarsmakt etablerat baser. Dessa finns främst i NATO, men också i Japan, Sydkorea. Kuwait, Bulgarien, Australien, Brasilien, Kuba, Förenade Arabemiraten, Kirgistan, Pakistan, Grönland, Saudiarabien, Turkiet, med många flera. Lägg därtill hemliga baser som inte listas på Wikipedia. T.ex. Utapao Airport i Thailand som ligger precis i routen för den försvunna flight MH370… (Ni vet väl om att China Times skrev dagen efter försvinnandet att en företrädare för USA ambassad i Beijing avslöjade att MH370 anropat trafikledartornet i Utapao för att nödlanda där?!!)

Att Barack Obama ”skär ner” försvarsanslagen behöver inte betyda att han och hans sponsorer ändrar politik, med anledning av vad jag tidigare sagt om möjligheten att begära mera pengar av kongressen för specifika insatser. Mindre utgifter i soldatlöner; fortsatt försörjning av militärindustrikomplexet på skattebetalarnas bekostnad. Emellanåt retar man upp någon fiende (i år Ryssland, om några år Kina?) så kan man övertyga skattebetalarna om behovet av att köpa fler dyra vapensystem…

Däremot har de federala myndigheterna under senare år spenderat ovanligt mycket pengar på att rusta upp sina polisstyrkor till näst intill militär styrka genom anförskaffning av kraftigare vapen och pansarfordon. Många människorättsaktivister befarar att kommande regeringar kommer vända sin aggressiva politik inåt landet. Lägg därtill massövervakningsprogrammet som sägs vara ett verktyg för att bekämpa terrorism, men som i praktiken är ett instrument för politisk åsiktsregistrering.

Vi kommer sannolikt att leva i intressanta tider även framledes, även om Barack Obama genomför chimära besparingar på USA:s försvar.

Hälsar eder Peter Harold

Government is the Entertainment
division of the military-industrial complex.
Frank Zappa

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s